Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sobota,
16. 9. 2017,
17.33

Osveženo pred

6 let, 4 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,05

Natisni članek

top gostilne ocena gostilne ocenili smo Hrvaška Istra Zagreb

Sobota, 16. 9. 2017, 17.33

6 let, 4 mesece

Top gostilne 2017 – Hrvaška ob slovenski meji

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,05
Ocena gostilne: Noel | Foto Miha First

Foto: Miha First

Hrvaška kulinarika v zadnjih letih napreduje, čeprav po kakovosti ponudbe in gostinskih storitev ne morejo tekmovati ne z italijanskimi ne z avstrijskimi restavracijami, se pa približujejo slovenskim.

Hrvaški gostinci se, vsaj po našem mnenju, še vedno ne morejo meriti s Hišo Franko ali Zemonom, niti s prenovljenimi slovenskimi aduti, kot so Repovž, Danilo ali Majerija. Drugače je s promocijo. Hrvaški turistični delavci so kilometre pred našimi, država se zaveda, da mora v goste privabiti najboljše vodnike in najboljše novinarje. Predvsem v Istri in Zagrebu je tako nekaj lokalov, ki imajo vse, kar imajo največji v tujini, ustvarjalnost pa nadomeščajo s prestižnimi sestavinami in bogatimi vinskimi kartami. Dokaz, da vedo, kaj delajo, je prihod Michelinovega vodnika, ki ga drugje na območju stare Jugoslavije ni. Tudi v Sloveniji ne.

Kakorkoli, ocenili smo zgolj lokale na meji s Slovenijo, je pa res, da ob Pelegriniju v Šibeniku in Monteju v Rovinju (ki ima edini Michelinovo zvezdico) boljših na Hrvaškem nimajo.

Noel je ena najnovejših, pa tudi ena najrazkošnejših in najboljših restavracij pri naših sosedih. | Foto: Miha First Noel je ena najnovejših, pa tudi ena najrazkošnejših in najboljših restavracij pri naših sosedih. Foto: Miha First

1. (-) Noel (Zagreb)

Zagreb je v zadnjem času dobil nekaj zanimivih restavracij in najboljša se zdi Noel. Razkošna restavracija najraje ponuja degustacijske menije - najdaljši ima devet jedi in stane okoli 95 evrov. Bogato, moderno kuhinjo prestižnih sestavin podložijo z dragimi hrvaškimi vini, šampanjci, Toskano, Bordeauxom, Burgundijo in tudi Brdi.

2. (1.) Mala hiža (Mačkovec)

Ostajamo pri tem, da je medžimurska Mala hiža ena najbolj zanimivih lokalno obarvanih gostiln na Hrvaškem. Še vedno kuhajo okolju primerno, razmeroma obilno in težko, a okusno hrano, kakršno se je v krajih ob Muri jedlo skozi zgodovino. Hladne mesnine, ajda, buče in divjačina v prenovljeni podeželski leseni hiši za 30 evrov na osebo. Na vinski karti so medžimurska, hrvaška, slovenska in nekatera svetovna vina.

Če so vam všeč dobre gostilne v našem Prekmurju, vam bo všeč tudi Mala hiža pri Čakovcu. | Foto: Miha First Če so vam všeč dobre gostilne v našem Prekmurju, vam bo všeč tudi Mala hiža pri Čakovcu. Foto: Miha First

3. (3.) Dubravkin put (Zagreb)

Dubravkin put, restavracija v zelenem delu Zagreba, je ustaljena, prva izbira za slovenske goste, ki si želijo v hrvaški prestolnici zanesljivo dobro jesti. V zadnjem času je v kuhinji nekaj več izumov, kar je zasluga kanadsko-švicarske kuharice Priske Thuring, hkrati pa imajo v kleti okoli 500 etiket vin z vsega sveta, največ hrvaških. Degustacija sedmih hišnih dobrot vas bo stala 60 evrov na osebo.

4. (2.) San Rocco (Brtonigla)

Pri San Roccu v Brtonigli so specialisti za olivno olje, tartufe, jadranske ribe, istrske mesnine in vina. Po drugi strani gre tudi za enega najboljših družinskih hotelov na Hrvaškem. Imajo notranji in zunanji bazen, sredozemski vrt in seveda restavracijo, kot jih je malo ob meji - za meni (brez belih tartufov) zaračunajo konkretnih 75 evrov.

Konoba Morgan je ena boljših postojank v Brtonigli, kjer je gostinska konkurenca sicer zelo številčna. | Foto: Miha First Konoba Morgan je ena boljših postojank v Brtonigli, kjer je gostinska konkurenca sicer zelo številčna. Foto: Miha First

5. (7.) Konoba Morgan (Brtonigla)

Restavracija v kraju, kjer je največ dobrih gostiln na kvadratni meter. Morgan ima ob simpatičnem vrtu in solidni vinski karti tudi istrski pršut, boškarina, tartufe in vso sezonsko zelenjavo ter v nasprotju s preostalimi še kanček idej, ki zabelijo testenine in druge, tudi hladne predjedi. Vinska karta je lokalno obarvana, vključujejo pa tudi oranžne vinarje. Hrana je po 30 evrov na osebo.

6. (5.) Stari podrum (Momjan)

Prijazna istrska konoba, kakršnih je v teh krajih na pretek in kakršne predvsem zaradi sprejemljivih cen ljubimo. V kuhinji ni nobenih presenečenj, ampak ponujajo točno to, kar gosti želijo - tartufe, pršut, olje, meso boškarina, ombolo … Imajo vsa lokalna vina s poudarkom na sosedu Kozloviću, ki si je čez cesto postavil eno najbolj modernih kleti v Istri. Govorijo slovensko in računajo 25 evrov na osebo.

Stari podrum je ena tistih klasičnih istrskih gostiln, ki jih Slovenci obožujejo. | Foto: Miha First Stari podrum je ena tistih klasičnih istrskih gostiln, ki jih Slovenci obožujejo. Foto: Miha First

7. (6.) Konoba Buščina (Buščina pri Umagu)

Konoba Buščina v Buščini je tisto, kar si povprečen slovenski turist predstavlja kot poceni istrsko gostilno. Boškarin na nešteto načinov od karpača do bifteka, črni ali beli tartufi, lokalno olje in morske jedi. Izbor istrskih, preostalih hrvaških in naših vin. Cena na osebo je okoli 25 evrov.

8. (-) Xato (Zagreb)

Ultramoderen lokal, ki ponuja fuzijo ne samo mednarodne, ampak kar medkontinetalne kuhinje, dokazuje, da je Zagreb mesto, ki si lahko s svojo velikostjo privošči nekaj več odtrganih idej. Pri Xatu so redke jedi običajne, ortodoksno sezonske sestavine pa zapovedane. Degustacija vas bo stala 80 evrov.

9. (-) Pergola (Savudrija)

Istra je v Pergoli bolj modra kot zelena. Več je rib, manj je kontinentalnih pridihov, imajo pa kar nekaj razkošnih sestavin. Recimo wagyu cuberoll, ki ga kot glavno jed ponudijo pri najdaljšem meniju. Cena takšnega sprehoda naraste z vinom na orjaških 170 evrov. Še dobro, da imajo nekaj cenejših jedi in predvsem istrska vina - ob najboljših šampanjcih, slovenskih, italijanskih in francoskih vinih.

Kod špilje je tipična, a dobra primestna gostilna, ki jo ob nedeljah Zagrebčani množično oblegajo. | Foto: Miha First Kod špilje je tipična, a dobra primestna gostilna, ki jo ob nedeljah Zagrebčani množično oblegajo. Foto: Miha First

10. (10.) Kod špilje (Otruševec)

Takšno gostilno mora imeti vsako mesto. Tako kot ima Ljubljana Ančko ali Kopača, imajo Zagrebčani svojo Špiljo. In jasno, Pri špilji se ne zapletajo, recepti izvirajo iz domače lokalne kuhinje, ker seveda pomeni, da gre za težke ali kar zelo težke, pretežno mesne jedi z bogatimi prilogami. Vina na majhni vinski karti so poceni slovenska in hrvaška. Orjaško kosilo vas bo stalo okoli 15 evrov.

Ne spreglejte