Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
2. 4. 2008,
11.53

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Sreda, 2. 4. 2008, 11.53

8 let

Šparglji za sladokusce

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Sezona špargljev je sezona za sladokusce, ki nestrpno pričakujejo dovolj tople pomladne dni, da šparglji začno odganjati.

V Sloveniji se to običajno zgodi v prvi polovici meseca aprila, na Primorskem še prej, sezona pa traja približno dva meseca. Možnosti priprave jedi s šparglji so neomejene. Lahko jih skuhamo na klasičen način in ponudimo s katero od številnih omak. Dobri so tako topli kot hladni, gratinirani ali v solati. Kombiniramo jih lahko kot predjed, glavno jed ali pa kot sladico. Poleg špargljev se najbolje prilega kozarec lahkega belega vina.

Špargljeva solata z rukolo in mozzarello

½ k belih špargljev ½ zelenih špargljev 3 žlice balzamičnega kisa 3 žlice rdečega vinskega kisa 4 žlice pesta iz kozarčka (konzerve) 6 žlic oljčnega olja 1 strok česna 1 velik paradižnik 150 g šampoinjonov 1 žlica limoninega soka 250 g mozzarelle 150 g rukole Sol, poper

Šparglje skuhamo v osoljeni vodi. Bele kuhamo okoli 20 minut, zelene šparglje pa kuhamo približno deset minut. Kuhane šparglje dobro odcedimo. Balzamični in rdeči vinski kis, sol, poper, pesto in oljčno olje z metlico za sneg ali s paličnim mešalnikom zmešamo v kremasto omako in vanjo stisnemo strok česna. Šparglje zložimo na krožnik in prelijemo s polovico omake. Paradižnik olupimo, odstranimo semena in narežemo na majhne kocke. Šampinjone očistimo, na hitro operemo, narežemo na koščke, pokapljamo z limoninim sokom in dodamo k paradižniku. Rukoli odstranimo peclje, operemo in narežemo. Mozzarello narežemo na majhne kocke. Vse sestavine zmešamo in porazdelimo po špargljih.

Špargljev zavitek s špinačo, pršutom in sirom

300 g listnatega testa 500 g belih špargljev 200 g špinače 100 g pršuta 100 g ementalerja 1 rumenjak

Šparglje skuhamo in odcedimo. Testo razvaljamo in nanj zložimo sestavine v naslednjem vrstnem redu: rezine pršuta, sir, listi špinače in na sredino šparglje. Zavitek zavijemo in premažemo z rumenjakom. Zavitek nato položimo na pekač, obložen s peki papirjem in pečemo v pečici na 250 stopi nj celzija od deset do dvajset minut.

Šparglji v vinskem testu 500 g špargljev 250 g moke 2 žlici olja 2 rumenjaka 3 beljaki 100 ml belega vina Sok 1 limone Sol, poper Olje za cvrtje

Šparglje kuhamo v osoljeni vodi, ki smo ji dodali sok 1 limone. Nato jih odcedimo, prelijemo z mrzlo vodo, ponovno odcedimo in položimo na kuhinjsko krpo. Moko, olje, rumenjaka in vino zmešamo v gladko testo. Beljake z malo soli stepemo v trd sneg, ki ga primešamo že pripravljeni masi. Segrejemo olje, šparglje pomočimo v vinsko testo in jih ocvremo. Odlični so kot predjed.

Špargljeva lazanja s šampinjoni

750 g belih špargljev 750 g zelenih špargljev 500 g svežih šampinjonov 2 čebuli 200 g kuhane šunke 200 g sira gauda 200 g testenin za lazanjo 50 g masla 2 žlici moke 375 ml sladke smetane Peteršilj, poper, sol

Šparglje skuhamo v osoljeni vodi s kocko sladkorja. Bele špraglje kuhamo 10 minut, zelene pa 6 minut. Šampinjone operemo in narežemo na rezine. Čebulo olupimo, sesekljamo in na vroči maščobi rumeno zapečemo, nato pa čebuli dodamo šampinjone ter pražimo še dve minuti. Potresemo z moko, zalijemo s smetano in začinimo. Sir grobo naribamo, šunko narežemo na trakove. Vse sestavine izmenično zložimo v namaščeno nepregorno posodo; začnemo s testeninami in na vrhu potresemo s sirom. Pečemo v pečici 25 minut na 200 stopinj celzija.

Špargljev kompot

500 g špargljev 150 g sladkorja 1 strok vanilije Limonin sok Cimet Šparglje narežemo na 1 do 2 cm velike koščke, potresemo s 100 g sladkorja in pustimo stati na sobni temperaturi vsaj dve uri. Špargljem v lastnem soku, ki ga pustijo, dodamo cimet, limonin sok, razpolovljen strok vanilije ter vse skupahj skuhamo. Po potrebi še sladkamo in takoj ponudimo.

Vir: Iztok Vidic; Špargelj, Dalmatin, 2005, Ljubljana.

Ne spreglejte