Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Nedelja,
17. 2. 2013,
10.29

Osveženo pred

1 leto, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

pust pecivo miške recept

Nedelja, 17. 2. 2013, 10.29

1 leto, 2 meseca

Sladke radosti: frittole, uštipci ali miške

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Sliši se obrabljeno, a je res: pust mora biti mastnih ust. Tokrat se omastite z miškami, pomanjšano različico krofov.

Zahodno od nas jim rečejo frittole, na jugu so fritule ali uštipci, mi pa smo jih poimenovali miške. V vsakem primeru gre za običajno sladke, včasih pa tudi slane ocvrte kroglice kvašenega testa, nekakšne mini krofe. V Italiji pravijo, da so se jih domislili nekje v okolici Trsta ali Benetk, avtorstvo si lastijo tudi Istrani, pravzaprav pa podobne sladice iz ocvrtega kvašenega testa pozna večji del Evrope.

Ne glede na izvor so miške zelo hvaležen material za eksperimentiranje z okusi, pa naj so to dodatki, recimo rozine, ki jih vmešamo v testo, ali marmelada oziroma kakšna sladka omaka, v katero jih namakamo. Kakorkoli jih že pripravimo, pa so nevarne še bolj kot krofi – zaradi manjšega formata jih je namreč lažje jesti in še preden se zaveste, jih ni več.

Miške

 | Foto: 500 gramov moke

50 gramov sladkorja

3 jajca

2,5 decilitra mleka

30 gramov kvasa

limonina lupinica

ščep soli

V skodelico odlijte pol decilitra toplega mleka in vanj nadrobite kvas. Ko naraste, ga zmešajte z vsemi preostalimi sestavinami v gladko testo. To naj potem vzhaja kakšnih 45 minut. Za bogatejši okus lahko v testo dodate žlico ruma ali pomarančnega likerja.

V posodi segrejte olje. S pomočjo dveh žlic iz testa oblikujte kroglice in jih pazljivo spuščajte v olje. Miške med cvrtjem obračajte, da bodo enakomerno ocvrte. Ko so zlatorumene barve, jih vzemite iz olja in odcedite na papirnati brisači. Potresite s sladkorjem v prahu in postrezite.

Dodatki

Miške so slastne že same po sebi, sicer pa bodo odlične v kombinaciji z dobro domačo marmelado. Za popestritev lahko pripravite tudi različne omake, v katere boste pomakali kroglice. Mi predlagamo grenko-sladko kombinacijo kave in čokolade:

pol žlice instant kave

4 žlice vode

2 žlici sladkorja

pol čajne žličke vaniljevega ekstrakta

100 gramov kakovostne čokolade z vsaj 60-odstotnim deležem kakava

V posodi zmešajte kavo, vodo in sladkor ter segrevajte, dokler zmes ne zavre. Odstavite z ognja, primešajte vaniljev ekstrakt in nasekljano čokolado ter mešajte, dokler ne dobite gladke omake.


Ne spreglejte