Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
16. 9. 2016,
9.19

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,90

Natisni članek

kranjska klobasa Ohio William Ažman polka

Petek, 16. 9. 2016, 9.19

6 let, 6 mesecev

V ZDA izbrali najboljšo slovensko klobaso #foto

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,90
Slovenske klobase v Ohiu | Foto STA

Foto: STA

V Kirtlandu blizu Clevelanda v Ohiu so na že 13. festivalu slovenske klobase izbirali najboljšo - zmagala je mesarija Williama Ažmana, prav tista, ki je izdelala kranjsko klobaso, ki je odpotovala v vesolje.

Mesarija Williama Ažmana iz Euclida blizu Clevelanda v Ohiu je slavna, odkar je astronavtka slovensko-indijskega rodu Sunita Williams njihovo klobaso odnesla s sabo na odpravo v vesolje, tokrat pa je osvojila prvo mesto na 13. festivalu slovenske klobase v organizaciji Dvorane slavnih in muzeja polke v Kirtlandu.

Veselica ob zvokih polke

Prireditve na leta 1939 ustanovljeni farmi Slovenske narodne podporne jednote (SNPJ) se je udeležilo okrog 1.200 ljudi, ki so se v sredo veselili dobre hrane in glasbe desetih orkestrov polke. Med njimi je bil tudi kralj kanadske polke Walter Ostanek.

Ob klobasah so obvezne harmonike. | Foto: STA , Ob klobasah so obvezne harmonike. Foto: STA ,

Eden od glavnih organizatorjev prireditve Joe Valenčič, ki tudi vodi Muzej in dvorano slavnih polke, je dejal, da je slovenska (kranjska) klobasa oziroma njen recept prišel v Ohio konec 19. stoletja s slovenskimi priseljenci.

Ažman prepričal tako žirijo kot občinstvo

Ažmanova klobasa je zmagala tako po odločitvi žirije, v kateri sta bila med drugimi županja Euclida Kristin Holzheimer Gail in generalni konzul Slovenije v Clevelandu Andrej Rode, kakor tudi po izboru občinstva. Za njo se je na drugo mesto uvrstila klobasa trgovine Raddell.

Slovenski izseljenci in njihovi potomci v ZDA ohranjajo kulinarično dediščino. | Foto: STA , Slovenski izseljenci in njihovi potomci v ZDA ohranjajo kulinarično dediščino. Foto: STA ,

Zmagovalno klobaso podjetja Ažman Quality Meats bodo kot uradno klobaso stregli na letošnji 53. podelitvi nagrad polke ob ameriškem državnem prazniku zahvalnem dnevu od 24. do 26. novembra v clevelandskem hotelu Marriott.

Ne spreglejte: Oče najboljše kranjske klobase

Ne spreglejte