Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
31. 7. 2015,
14.17

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Petek, 31. 7. 2015, 14.17

6 let, 6 mesecev

Top gostilne 2015 – Ljubljana

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Ljubljana ob tem, da je prestolnica, postaja tako turistično kot kulinarično središče Slovenije.

Ne govorimo samo o gostilnah, govorimo o Odprti kuhni, vinskih festivalih, gostovanju mnogih mednarodnih kuhinj na ljubljanski tržnici … Po drugi strani se običajne gostilne vse bolj umikajo moderni kuhinji, malo zaradi turistov, malo zaradi tega, ker so ravno klasične gostilne v Ljubljani najslabši del ponudbe. Pa jih ne bomo naštevali … V zadnjem letu je nastopilo nekaj novih lokalov, vse skupaj pa je dobrih gostiln vsaj enkrat več, kot jih lahko uvrstimo na lestvico.

1. (1.) Restavracija JB

Za nekatere najboljša restavracija v Sloveniji, za druge zgolj najdražja, ki dobiva vse močnejšo konkurenco kreativnih soborcev. Vseeno ostajajo zvesti tradicionalnim avtorskim prebliskom Janeza Bratovža v sijajnih sobanah Jožeta Plečnika, kjer se ob solidni vinski karti cene najkonkretnejšega menija gibljejo okoli 90 evrov.

2. (2.) Restavracija Strelec

Igor Jagodic je eden najboljših kuharjev v Sloveniji. Upal bi si zapisati, da je tehnično celo najboljši, hkrati pa je njegova zaveznica ene najlepših teras v Sloveniji. Eden od treh nekoč blejskih zvezdnikov ima v okviru verige Kaval Group bojda proste roke za svojo domišljijsko kuhinjo. Jedi so izvrstne, kombinacije zanimive. Cena hrane je okoli 40 evrov po osebi, dodajo pa tudi simpatično vinsko karto.

 | Foto:

3. (3.) Gostilna As

Vojvodinski Kraševec Pope je Ljubljančanom v devetdesetih na mize pripeljal morje, zdaj pa je dodal vrhunsko, pogosto nekonvencionalno mesto. Ljubljančane na novi terasi počasi zamenjujejo tisti turisti, ki se ne zadovoljijo samo s kalamari in pomfrijem. Po novem je mogoče dobiti osnoven poslovni meni s tremi jedmi že za 21 evrov, večerja s kozarcem vina iz solidne vinske ponudbe pa je lahko dvakrat dražja.

4. (4.) Restavracija Cubo

Cubo se vrača in postaja lokacija, kjer je mogoče jesti najboljše kosilo ali večerjo v mediteranskem slogu. Pri pripravi jedi mojstri z Davčne niso toliko avtorski, so pa izjemno natančni. Na vinski karti se ob naših skriva nekaj izjemnih tujih steklenic. Najedli se boste že za kakšnih 30 evrov na osebo.

5. (6.) Sushimama

Najboljša in najprestižnejša azijska restavracija v Sloveniji je skupaj z manj prestižno izpostavo na bregu Ljubljanice postala prava institucija. V Sushimami pripravljajo japonsko hrano, od zvitkov do tempur, juh, rib in celo govedine. Cene brez alkohola so celo pod 25 evri na osebo, če pa ne pazite, je lahko vse skupaj nekajkrat dražje.

 | Foto:

6. (8.) Okrepčevalnica Čompa

Kraški mojster, ki pripravlja dobro uležane mesnine in nekaj sezonske zelenjave na žaru. Menda najbolj prijazna gostilna v Ljubljani, lokal, ki bi si ga morali izmisliti, če ga ne bi bilo. Prostor je majhen, skoraj vedno razprodan. Zato pa se da na točilnem pultu dobiti marsikaj, tudi najboljša vipavska in kraška vina. Hrana vas bo stala kakšnih 25 evrov na osebo.

7. (5.) Restavracija Vander

Restavracija hotela iz verige Design Hotels v stari Ljubljani ima izjemnega kuharja, ki poskuša združiti slovensko in francosko kuhinjo. Se pa v hotelu z bazenom na strehi vse bolj preizkušajo z drugimi vrstami zabave, recimo s šampanjskim barom. Vinska karta je zanimiva in vključuje svetovalno pomoč mojstra. Cene okoli 40 evrov na osebo brez vina.

8. (9.) TaBar

Še en Kraševec, ki se je po uspehih v rodnih krajih naselil v Staro Ljubljano in pokazal, kako si predstavlja primorsko verzijo tapasov. Peter Patajac pripravlja male jedi za zmerne cene in če ne pretiravate, se boste najedli že za 25 evrov na osebo. Vina so kraška in ekološka, a je velikih vin malo.

 | Foto:

9. (-) Sorbara

Med novinci (Slovenska hiša, Luda ...) se zdi, da največ obeta steak house na desnem bregu reke. Ob solidni vinski karti mojstri iz Špajze bazirajo na najboljšem mesu z daljnih celin. Cene so zelo odvisne od teže in vrste mesa, burgerji so že po šest, težji kosi mesa tudi prek 50 evrov.

10. (10.) Gostilna pri Žabarju

Žabar je gostilna na robu mesta z eno najboljših govejih juh v deželi in s klasičnimi bifteki, ki jih drugje težko najdete, da o prilogah niti ne govorimo. Imajo lastno slaščičarno in simpatičen gostilniški vrt pod kostanji ter le malo različnih vin, se pa najde tudi kakšna steklenica Movie. Za resen obed pripravite okoli 25 evrov na osebo.

Ne spreglejte