Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Nedelja,
22. 11. 2015,
12.45

Osveženo pred

2 meseca

Vsebino omogoča Žito

Foto: Bor Slana
Video: Dean Gostimirovič, Igor Djilas, Uroš Majerle

Natisni članek

advertorial recepti Maestro Zlato polje Žito Okus po dobrem okus po dobrem

Nedelja, 22. 11. 2015, 12.45

2 meseca

Sašo in Jani v kuharskem dvoboju: kateri je najboljši? (video)

Vsebino omogoča Žito

Foto: Bor Slana
Video: Dean Gostimirovič, Igor Djilas, Uroš Majerle

Pred vami je veliki finale: Sašo in Jani sta se spustila v pravi kuharski dvoboj. Kateri izmed njiju je s svojimi kulinaričnimi specialitetami najbolj prepričal strogo žirijo?

Sprva je kazalo na prijateljski dvoboj, vendar sta Jani in Sašo kmalu namignila, da sta tekmovanje vzela čisto zares.

Zadnja kuharska delavnica Okus po dobrem je bila čisto tekmovalna. Naša peta bralka Milica se je znašla med dvema kuharskima mojstroma, ki sta morala pripraviti trihodni meni: predjed, glavno jed in sladico. Poleg Milice smo k sodelovanju povabili še dve strogi žirantki, Jasmino in Majo, ki sta kuharjema ves čas gledali pod prste. Kdo bo na koncu najboljši?

Milica kot glavna pomočnica

 | Foto:

Že pri pripravi predjedi se je izkazalo, da sta fanta svojo nalogo vzela nadvse resno. Jani je pripravil polento s skuto ter lignje z zelenjavo, Sašo pa pirino solato z morskimi sadeži. Obema je šlo zelo dobro, tudi zaradi Milice, ki je obema stala ob strani in jima pomagala. Seveda ni šlo brez medsebojnega izzivanja. "Tisti, ki izgubi, bo na koncu pomil vso posodo," sta se strinjala Sašo in Jani in si tako zadala še nov motiv, zakaj morata zmagati.

Pri glavni jedi je Sašo ostal pri morskih sestavinah in pripravil brodet s pečeno polento, Jani pa je skuhal rižoto s tremi žiti, zelenjavo in govedino.

Pri obeh prvih jedeh sta požela veliko pohval s strani strogih žirantk. Jasmina je ob pokušanju obema večkrat poudarila: "Ma ti si za ožen't!" Vse bolj je dišalo po izrazito izenačenem dvoboju.

Novi kuharski triki, ki smo se jih naučili na četrti delavnici Okus po dobrem:

 | Foto:

- Kako je Jani spekel rostbif: pečemo ga na zelo vroči ponvi in ga vsake pol minute obračamo. S to tehniko pečenja dosežemo, da meso na vseh straneh obdrži enako temperaturo.

- Soljenje mesa: meso vedno solimo na koncu in ne pred pečenjem.

- Med pečenjem mesa nikoli ne stiskamo in prebadamo, sicer sok steče ven.

- Meso pred pečenjem vzamemo iz hladilnika in pustimo, da se segreje na sobno temperaturo.

- Pred serviranjem pustimo, da pečeno meso nekaj časa počiva.

- Izdelki Zlato polje so odlična izbira tako za slane kot sladke kuharske mojstrovine. Res je, rezanci in makaroni so lahko tudi odlična sladica.

- Tokrat smo prič spoznali začimbo piment Maestro. Sašo ga je dodal k jabolkom, sicer je odličen v omakah, mesnih in ribjih juhah in marinadah.

Fotogalerija
1 / 19

Odločila bo sladica!

"Draga kuharja, zdaj se morata res izkazati, saj vama bo zmago verjetno prinesla ravno sladica," so si bile enotne žirantke, ki so komaj čakale, kako sladek bo veliki finale.

Malo bolj v zadregi sta bila Jani in Sašo, ki sta ob tretjem hodu izbrala malo drugačno taktiko: improvizacijo.

Sašo se je odločil, da bodo glavno vlogo v njegovi "odštekani" sladici odigrale testenine, Jani pa je bil še malo bolj predrzen in v sladico vključil jušne rezance s korenjem.

Žirantke niso bile preveč prepričane, ali jima bo uspelo in ali bo sladica sploh užitna.

 | Foto:

V kuhinji je hitro završalo, lonci so se zvrstili po pultu, Jani je Milici najprej nekoliko zmedeno priznal, da še sam ne ve, kje naj začne, potem pa se je vendarle spravil v boj z nekaj več odločnosti. Po drugi strani je bil Sašo malo bolj umirjen, kot da je sladico, ki si jo je zamislil le nekaj minut pred dvobojem, pripravil že večkrat.

Sašo je svojo sladico obogatil z izbranimi začimbami Maestro. Ko je dodal cimet in piment, je takoj zadišalo po domačnosti. Jani se je spretno sukal okrog mešalnika in na koncu svoja gnezda iz rezancev pomočil v nekakšno mešanico za palačinke ter jih dokončal v olju.

Presenečenje: kdo je veliki zmagovalec?

 | Foto:

Jani in Sašo sta svoji sladici z mešanimi občutki postavila pred žirantkami, ki prav tako niso vedele, kaj pričakovati. Odzivi so bili presenetljivi: "Noro! Odlično! Zelo dobro!"

Saševe sladke testenine z jabolki so spominjale na nekakšno mešanico med domačim zavitkom in pražencem, Janijeva gnezdeca pa so bila videti kot hrustljavi krofek.

Milica, Jasmina in Ana so si bile na koncu enotne: zmagovalca ni! Jani in Sašo si oba zaslužita aplavz in zmago.

Izberite svojega zmagovalca in pripravite jedilnik naših dveh kuharjev. Kateri je boljši?

Pirina solata z morskimi sadeži

 | Foto:

Sestavine

300 g pire
1 rdeča paprika
200 g morskih sadežev (lignji, škampi, kozice, dagnje)
1,5 dcl riževega kisa
100 g zelenih oliv
olivno olje
korenček
česen v granulah
bazilika peteršilj
rožmarin
mešanica provansalskih zelišč
mix poprov
sol

Priprava

Piro skuhamo v slanem kropu, odcedimo ter ohladimo. Morske sadeže rahlo prepražimo na olivnem olju, na koncu nežno solimo ter popramo. Korenček naribamo v posodico, v kateri ga mariniramo z mešanico provansalskih začimb, na riževem kisu in olivnem olju. V večjo skledo damo ohlajeno ter dobro odcejeno piro, na kolobarje narezane olive, na kockice narezano papriko, mariniran nariban korenček, pražene morske sadeže. Začinimo s čajno žličko česna v granulah, čajno žličko bazilike, čajno žličko rožmarina, čajno žličko peteršilja, čajno žličko provansalskih zelišč, zalijemo z riževim kisom ter olivnim oljem. Solato dobro premešamo, nato serviramo v krožnik, kamor polijemo še malo olivnega olja.


Lignji s pisano zelenjavo na kremni polenti

 | Foto:

Sestavine za 4 osebe

lignji, 600 g
korenje, 1 kos
bučka, 1 kos
rdeča paprika, 1 kos
česen, 2 stroka
mleko, 5 dl
polenta Zlato Polje, 100 g
belo vino, 2 dl
skuta, 50 g
pelati, 100 g
ribja osnova, 2 dl
maslo, 30 g
olivno olje
sol
poper
parmezan

Priprava

Lignje zrežemo na kolobarje. Česen nasekljamo, preostalo zelenjavo pa narežemo na kocke. Na ponvi prepražimo lignje, dodamo olivno olje, zelenjavo narezano na kocke in česen ter dobro prepražimo. Zalijemo z belim vinom in prevremo. Dodamo še pelate in ribjo osnovo, zavremo in odstavimo. Dodamo maslo in začinimo. Vmes zavremo mleko in skuto, rahlo solimo in dodamo žličko olivnega olja, vmešamo polento in kuhamo na blagem ognju tri minute. Odstavimo in vmešamo še eno jedilno žlico olivnega olja. Postrežemo!


Brodet na rdeče s polento

 | Foto:

Sestavine

1 velika čebula
česen v granulah
poper
peteršilj
bazilika
2 dcl paradižnikove mezge
300 g instant polente Zlato polje
1 velika žlica masla
250 g morskih sadežev (lignji, repki škampov, dagnje, kozice) rožmarin olivno olje
1 dcl belega vina

Priprava

Nasekljano čebulo prepražimo na enem decilitru olivnega olja, dodamo eno čajno žličko česna v granulah, ko je čebula zlatorumena, zalijemo s paradižnikovo mezgo. Dodamo vse preostale začimbe po eno čajno žličko, nato še morske sadeže. Solimo in popramo po želji, ko se kuha na rahlem ognju, zalijemo še z belim vinom. Pokuhamo še za približno pet minut ter na koncu dodamo še maslo. Polento skuhamo v slani vodi z dodatkom dveh čajnih žličk bazilike in veliko žlico masla. Ko je polenta kuhana, jo prelijemo na papir za peko ali desko. Ko se polenta ohladi, jo narežemo na trakove 3 x 5 centimetrov in jih prepražimo v ponvi z olivnim oljem na vsaki strani za približno tri minute. Trakce polente položimo na krožnik ter na en rob dodamo še brodet.


Roastbeef z tremi žiti in zelenjavo

 | Foto:

Sestavine za 4 osebe

roastbeef,
800 g tri žita,
300 g stebelna zelena,
1 kos bučka,
1 kos korenje,
1 kos rdeča paprika,
1 kos zelena gomolj,
100 g olivno olje sol poper

Priprava

Roastbeef narežemo na štiri "zrezke". Vso zelenjavo narežemo na palčke. Tri žita skuhamo. Na olivnem olju prepražimo bučke, korenje in gomoljno zeleno, dodamo še papriko in stebelno zeleno, solimo in popramo ter dodamo česen v prahu. Dodamo kuhana tri žita in še malo prepražimo. Meso opečemo do željene stopnje in ga postrežemo s tremi žiti in zelenjavo.


Sladki svedrčki s cimetom in jabolki

 | Foto:

Sestavine

350 g svedrčkov
100 g krušnih drobtinic
cimet
1 veliko jabolko
150 g sladkorja
100 g masla
1 dcl vode
sol
80 g rozin
100 g mletih orehov
1,5 dcl ruma
lističi mandeljnov
koriander
pimet
50 g temne čokolade

Priprava

Jabolko olupimo in ga narežemo na enako velike kockice. V posodo damo 100 gramov sladkorja in en deciliter vode, ko voda s sladkorjem zavre, dodamo jabolčne kockice in kuhamo na rahlem ognju, dokler se ne zgosti oziroma pokuha voda, na koncu dodamo veliko žlico masla. Svedrčke kuhamo v slanem kropu, dokler se ne zmehčajo. V ponvi prepražimo krušne drobtine z maslom in dvakrat veliki žlici cimeta, enkrat veliko žlico sladkorja, dokler se drobtinice fino ne prepražijo. Rozine namakamo v rumu, dodamo čajno žličko cimeta, čajno žličko pimeta, čajno žličko koriandra. Odcejene testenine dodamo v lonec z jabolčnimi kockami, drobtinami in rozinami z rumom. Dobro premešamo, po potrebi dodamo še žlico sladkorja, damo na krožnik, potresemo s praženimi lističi mandeljnov ter naribamo temno čokolado.


Sladki valjani jušni rezanci

 | Foto:

Sestavine za 4 osebe

valjani jušni rezanci s korenjem, 4 gnezda
jajca, 2 kosa
jagode, 200 g
sladkor, 130 g
maslo, 50 g
smetana, 2,5 dl
sport musli čokolada (Zlato polje), 100 g
kakav, 1 čajna žlička
moka, 3 jušne žlice
sol
olje

Priprava

Rezance kuhamo v vreli vodi eno minuto, previdno odcedimo in ohladimo. Jagode s 50 grami sladkorja in enim decilitrom vode zavremo in ohladimo na sobno temperaturo. 50 gramov masla stopimo s 50 gramov sladkorja, zalijemo s sladko smetano in prevremo do želene gostote. Jajca ločimo in iz beljakov najprej stepemo sneg. Rumenjake in 30 gramov sladkorja penasto vmešamo, dodamo še kakav. Snega počasi vmešamo v rumenjake, nato vmešamo še moko. Ohlajena gnezda rezancov potopimo v testo in ocvremo. Na krožnik potresemo muslije, dodamo ocvrta gnezda, jagode in karamel omako.

Jani in Sašo sta kuhala v kuhinji Bosch.

Ne spreglejte