Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
7. 7. 2015,
13.06

Osveženo pred

2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

recepti poletje domače Slovenija advertorial

Torek, 7. 7. 2015, 13.06

2 meseca

Sezona paradižnikov je tu! Izkoristite njihovo sočnost v svežih poletnih jedeh.

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Visoke temperature so pravi izziv za eksperimentiranje v kuhinji. S sočnimi sezonskimi paradižniki lahko v nekaj minutah ustvarite pravo gurmansko mojstrovino, ki ne bo zahtevala dolgotrajnih priprav.

Paradižniki kot sveža priloga, dodatek na hitro pripravljenim testeninam, glavna zvezda v nešteto vrstah solat ali osvežujoča hladna juhica. Vam je že kaj zakrulilo v želodcu?

Poleti naj velja: paradižnik na dan odžene zdravnika stran!

Tako je, paradižnik je pravi vir dobrega počutja. Vsebuje veliko vitaminov, predvsem vitaminov A in C, ogromno antioksidantov, en odstotek beljakovin in štiri odstotke ogljikovih hidratov. Je idealen sopotnik v dietnih jedilnikih, saj ima zelo malo kalorij, v 94 odstotkih ga sestavlja voda, vsebuje pa samo 0,3 odstotka maščob. Uživamo ga lahko surovega, glavno vlogo pa igra v številnih kuhanih jedeh, predvsem sredozemskih.

Kako izbrati res okusen in sočen paradižnik

Sezonski paradižnik je najboljšega okusa, tako dobrega, da ga lahko jeste tudi kot jabolko. Če želite svoje brbončice razvajati s pravo aromo, je pomembno, da ste pri nakupovanju pozorni predvsem na nekaj smernic:

- Izberite slovenske paradižnike. Slovenski paradižniki so sveži, zato tudi bolj okusni in polni dragocenih vitaminov.

- Namig pri nakupu: izberite paradižnike z gladko, nepoškodovano lupino brez nagnitih mest. Plodovi ne smejo biti preveč mehki.

- Pravilno shranjevanje: paradižnik lahko v temnem prostoru pri sobni temperaturi hranimo od tri do pet dni. Če ga hranimo v hladilniku, postane trd in izgubi aromo.

Naj tudi v vašem domu zadiši po omamni sredozemski kuhinji

Poletje kar kliče po tem, da svoje kuharske veščine izpopolnimo z novimi sredozemskimi jedmi. Preizkusite kakšno novo omako za k testeninam, ki jo boste lahko na hitro pripravili na morju ali eksperimentirajte pri pripravi solat.

In ne pozabite: najboljši prijatelji vseh paradižnikov so bazilika, mocarela in olivno olje.

Gaspačo

Hladna juha je odlična poletna jed, ki vas bo navdušila že po prvi žlici.

Sestavine: 80 dag paradižnika 7 dag starega kruha 3 dl vode 12 g česna 4 žlice olivnega olja 3 žlice kisa žlička soli ščepec kumine

Narezana zelenjava: 10 dag zelena paprike 10 dag kumar čebula paradižnik

Priprava: Kruh narežemo na kocke in za deset minut namočimo v hladni vodi. V električnem mešalniku zmešamo ožet kruh, olupljene paradižnike in česen, postopoma dodajamo olje in na koncu kis. Solimo in dodamo kumino. Maso stresemo v skledo, dodamo vodo in premešamo. Ohladimo v hladilniku. Sesekljamo čebulo, fino narežemo papriko, kumare in paradižnik. Mešanico damo v manjšo skledico in postrežemo skupaj z juho.

Poletne vegetarijanske testenine

Hitri obrok, v katerem lahko uživate vse poletje – na plaži ali na domači terasi v mestu.

Sestavine: jajčevec 400 g paradižnika 16 g česna žlička soli ščepec popra ščepec bazilike 0,5 dcl olivnega olja čili mocarela ali ovčji sir

Priprava: Testenine skuhamo v slani vodi. V ponvi na olju prepražimo česen in narezan čili, dodamo na kocke narezano zelenjavo, solimo in popramo. Pokrito dušimo tako dolgo, da se zelenjava zmehča, nato pa primešamo testenine in sir z baziliko.

Opečen sir s češnjevimi paradižniki in baziliko

Predjed ali odlična večerja za lahko noč.

Sestavine: 250 g sira za žar 4 listi bazilike 250 g češnjevega paradižnika 4 žličke olivnega olja 4 žlice balzamičnega kisa žlička soli

Postopek: Sir za žar narežemo na rezine, debele 1,5 centimetra. Žar ali debelejšo teflonsko ponev dobro segrejemo. Na segreto površino kanemo malo olivnega olja in rezine sira popečemo. Medtem češnjeve paradižnike narežemo na polovičke in jih prav tako rahlo popečemo.

Sir in paradižnike položimo na krožnik, začinimo z olivnim oljem, kisom in soljo ter postrežemo z listi sveže bazilike.

Solata za vroč poletni popoldan

Hitra, okusna in hranljiva solata, ki navdušuje tudi najmanjše jedce.

Sestavine: 400 g stročjega fižola 200 g češnjevih paradižnikov 200 g kumar 0,5 dcl sezamovega olja 0,5 dcl balzamičnega kisa sol

Postopek: Stročji fižol prerežemo na polovici. Češnjev paradižnik prepolovimo. Kumare olupimo in narežemo na majhne kose. V posodi zmešamo sezamovo olje s soljo in balzamičnim kisom. Prelivu primešamo zelenjavo in vse dobro premešamo. Solato pred postrežbo vsaj pol ure mariniramo v hladilniku.

Ne spreglejte