Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
31. 3. 2016,
8.53

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

šparglji zdravo življenje zdrava prehrana hujšanje razstrupljanje recept nasveti

Četrtek, 31. 3. 2016, 8.53

6 let, 7 mesecev

Kako čistimo šparglje: jih odlomimo ali odrežemo?

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
šparglji

Vse toplejši dnevi na plano ne vabijo le ljudi, ampak tudi najbolj slastne spomladanske poganjke - šparglje. Zato je dobro vedeti, kako jih pripraviti.

Divji šparglji po goščavah že veselo poganjajo, z aprilom pa se začenja tudi sezona domačih, gojenih špargljev. Ti so tudi bolj razširjeni po kuhinjah, saj so bolj dostopni in predvsem cenejši.

Osnovna dilema pri pripravi špargljev je, kako jih očistiti oziroma jim odstraniti spodnji, pogosto trd in olesenel del. Najpreprostejša tehnika je lomljenje: špargelj upognete in del, ki se odlomi, zavržete, saj naj bi se špargelj prelomil na točki, kjer se začenja olesenel del.

Ničesar ni treba zavreči, vsak košček je uporaben

Ta tehnika pa vendarle ni preveč natančna in pogosto odlomimo več poganjka, kot bi bilo treba. Zato šparglje raje očistite tako, da spodnjih nekaj centimetrov le olupite in se tako znebite olesenele povrhnjice, medtem ko bo sredica prav slastna.

Če pa se vam lupljenje zdi prezamudno, konce špargljev vendarle odlomite, a jih ne zavrzite – uporabite jih lahko za okusno spomladansko jušno osnovo. V vodi jih kuhajte 15 minut, potem pa precedite osnovo, ki jo lahko uporabite na primer za zelenjavno juho.

Ocvrti šparglji s pekočo omako

šparglji | Foto:

šopek špargljev

pol skodelice moke

2 jajci

2 skodelici drobtin

olje za cvrtje

Za omako:

1 skodelica majoneze

2 sveža čilija

tabasko

Šparglje očistite in rahlo zmočite z vodo. Povaljajte jih v moki, stepenih jajcih in drobtinah. Spanirane šparglje zložite na krožnik in za okoli 15 minut postavite v hladilnik, da se jih panada oprime.

Medtem zmešajte majonezo z nasekljanim čilijem in po okusu začinite še s tabaskom – če imate radi pekoče jedi, kar pogumno!

V ponvi segrejte olje in v njem šparglje cvrite okoli tri minute oziroma dokler niso zlatorjavo ocvrti. Postrezite še vroče in priložite pekočo majonezno omako za pomakanje, lahko pa tudi kislo smetano.

Ne spreglejte