Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
26. 4. 2011,
16.24

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

sir trnič

Torek, 26. 4. 2011, 16.24

8 let

Sir, s katerim so dvorili pastirji z Velike planine

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Trnič je sir v obliki ženske dojke, ki so ga pastirji z Velike planine podarjali svojim izvoljenkam, kmalu pa naj bi postal zaščiten spominek s tega območja.

Sir trnič je značilen sir Velike planine z dolgoletno tradicijo, vendar pa ga pozna le malo ljudi, saj se je med drugo svetovno vojno to izročilo skoraj izgubilo. Na pobudo občine Kamnik in v okviru mednarodnega projekta Listen to the voice of villages Centra za razvoj Litija pa nameravajo na Veliki planini znova oživiti izdelavo te etnološke posebnosti. Rok uporabe je praktično neomejen Trnič je za dobro dlan velik hlebček trdega, močno soljenega kislega sira v obliki ženske dojke. Po besedah Davorina Korena, specialista za tehnologijo mlečnih izdelkov, je rok uporabe tega sira praktično neomejen. Okrašen je z odtisi rezljanih lesenih pečatnikov, imenovanih "pisave", po katerih so se siri različnih pastirjev tudi razlikovali. Nekoč so bili ti siri namenjeni tudi za prehrano, imeli pa so predvsem simbolično vrednost – na poti s planine so jih pastirji prinesli v dar svojim izvoljenkam. Prinesli so dva trniča, ker ima tudi ženska dve dojki, če je obdarovanka sir sprejela, pa je to pomenilo pristanek na pastirjevo dvorjenje, je pojasnila Vesna Erhart iz Zavoda EKOmeter, ki sodeluje pri zaščiti blagovne znamke sira trnič.

Izdelava je skoraj popolnoma zamrla Majhni sirčki se pojavljajo tudi v drugih koncih Slovenije, s to obliko in okrašeni z odtisi lesenih pečatnikov pa so značilni izključno za Veliko planino. V zadnjih 60 letih trnič ni več namenjen prehrani, ampak je postal spominek in s tem namenom ga želijo tudi zaščititi. Eden od razlogov, da se je bolj aktivno pristopilo k promociji trniča, je, da je izdelovalcev danes zelo malo oziroma ta sir izdelujejo le občasno, čeprav je na Veliki planini veliko turistov in je posledično tudi zanimanja precej.

Prodaja bi lahko stekla že letos poleti Pri zaščiti blagovne znamke omenjene organizacije sodelujejo s kmeti, ki pasejo na Veliki planini, ter tremi agrarnimi skupnostmi oziroma združenji kmetov, ki delujejo na območju Velike planine. Z njimi so se tudi dogovorili, da bo cena trničev enotna, določala pa se bo podobno kot pri mleku, ko se za ceno dogovorijo vsako leto ob začetku pašne sezone. Trenutno postopek zaščite blagovne znamke sira trnič še poteka, saj je treba s proizvajalci uskladiti pravilnik, ki bo določal postopek izdelave, velikost in obliko sira, po besedah Vesne Erhart pa bi lahko po optimističnih napovedih zaščitene trniče kupovali že v letošnji poletni sezoni. V izdelavi je že logotip, občina Kamnik pa bo poskrbela za enotno embalažo. Ko bo prodaja končno stekla, pa bo trniče mogoče kupiti tako na Veliki planini kot na izpostavah Turistično-informacijskega centra Kamnik, ki skrbi za promocijo.

Ne spreglejte