Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
13. 6. 2014,
12.59

Osveženo pred

7 let, 12 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

vino viski ocenili smo Škotska

Petek, 13. 6. 2014, 12.59

7 let, 12 mesecev

Svet viskija vodijo ženske

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Viski velja za močno pijačo moških, a v resnici ga obvladujejo ženske.

Prav nič nenavadnega ni, da posle pridelovalcev pijač vodijo ženske. V zgodovini vinogradništva je bilo kar nekaj primerov žensk, ki so odločno posegle v družinska podjetja in jih spremenile v donosne posle. Barbe-Nicole Ponsardin je leta 1805 prevzela šampanjsko klet svojega umrlega moža. Ona je postala znana kot Madame Clicquot, šampanjec pa Veuve Clinquot (vdova Cliquot), danes eden najbolj znanih svetovnih šampanjcev.

Tudi v zgodovini škotskega viskija je nekaj podobnih zgodb. Elizabeth Cumming je recimo v poznem 19. stoletju vodila destilarno Cardhu, ki je zdaj v lasti Johnnie Walkerja, Bessie Williamson pa je destilarno Laphroaig vodila na začetku 20. stoletja. Zanimivo je, da je v destilarno prišla le za tri mesece kot tajnica, a ji je zadnji od družinskih lastnikov podjetje zapustil v oporoki. In iz njega je ustvarila dobičkonosno ime.

V sodobnem svetu viskija je kar nekaj žensk, ki se trudijo, da bi se ta pijača otresla stereotipa moške pijače. Ali kot avtorice pišejo o škotskem viskiju ali pa kot blogerke promovirajo različne dogodke, povezane z viskijem. Nekaj jih vodi družinske destilarne. Ena, Rachel Barrie, pa je celo "master blender", odgovorna za mešanice viskijev destilarn Bowmore, Auchentoshan in Glen Garioch.

Gibanje za emancipacijo ženskega pitja viskija je tako močno, da ima celo svojo internetno stran Whiskey for Women, viski za ženske, ki poziva, naj ženske odložijo kozarce coolerjev in koktajlov ter primejo za kozarec viskija. Internet je poln nasvetov, kako naj si ženske izberejo svoj viski, kako naj ga naročijo in pokušajo. Ljubiteljice viskija – pa tudi profesionalne preizkuševalke viskijev – pa še vedno poročajo tudi o tem, da so mnogokrat tarča vprašujočih pogledov, češ, kaj res pijete viski?

Zakaj le? Po podatkih multinacionalke za pijače Diageo – njen oddelek za viskije za Zahodno Evropo prav tako vodi ženska – so skoraj tretjina pivcev viskija ženske. Le da se s tem očitno ne hvalijo tako kot moški.

Ardbeg Ten

Destilarna Ardbeg leži na južni obali otoka Islay, v bližini destilarn Lagavulin in Laphroaig. Južna obala otoka Islay je v svetu viskija znana kot domovina grozljivih šotnih pošasti, ki te ponoči držijo pokonci. Ustanovljena je bila leta 1815, vendar je na črno začela delovati že kakšni dve desetletji prej. Leta 1815 je družina MacDougall začela proizvajati viski in ponudila delo vsaj tretjini tamkajšnjih prebivalcev.

Takratna letna proizvodnja je znašala 1.350.000 litrov čistega alkohola, kar sploh ni bilo malo za majhno družinsko podjetje. Žal uspeh destilarne ni trajal večno. Leta 1983, manj kot stoletje pozneje, je bila destilarna Ardbeg zaprta. Leta 1997 jo je kupilo podjetje Glenmorangie PLC, ki je v lasti konglomerata LVMH. Investicija je znašala okoli deset milijonov funtov, a se je še kako obrestovala. Zaradi dobrega oglaševanja in seveda dobre kakovosti njihovega destilata je destilarna Ardbeg na prelomu tisočletja doživela vrhunec in je danes ena najhitreje razvijajočih se destilarn na otoku.

Ardbeg Ten je single malt viski, staran deset let. Single malt je manj razširjen, a med poznavalci in ljubitelji najbolj cenjen viski. Pridobivajo ga izključno iz stoodstotno kaljenega ječmena, končni izdelek pa je proizvod ene same destilarne.

Ardbeg ima od vseh otoških viskijev najbolj izrazit okus po šoti, za kar gre zasluga jezerski vodi, ki jo uporabljajo pri izdelavi. Vrlina tega viskija je, da se ne šopiri s šoto, ampak daje prostor sladu, naravni sladkosti, s katero nežno vsili in ustvari popolno ravnotežje.

Na vonju zaznamo zapeljivo aromo mešanice karamelnih bombonov in čokolade, cimeta in zdravilnih fenolov. Zaznamo lahko sveže citruse in cvetne note belega vina, pa tudi melono in delčke hruške. V ustih se najprej pojavi rahlo začinjen okus, nato postane mesnat, privlačen, poln in na koncu suh. Ima dolg in dimen zaključek. Dimna sladkost se prepleta s hrustljavo šoto in značilnostmi sladkih žitaric.

Lahko bi ga označili za enega najbolj delikatnih in kompleksnih viskijev med Islay malts in prav zaradi tega je tako zelo poseben in privlačen.

Stopnja alkohola: 46,00 % Cena: 42,47 evra, evino.si

Ocena: 9

Ocenjuje: Nina Čarman, eVino.si

Ne spreglejte