Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
21. 7. 2015,
13.23

Osveženo pred

2 meseca, 2 tedna

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Spar Slovenija lokalna hrana ameriške borovnice goji česen fižol advertorial

Torek, 21. 7. 2015, 13.23

2 meseca, 2 tedna

Skoraj z vrta na krožnik

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Veste, koliko časa mine, da obrane borovnice prispejo do vas? Le en dan, če zrastejo na domačih tleh, tako lahko zaužijete kakovostne, dozorele in sveže.

Se tudi vi kdaj vprašate, od kod prideta sadje in zelenjava, ki ju kupimo in iz njih pripravimo okusne jedi? Nas je to zanimalo, zato smo se peljali prav do njiv, od koder pride vse sveže do prodajnih polic še isti dan, do kupca pa v le enem dnevu.

Pot nas je peljala v Prlekijo, kjer smo obiskali kmetijo kmetijskega gospodarstva Panorganic, kjer so nas popeljali po nasadih ameriških borovnic. Debele modre jagode sveže oberejo, spakirajo in jih še isti dan in dostavijo v trgovine, tako da se lahko naslednji dan z njimi že sladkamo.

Pokazali so nam tudi, kako so videti jagode goji. Pri nas za zdaj še dokaj nov sadež za gojenje, vendar pa dobro poznan po svojih izjemnih učinkovinah.

Za njihovo gojenje so prejeli ekološki certifikat, so pa edini, ki iz svežih izdelujejo namaz. Nežni, vitki in visoki grmički ponujajo jagode sveže rdeče barve, ko pa je čas trgatve, se je lotijo ročno.

Česnek po prleško

Česen ali česnek po prleško so že pobrali, videli pa smo, kako ga sušijo. Način je naraven in tak, kot se ga morda spomnimo z domačij naših babic, ko je visel spet v šope in na prepišnem prostoru pod streho. Ta osnovna povrtnina naših kuhinj je zagotovo največje darilo okusu in zdravju, če zraste v rodovitni slovenski zemlji.

Pod blagovno znamko Fižolček pa se skriva fižol češnjevec. Včasih je veljal za eno izmed najbolj razširjenih vrst fižola pri nas, prepoznamo pa ga po tem, da je pisan in porisan z rdečimi lisami.

Ali ste vedeli, da ima med povrtninami suho fižolovo zrnje visoko beljakovinsko vrednost, saj 100 gramov vsebuje kar 22 gramov beljakovin? Fižol je že od nekdaj cenjen kot vir rastlinskih beljakovin.

Živa solata?

Za konec smo obiskali še gradbišče, kjer na enem hektarju površine nastaja rastlinjak, kjer bo 365 dni v letu rasla živa solata. Vas zanima, kaj to pomeni?

"Solato bomo gojili v zemlji, v lončkih, tam bo lahko povsem dozorela in ko bo prišel njen čas, bo skupaj s koreninami in v lončku prišla v trgovine, takšno pa bomo odnesli tudi domov. Tako bomo lahko res živo in svežo pojedli, korenine porezali tik pred pripravo, kar je ključnega pomena, saj se s tem, ko jih odrežemo, v enem dnevu izgubi 65 odstotkov hranljive vrednosti," nam je povedal Niko Miholič, vodja trženja in prodaje v Panorganicu, ter doda, da takšne tehnologije ni v osrednjem delu Evrope v krogu 500 kilometrov.

Solata bo na prodajne police, pod blagovno znamko Živa, prišla septembra, enako kot zelišča (bazilika, peteršilj, drobnjak, meta, origano ...) in vrtne jagode.

Odgovornost, spoštovanje in znanje z roko v roki z naravo

S sodobno tehnologijo, znanjem, zavedanjem in spoštovanjem do zdravja so glavne ovire do lokalno pridelane hrane odstranjene, zdaj jo lahko jemo svežo, iz zdrave slovenske zemlje in zrelo.

Prav tako z nakupom lokalne hrane odgovorno prispevamo k razvoju slovenskega gospodarstva, česar se zavedajo v podjetju Spar Slovenija. Sodelovanje s slovenskimi pridelovalci in rejci stalno povečujejo, kupce pa razvajajo z lokalnimi izdelki z oznako Slovenija, moja dežela.

Ne spreglejte