Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
6. 7. 2017,
19.19

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 6,68

Natisni članek

Nigella Lawson kuhanje testenine recept karbonara

Četrtek, 6. 7. 2017, 19.19

6 let, 6 mesecev

TV-kuharica s svojim receptom razjarila Italijane

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 6,68
Nigella Lawson | Foto Getty Images

Foto: Getty Images

Da Italijani ne poznajo šale, ko gre za hrano, še posebej njihove nacionalne jedi, je spoznala tudi britanska zvezdnica kuharskih TV-oddaj.

Priljubljena TV-kuharica in avtorica kuharskih knjig Nigella Lawson je s svojim receptom za testenine karbonara, klasično italijansko jed, ki izvira iz Rima, pošteno razjezila Italijane.

Tradicionalni recept za karbonaro (ob testeninah) zapoveduje uporabo jajc, trdega sira, običajno pekorina, pancete ali guancialeja (sušenih oziroma prekajenih svinjskih ličnic) in črnega popra. Če se v testeninah znajde še kaj drugega, to ni več prava karbonara.

Recept, ki ga je objavila Lawsonova, medtem vsebuje tudi smetano, vino in muškatni orešček, kar je za puriste smrtni greh:

S to objavo na Facebooku si je kuharica prislužila množico jeznih kritik, predvsem od svojih italijanskih sledilcev. Mnogo jih je tudi precej žaljivih, tukaj je nekaj bolj obzirnih:

"Nigella, krasna ženska si, toda tvoji recepti so dobesedno smrt za italijansko kuhinjo. V karbonari ni nikoli smetane, samo jajca."
"Nigello imam raje kot kateregakoli kuharja z Michelinovo zvezdico. Poskusil sem skoraj vse njene recepte, seveda tudi tega. Izjemen je, resnično, jed je težka, a nebeškega okusa, vendar to ni karbonara. Če uporabiš ime znane jedi in sestavine prilagodiš svojemu okusu, s tem le ustvarjaš zmedo, ljudje pa od jedi pričakujejo napačen okus. Da, hrano jemljemo zelo resno."
"To jed bi morala poimenovati drugače. Na žalost v Angliji mnogi italijanske recepte ukradejo in jih nato uničijo. Naj te navdihujejo, a jih poimenuj drugače in stoj za njimi. Ne žali vsake mamme, nonne in bisnonne v Italiji, ki so te recepte čuvale kot otroke in jih prenašale iz generacije v generacijo."

Ni dvoma, z Italijani ni šale, ko gre za hrano, ne nazadnje je njihovemu razburjanju nad napačnimi recepti posvečen celo račun na Twitterju.


Preberite še:

Ne spreglejte