Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
3. 10. 2016,
13.26

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,45

Natisni članek

alkoholna pijača alkohol mešanje pijač koktajl tekmovanje

Ponedeljek, 3. 10. 2016, 13.26

6 let, 6 mesecev

Svetovno prvenstvo za točilnim pultom: prvič je zmagala ženska

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,45
World Class Bartender | Foto Facebook

Foto: Facebook

Na tekmovanju v mešanju in strežbi pijač, na katerem so sodelovali največji mojstri z vsega sveta, je slavila 29-letna Francozinja.

Svetovno prvenstvo točajev in točajk, kakor bi lahko v gostinsko dokaj borno slovenščino prevedli angleški izraz bartender, je letos potekalo osmič. Skoraj deset tisoč prijavljenih so v večmesečnem predtekmovanju zredčili na 56 najboljših, ki so se pretekli teden zbrali v Miamiju, da bi pokazali svoje mojstrstvo.

Od klasičnih koktajlov do hitrostnega mešanja pijač

V velikem finalu jih je ostalo šest, njihova naloga pa je bila v 24 urah zasnovati in ustvariti pop-up bar ter pokazati vse tiste lastnosti, ki jih mora imeti najboljši mojster za točilnim pultom: tehniko, osebnost, poznavanje žganih pijač in sposobnost dela pod pritiskom.

Žirijo je prepričala 29-letna Jennifer Le Nechet, ki dela v pariškem bistroju Café Moderne. | Foto: Facebook Žirijo je prepričala 29-letna Jennifer Le Nechet, ki dela v pariškem bistroju Café Moderne. Foto: Facebook Pripravljati so morali tako klasične koktajle kot ustvarjati nove recepte, najbolj adrenalinski del tekmovanja pa je napočil, ko so morali v le desetih minutah namešati 14 pijač.

Na koncu je slavila Jennifer Le Nechet, 29-letnica, ki dela v baru pariškega Café Moderne. Kot je pred časom povedala za Madame Figaro, prilogo francoskega časopisa Le Figaro, navdih za nove pijače dobiva povsod, tako v filmih kot oblikovanju in glasbi. Ob tem je prepričana, da med kuhanjem in mešanjem koktajlov ni večjih razlik, le da za koktajle uporablja samo tekoče sestavine.

Koktajli za vse čute

"Povsem šokirana sem," je dejala ob prevzemu nagrade, "resnično mi je v čast, da sem ta naziv osvojila ob tako talentiranih ljudeh z vsega sveta. Tekmovanje me je navdihnilo, da bom še naprej preizkušala meje okusov in raziskovala, kako lahko s koktajli zbudim vse čute."

Francozinja si je z zmago za leto dni prislužila tudi naziv ambasadorke podjetja Diageo, organizatorja tekmovanja. Gre za največjega proizvajalca žganih pijač na svetu, med drugim imajo v lasti vodko Smirnoff, viski Johnnie Walker in liker Baileys, prav tako pa so prisotni v pivovarski industriji - njihov je namreč Guinness.

Ne spreglejte