Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
17. 5. 2013,
14.24

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

ljubljanska tržnica Odprta kuhna

Petek, 17. 5. 2013, 14.24

6 let, 6 mesecev

Svoje lonce je odprla Odprta kuhna

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Na ljubljanski tržnici je svojo premierno izvedbo dočakala Odprta kuhna - zbir vrhunskih slovenskih gostincev, ki bodo trebuhe obiskovalcev polnili vsak petek.

Koncept je preprost – na enem mestu se zberejo najboljši slovenski ponudniki jedače in pijače, ki s sabo prinesejo najboljše, kar imajo. To je ideja Odprte kuhne, kulinarične tržnice, ki bo vsak petek vse do oktobra gostovala na Pogačarjevem trgu v Ljubljani.

Prva izvedba je kljub muhastemu vremenu postregla z dobrimi obeti. Pod belo-zelenimi strehami stojnic se je namreč zbralo več deset izjemnih gostincev, med drugim gostilna Pri Lojzetu z dvorca Zemono, Gostilna pri Danilu iz Reteč, Hiša Raduha iz Luč, prekmurska gostilna Rajh in večina preostalih članic združenja JRE, tipične slovenske okuse je na primer zastopala Gostilna Krištof z Arvajevo kranjsko klobaso, manjkalo ni niti sezonske hrane, kot so šparglji in čemaž, poskrbljeno pa je bilo celo za ljubitelje bolj eksotičnih okusov, tako kitajskih in tajskih kot turških in egiptovskih. Da usta ne bi ostala suha, je z naborom vin skrbela vinoteka eVino, pivoljubce pa je založila pivoteka Za Popen't.

Tudi po obiskanosti sodeč ima Odprta kuhna velik potencial. Že pred uradnim odprtjem, na katerem je dogodek z nekaj spodbudnimi besedami pozdravil tudi ljubljanski župan Zoran Janković, je po pripravljenih jedeh segala množica ljudi, skupine turistov na obhodu Ljubljane pa so z nemalo navdušenja poizvedovale, kaj se dogaja.

Prva Odprta kuhna je nedvomno dosegla svoj namen in kulinarično bogastvo Slovenije, za katerega mnogi sploh ne vedo, je dobilo novo občinstvo tako doma kot v tujini. Upamo le, da bodo ponudniki zdržali tempo in se na Pogačarjev trg vračali vsak petek. Pripraviti in s sabo pripeljati dovolj hrane za vse, ki jim ob sprehodu skozi mesto zakruli v trebuhu, je namreč velik časovni in logistični zalogaj, ne nazadnje pa se s petkom začenjajo dnevi, ko imajo gostinci največ dela v svojih lokalih.

A vendar smo glede na danes videno in preizkušeno optimistični. Slovenci se počasi, a zanesljivo začenjamo zavedati, kaj so dobre gostilne, in to, da jih lahko na enem kraju preizkusiš celo kopico, je čudovito. Predvsem pa lahko tisti, ki na navduševanje nad kuharskimi mojstri gledajo postrani, tam mimogrede ugotovijo, da v kulinariki vrhunsko pač ne pomeni pretenciozno, ampak preprosto dobro.

Ne spreglejte