Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
15. 7. 2013,
8.26

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

ocenili smo izbor Severna Primorska Goriška Hiša Franko

Ponedeljek, 15. 7. 2013, 8.26

6 let, 7 mesecev

Top gostilne 2013 – severna Primorska in Goriška

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Naš z dobrimi gostilnami najgosteje posejan prostor se ni veliko spremenil.

So se pa cene na Goriškem in na severu Primorske še malce spustile, morda tudi zato, ker italijanski gost ni več tako pogost kot pred leti.

V Italiji so visoko isti Slovenci, ki so bili tam že pred časom. Nergačem, ki jih moti, da jih uvrščamo k nam, samo sporočilo, da tudi italijanski vodniki uvrščajo naše gostilne na furlanske lestvice. Še nekaj – prvo mesto smo razdelili med Sirkovo Subido in Kramarjevega Franka, ki imata zelo različno, a hudo vrhunsko ponudbo. Od lani se je najvišje dvignila gostilna Devetak.

1. (1.) Hiša Franko (Kobarid) Najpomembnejša slovenska kreativna kuhinja. Veliko lokalnih vzorcev, ki pa jih Ana Roš do skrajnosti predela – v nekaj novega. Ob tem pa izjemna vinska karta, ki poudarja ekološke, biodinamične ali oranžne vzorce. Hrana približno 70 evrov na osebo.

1. (2.) La Subida (Krmin)

Z Michelinovo zvezdico pohvaljena slovenska gostilna v Italiji, ob sami meji v Brdih. Lokalna hrana, vrhunski gospodarjev kis in ekološka vina s stalnim bivališčem čez mejo, pa tudi kar veliko naših vinarjev. Ob vsem tem sicer tudi resort za tiste, ki ljubijo konje, Brda, tenis … Obilo hrane za 60 evrov na osebo.

3. (6.) Gostilna Devetak (Sovodenj) Ljubljenec italijanskih ocenjevalcev hrane, ki v zadnjem času dodaja še družinsko ekološko pridelavo. Gostilna ima izjemno vinsko karto lokalnih, slovenskih in tujih vin. Hrana lokalna, že kar malce težka, zgolj z zametki izumov. Cena hrane 35 evrov.

4. (3.) Restavracija Pikol (Nova Gorica) Nekoč najprestižnejša zgodba v naših krajih, ki predvsem morske prebivalce prodaja na kolišču nad ribnikom pri Novi Gorici. V zadnjem času so dodali tudi nekaj več mesa. Korektna vinska karta penin in primorskih vin, lastna peneča in suha vina. Okoli 80 evrov za hrano.

5. (4.) Trattoria Majda (Gorica) Gostilna v središču nekoč našega mesta, v kateri kuhajo in natakajo goriške lokalne zgodbe, od vrtnic do robespierra. Ob gostilni imajo tudi vse bolj obiskano vinoteko z izbranimi vini. Hrana – 35 evrov na osebo.

6. (5.) Ristorante Rosenbar (Gorica) Slovenska zgodba v samem središču Gorice z neverjetnimi majhnimi, a številčnimi ribjimi jedmi ter s skoraj izključno našimi in ekološkimi vini v italijanski deželi. Okoli 30 evrov na osebo.

7. (7.) Sale e Pepe (Srednje nad Čedadom) Gostilnica v hribih naše Benečije nad Čedadom. Lokalna kuhinja in natančno izbrana predvsem lokalna italijanska vina ter samosvoj slovenski jezik prijaznih domačinov. Hrano dobite za nekaj manj kot 30 evrov na osebo.

8. (9.) Restavracija in vinoteka Mama (Ajševica) Zdaj ne več tako nova goriška zgodba, ki ima na Goriškem močno konkurenco v Perli in Damu, v Vipavski dolini pa v Zemonu in Majeriji. Primorska, italijanska oziroma lokalna hrana brez prevelikega kompliciranja in resna vinoteka s poudarkom na vipavskih vinih. Cene okoli 35 na osebo.

9. (-) Restavracija Gredič Avenanti (Ceglo) Eden najlepših razgledov in ena najlepših vinskih kleti v Sloveniji. Izposojeni italijanski mojster Cristiano Avenanti pa zraven pripravlja kreativni mesni meni za kakšnih 40 evrov in ribjega za kakšnih 60 evrov, če poskusite tudi sladico. Vina so izbrana z obeh strani gradu, pa še kakšnega štajerca imajo.

10. (10.) Restavracija Calypso (Nova Gorica) Elitna igralniška restavracija v Perli, ki ponuja predvsem ribe, vinska karta uglednih tujih in domačih vin (največ jih je iz Brd in Vipave) ter žganja. Cena brez pijače okoli 50 evrov.

Ne spreglejte