Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
28. 4. 2016,
6.05

Osveženo pred

6 let, 4 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,25

Natisni članek

Portorož ocenili smo

Četrtek, 28. 4. 2016, 6.05

6 let, 4 mesece

Stara oljka: tipična portoroška turistična pravljica

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,25
Ocena gostilne: Stara oljka | Foto Miha First

Foto: Miha First

Gostišče v samem središču našega največjega obmorskega letovišča je dokaz, da imajo turistični delavci na Obali še veliko dela.

Prava sezona se še ni začela, naša odprava pa je v vlogi kulinaričnih izvidnikov že pregledala teren in ugotovila osnovne značilnosti. Kar zadeva Staro oljko, restavracijo na najbolj zaželenem delu slovenske obale, smo se prepričali o tem, da so že konec aprila cene visoke. Kaj bo šele julija in avgusta? A še enkrat gotovo ne bomo preverjali, o tem nas ni prepričal niti Oliver Dragojević, ki so ga predvajali brez prestanka.


Stara oljka

Obala 20, 6320 Portorož, Slovenija

Telefon: +386 5 674 85 55


Toda poleti bo vseeno polno, običajno je že tako, obiskovalci niso natančni, hočejo velike porcije morske ali balkanske hrane in to, ob omenjeni glasbi, tudi dobijo. Pa čeprav morajo za to drago plačati. Konec koncev je naša obala majhna in lepa, treba jo je užiti.

Goveji karpačo | Foto: Miha First Goveji karpačo Foto: Miha First

Gremo kar k zajetnemu jedilniku. Kot hladno predjed ponujajo škampov koktajl, morski tris, hobotnico v solati, ribji in goveji karpačo,  prekajeno različico lososa, narezek, kraški pršut in kapreze, da o namazu urnebes, ki se je - kdo ve, zakaj - znašel med ponujenim, niti ne govorimo. Vse omenjene jedi imajo razmeroma visoko ceno, pod deset, bolje pod enajst evrov ne dobite ničesar – v redu, urnebes je po devet evrov.

Pri naši mizi smo poskusili premrzel goveji karpačo, na katerega so namestili kepo rukole, in tris morskih predjedi, ki so ga sestavili iz omenjene hobotnice, škampov v rožnatem prelivu  in ribjega karpača. Povprečne jedi je spremljal utrujen, pretrd kruh, in če že nimajo bolj svežega, jim v prihodnosti predlagamo, da ga vsaj malce popečejo.

Morski tris: hobotnica, škampi in ribji karpačo | Foto: Miha First Morski tris: hobotnica, škampi in ribji karpačo Foto: Miha First

Stara oljka ponuja marsikaj, za sladokusce na primer porcijo kaviarja, jastoga ali raroga in ostrige (kos za pet evrov). Naša odprava se je med množico različnih juh odločila za škampovo z velikim številom v imenu opevanih morskih prebivalcev in paradižnikovo juho z rižem. Prva je bila zadovoljiva, čeprav bi ji lahko dodali kakšno začimbico, tudi sol, paradižnikove pa ni rešil niti riž.

Postali smo sumničavi, a kamor je šel bik, je šel še štrik. Med res široko ponudbo pedočev, pokrovač z žara ali gratiniranih, rižot in testenin (z jastogom po 51 evrov) smo se odločili za dve skrajnosti, telečje medaljone ter ocvrto kombinacijo lignjev in škampov. Telečji medaljoni so bili veliki, bog ve zakaj kockaste oblike, pomfrit, ki jih je spremljal, pa premalo hrustljav. Kaj pa ocvrti duet? Soliden, škoda, da so ga opremili s tatarsko omako, ki je bila bolj podobna majonezi. No ja, kaj naj človek pričakuje od obrata, ki na Obali ponuja pleskavice po deset evrov, enako ražnjiče in čevapčiče. Mimogrede, najdražji biftek doseže ceno 30 evrov.

Duet ocvrtih lignjev in škampov | Foto: Miha First Duet ocvrtih lignjev in škampov Foto: Miha First

Ob obroku smo pili soliden odprt Reyin beli pinot (liter po 12 evrov), sicer pa kot odprta vina ponujajo še koprsko malvazijo in refošk, cviček iz metliške kleti in Reyin cabernet sauvignon po 12 evrov. Jasno, imajo še kopico vin z Obale in iz Brd, a nakup steklenice je v teh krajih drag šport: Batičev rose je kar 34 evrov, Movijin Lunar po 57 evrov, koprski rumeni muškat je po 34 evrov, da ne govorimo o šampanjcu Moet&Chandon, ki ga marsikje dobite pod petdesetakom, tukaj pa je po 172 evrov. Lahko le ugotovimo, da imajo visoke marže.

So pa sladice veliko cenejše, že za pet evrov ali manj dobite panakoto, čokoladni sufle, jabolčni zavitek ali palačinke – vzeli smo jih z marmelado in že poskusili boljše …

Ocena gostilne: Stara oljka | Foto: Miha First Foto: Miha First

Povzetek

Gostilna, kakršnih je ob Jadranu nešteto in kakršnih je tudi v Sloveniji še nekaj. Ponujajo vse od rib do čevapčičev, od karpačov z veliko rukole do školjk na buzaro. Lokal bi potreboval prenovo in manj shizofreno ponudbo. A zdi se, da je kultura malih kalamarov in velikih pleskavic na eni plošči širšemu krogu gostov še vedno blizu.

Ponudijo lahko povsem solidna vina, vsaj za korak so pred hrano, cene buteljk (večina je z Obale, nekaj iz Brd in Vipavske doline) pa so visoke.

Ocena

Ocena gostilne: 1,5 | Foto:

 

 

Rubrika Ocenili smo ni plačana. Izbor restavracij je prepuščen uredništvu in ocenjevalcu Mihi Firstu, ki restavracije obiskuje nenapovedano.

Ne spreglejte