Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
8. 4. 2013,
10.47

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Ponedeljek, 8. 4. 2013, 10.47

6 let, 7 mesecev

Sirnica, okusi Poljanske doline na enem mestu

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

V Gorenji vasi so na kmetiji Pustotnik odprli Sirnico, nov center sirarstva in kulinarike, ki Poljansko dolino postavlja na zemljevid najpomembnejših slovenskih sirarskih območij.

Sirarstvo je bilo nekoč na škofjeloškem območju pomembna dejavnost, ki jo novi rodovi zdaj spet obujajo, predvsem pa posodabljajo. Eden takšnih primerov je družina Brence s kmetije pri Pustotniku. Gospodar Milan in njegova žena Žuža sta na prej živinorejski in poljedelski kmetiji začela s predelavo mleka in sirarstvom, ki se je v nekaj letih razvilo v njihovo glavno dejavnost. Gospodarica Žuža si je znanje sirarstva nabirala v tujini, predvsem v Švici, Nemčiji in na Nizozemskem, leta 1988 pa so postali prva zasebna sirarna v Sloveniji.

Od zorjenih sirov do mlečnih napitkov

Do danes so zrasli v pravo podjetje, ki na dan predela okoli 1800 litrov mleka, izdeluje pa več kot sedemdeset različnih sirov in mlečnih izdelkov iz kravjega, ovčjega in kozjega mleka. Tu so mladi, mehki siri, pa dimljeni, začinjeni in zorjeni, kot je na primer Kosec, njihov največji ponos. Za najmlajše so namešali mleko z različnimi okusi, za tiste, ki živijo najbolj zdravo, pa polnijo stekleničke s sirotko, prav tako z različnimi okusi.

 | Foto:

Mnogi so jih že dobro spoznali v prodajalni na ljubljanski tržnici, njihove sire ima v svoji restavraciji Janez Bratovž, dobite jih tudi Pr'Noni, v radovljiškem Lectarju in na briški domačiji Klinec, ne nazadnje pa je njihov tudi kajmak v nekaterih najpomembnejših ljubljanskih hitrih prehranjevalnicah.

Sirnica združuje mlekarstvo, sirarstvo, kulinariko in turizem

Ta konec tedna pa je zaživela tudi prenovljena prodajalna oziroma butik na domačiji v Gorenji vasi, ki skupaj s prenovljenimi proizvodnimi prostori in zorilnimi kletmi sestavlja Sirnico Pustotnik. Center sirarstva in kulinarike, ki obsega kar 2500 kvadratnih metrov, predstavlja nov korak v razvoju gastronomije Poljanske doline. Na enem mestu so združili mlekarstvo, sirarstvo, kulinariko in turizem ter ljudem omogočili, da spoznajo raznolikost sirov, ki jih po njihovem mnenju v Sloveniji preslabo poznamo.

 | Foto:

Kultura uživanja sirov je pri nas še v zametkih

"Obiskovalcem želimo predstaviti kulturo uživanja sirov, pojem, ki v Sloveniji še ni povsem domač," je pojasnila Katarina, najstarejša hči na kmetiji. Zakonca Brence pa upata, da bodo s Sirnico pripomogli k širši promociji in večji razpoznavnosti slovenskega sirarstva. Zato v trgovini ne prodajajo le svojih izdelkov, ampak predstavljajo tudi ponudbo drugih okoliških kmetij, s katerimi so združeni pod imenom Okusi Poljanske doline.

Ne spreglejte