Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
23. 10. 2012,
9.09

Osveženo pred

7 let, 12 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Torek, 23. 10. 2012, 9.09

7 let, 12 mesecev

SILA – okusi Indije: dobrodelno razvajanje brbončic

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Slovensko mednarodno združenje žensk (SILA) kulinarično navdihuje z že tretjo dobrodelno kuharsko knjigo, iz katere bodo slovenske domove napolnili recepti z omamnimi vonjavami indijskih dobrot.

Že tretja dobrodelna kuharska knjiga združenja SILA Slovenci se vse bolj navdušujemo nad tujo kulinariko, ki jo mojstrice dobrodelnosti in vrtenja kuhalnice iz prostovoljnega združenja SILA prinašajo na sončno stran Alp s kuharskimi knjigami z dobrodelno noto. Kuhajmo s SILO (2004) in SILA – okusi sveta (2009) sta dobili kulinarično naslednico SILA – okusi Indije, ki v središče kuharske pozornosti postavlja barvito azijsko deželo, slovečo po nešteto okusih in drugačnih kulinaričnih pristopih.

Potovanje po kuharski raznolikosti Indije "V knjigi so zbrani recepti za mnoge osnovne jedi, kot so riž, dal, kari, indijske vrste kruha (čapatiji) in druge. Pojasnile smo skrivnost indijskih začimb, zelišč, olja in kuhanega masla (ghee). Recepte smo poskušale čim bolj poenostaviti, da bi jih vsi bralci (od kuharskega začetnika do eksperimentalnega kuharja) lahko poskusili pripraviti in bi tako okusili Indijo … tudi v svojih domovih. Raznolikost receptov lahko primerjamo samo s slikovitostjo in razprostrtostjo dežele. Ob širokem izboru jedi v tej knjigi pa se boste odpravili na potovanje po kuharskem prostranstvu neizmerne raznolikosti, ki je za Indijo tako značilna," je indijsko kulinarično razkošje v besede ujela Veena Jerome, žena indijskega ambasadorja v Sloveniji in avtorica polovice izvirnih receptov.

Preostale recepte je zbralo 27 članic združenja SILA pod uredniško taktirko Doroteje Omahen, katere desna roka je bila Una Sopotnik. Omahnova je na predstavitvi kuharske knjige izpostavila dvojno vlogo knjižnega zalogaja: po SILINO predstaviti indijsko kuhinjo, ki tudi v Sloveniji vzbuja vse več zanimanja, in prikazati široko paleto dejavnosti tega prostovoljnega, nepridobitnega in nevladnega združenja, ki zna prisluhniti človeku v stiski. Z dobičkom od prodaje knjige in dobrodelnega bazarja, ki bo letos prvega decembra napolnil nedrje Gospodarskega razstavišča v Ljubljani, bo SILA financirala zdravljenje, posebno opremo, gradbena dela, pohištvo, opremo za umetnostno obrt in počitnice za osebe s posebnimi potrebami.

130 receptov v angleščini in slovenščini Med platnice ujete skrivnosti indijske kuhinje so bok ob boku nanizane v angleščini in slovenščini. Na 350 straneh, za v kuhinjo priročno vezanih s spiralo, se zvrsti 130 izjemno raznolikih receptov, morebitne nejasnosti pa na koncu razrešuje slovar uporabljenih izrazov, začimb, leč in druge hrane. Receptom pri vzburjanju okušalnih brbončic pomaga 70 izvirnih fotografij indijskih jedi, avtorica večine katerih je Karuna Jerome. Da je knjiga prav posebno estetsko doživetje, je poskrbela mlada ameriška oblikovalka Rebecca Ehalt.

Knjigo, ki je deset mesecev nastajala z neusahljivim zanosom in prizadevnostjo članic združenja SILA, je na pot v slovenske kuhinje z besedo pospremila tudi predsednica Slovenskega mednarodnega združenja žensk Aleid Douma, pevsko popotnico pa je blagozvočno dodala etnomuzikologinja dr. Lasanthi Manaranjanie Kalinga Dona. Piko na i indijskemu vzdušju so v indijski restavraciji Namaste v Ljubljani pristavili z degustacijo sladokusnih jedi in pijač, za recepte katerih bo treba pobrskati po kuharski knjigi SILA – okusi Indije.

Ne spreglejte