Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
24. 7. 2015,
15.18

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Petek, 24. 7. 2015, 15.18

6 let, 7 mesecev

Top gostilne 2015 – okolica Ljubljane

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Gostilne v okolici Ljubljane umirajo s takšno hitrostjo, da se je uredništvo na izrednem sestanku odločilo, da jih, če se to ne ustavi, prihodnje leto uvrsti kar v Ljubljano.

Za leto 2015 smo še našli nekaj rezerv, saj nočemo ponujati gostiln, ki na enem jedilnem listu združujejo kalamare, čevapčiče in kitajske pomladanske zvitke. Kot smo že večkrat zapisali, se nekoč najmočnejši in izjemno priljubljen izbor gostincev od Domžal do Vrhnike pravzaprav malce poslavlja. Zdi se, da predvsem zaradi policijskih zased pridobivajo gostilne v zgodovinskem središču Ljubljane.

1. (1.) Gostilna Skaručna (Skaručna)

Zelo posebna gostilna, ki se iz drage ljudske hranilnice že nekaj časa spreminja v moderno gostilno z znosnimi cenami, a s še vedno zelo široko ponudbo (domače) hrane. Gostje niso nič manj zadovoljni, še posebej, ker osnovni meni zdaj stane zgolj 50 evrov. Hrana je lokalna, vina pa so primorska in zamejsko-ekološka, ki lahko obed podražijo.

2. (2.) Gostilna Kirn (Jezero)

Stane (spodnji) Kirn z ženo Dragico, po kateri se imenuje ena od najboljših tort, še vedno vztraja ob koncih tedna. Za kakih 30 evrov po osebi ponuja klasične jedi okoliških krajev s ščepcem ustvarjalnega pridiha. V kleti je v vsakem obdobju kar nekaj zanimivih vin po izboru gospodarja.

 | Foto:

3. (3.) Gostišče Grič (Šentjošt nad Horjulom)

Mladenič, ki v krajih, kjer nikoli ni bilo ustvarjalnih kuhinj, odpira novo poglavje gostinstva. Skrajno moderna kuhinja, ki se ne boji ne baskovskih, ne japonskih in ne skandinavskih vplivov, po drugi strani pa vse skupaj ponudi v dovolj všečni obliki. Vinska ponudba primorskih vin malce zaostaja. 25 evrov na osebo.

4. (6.) Gostilna Kovač (Tomačevo)

Tradicionalna gostilna na robu Ljubljane se lepo vklaplja v novo kulinarično filozofijo, po kateri niso več pomembne samo oblike vetrov, prahov in pen, ampak kakovost materialov. Lahko bi rekli, da je vse tako, kot mora biti, in če se dobro počuti župan, se dobro počutijo tudi poslovneži. Klasična kuhinja kakovostnih sestavin in široka vinska karta. Cene so okoli 35 evrov na osebo.

5. (4.) Gostilna Čubr (Križ pri Komendi)

Kombinacija sodobne kreativne kuhinje in domače, bolj obilne tradicije na prijaznem trgu ob cerkvi, ki opozarja nase z glasnimi zvonovi. Včasih je bila to pomembna postojanka za okoliške direktorje s plastičnim denarjem, zdaj ima prijazno klet in zanimivo vinsko karto ter menije za okoli 30 evrov na osebo.

 | Foto:

6. (5.) Posestvo Trnulja (Črna vas)

Kombinacija kmečkega turizma in visoke ekološke kuhinje, kakršna bi morala delovati bolj pogosto. Tako so odprti le ob nedeljah in včasih ob sobotah, so pa neprekosljivi v ponudbi ekoloških dobrot, ki jih je menda izumil znani ljubljanski kuharski veteran. Večina sestavin je doma na lastni kmetiji (ali pa si jih izposodijo od sosedov). Okoli 30 evrov na osebo.

7. (-) Gostilna Repnik (Kamnik)

Nekateri se poslavljajo, drugi prihajajo na prvi tir. Repniki so novo odkritje kuhinje, ki se spet vse bolj uveljavlja. Domače, lokalno, sledljivo, konkretno, s kančkom kreativnosti, čeprav ne pozabijo na malice in klasična nedeljska kosila. Ob tem imajo še penzion, hkrati pa organizirajo različna doživetja. 20 evrov na osebo.

8. (9.) Gostilna Gorjanc (Brezovica)

Podobno kot Kovač na drugem koncu Ljubljane se tudi na Brezovici trudijo že dolga leta. Težko je reči, a zdi se, da so vmes tako sebe kot goste presenetili z nekakšno italijansko ponudbo. Kakorkoli, kadar se držijo starih specialitet, še vedno ne razočarajo. Hrana vas bo stala kakšnih 25 ali 30 evrov na osebo, imajo pa tudi nekaj solidnih vin.

 | Foto:

9. (7.) Slavkov dom (Golo Brdo)

Na hribu nad Medvodami domuje gostilna, kjer strežejo tako nedeljska kosila kot običajno kmečko hrano. Morda zato dajejo vtis, da gre za kmečki turizem, ki nahrani tudi pohodnike, ki uživajo v naskokih na bližnje hribe. Le nekaj odprtih vin in nekaj malega vinske karte. Hrana stane okoli 25 evrov na osebo.

10. (10.) Krtina d'Ampezzo (Imeno)

Italijan iz Piemonta ostaja na poti iz Krtine v Moravče, kjer ponuja Slovencem manj znane italijanske jedi in nekaj vina iz domovine. Po eni strani vse skupaj spominja na kmečki turizem z lepim pogledom na dolino, po drugi strani se na lokaciji ustavljajo pohodniki in tisti, ki si želijo malce drugačnih nedeljskih kosil. Najboljše so predjedi, vse skupaj je mogoče dobiti za kakih 20 evrov na osebo.

Ne spreglejte