Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
3. 8. 2017,
4.04

Osveženo pred

6 let, 4 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,40

Natisni članek

Goriška brda ocena gostilne ocenili smo

Četrtek, 3. 8. 2017, 4.04

6 let, 4 mesece

San Martin: hotelska restavracija nad briškimi vinogradi

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,40
Ocena gostilne: San Martin | Foto Miha First

Foto: Miha First

Med mnogimi restavracijami in gostilnami, ki so se v zadnjem času pojavile v Brdih, je tudi sveti Martin. Hotel, kakršnih je v Brdih premalo, z veliko restavracijo, ki smo jo obiskali.

Hotel z restavracijo v Goriških brdih ima enega najlepših pogledov v teh krajih, tako iz s steklom obdane jedilnice kot z vrta, ki mu na naš petek ni bilo dano pokazati vseh čarov. Vreme se je menjalo na vsakih pet minut, največkrat je bilo oblačno, tudi megleno, včasih se je pokazalo sonce, vmes pa je zalivalo vinograde okoli hotela v Šmartnem.


Hotel in restavracija San Martin
Šmartno 11, 5211 Kojsko

Telefon: 05 330 56 60


Pravijo, da je hotel San Martin - tako kot Gredič - v zadnjem času prevzela vinarsko-navtična družina Simčič, tista, ki prideluje penine Medot. Menda jim pri nemajhnih investicijah pomagajo zveze, ki so si jih pridobili z nastopi na jadralskih tekmovanjih. Ne pozabite, gre za ekipo, povezano s šampionsko jadrnico Esemit, ki je imela za glavnega pokrovitelja omembe vredno rusko multinacionalko Gazprom.

Ocena gostilne: San Martin | Foto: Miha First Foto: Miha First

Navajeni smo že, da menjave lastnikov ne prinašajo pravih sprememb, in tako v San Martinu kot na Grediču, kjer smo bili pred kratkim, ni nič novega. Restavracija San Martin je tako povsem brezosebna. Jedilnica, ki ob pogledu na Brda ne ponuja ničesar domačnega, je kot športna dvorana med čakanjem, da postavijo rekvizite za naslednje tekmovanje. Ta občutek hladilniki za mednarodne osvežilne pijače še poglobijo.

Tudi jedilni list je na prvi pogled bolj kot ne običajen, nepretresljiv, a se je kasneje izkazalo, da če kaj, pri svetem Martinu dobro kuhajo. Kot rečeno, meni sprva ne obeta, še posebej če ga berete, kot je zapisan: mešan domač narezek (150 g), mešani lokalni siri (150 g), variacija postrvi, srnin tatarski na koruzni ploščici, riž z dimljeno postrvjo ... Naj dodamo, da so imeli na vinski karti zgolj vina iz sicer pomembne briške zadruge, in povedali smo vse.

Ocena gostilne: San Martin | Foto: Miha First Foto: Miha First

Na srečo se je, vsaj pri kakovosti jedi, vse skupaj obrnilo, kot si pošten jedec lahko le želi. Naj omenimo pozdrav s paradižnikom, sezamom, baziliko in mladim sirom v testu, potem pa narezek, ki so ga sestavljali soliden pršut, močna domača suha salama in dodatki: parmezan, mladi sir, čebulna marmelada, mustarda, suhe slive in orehi. Pripravljeno in na krožnik postavljeno, kot je treba. Še bolj zanimiv in okusen je bil srnin tatarski. Ne preveč pikanten z marmelado brusnic in rožmarinovo majonezo. Izvrsten, ne preobilen začetek.

Za začetek: narezek mesnin in sirov ... | Foto: Miha First Za začetek: narezek mesnin in sirov ... Foto: Miha First

... ter srnin tatarski biftek | Foto: Miha First ... ter srnin tatarski biftek Foto: Miha First

Dodali smo dve juhi, grahovo, ki poleti nadomešča špargljevo, in govejo. Grahovo natočijo na poširano jajce, hrustljavo slanino in grahova zrna, zato postane kar konkreten napitek. Govejo polijejo čez mesni raviol in korenčkovo kremo, da dobi nekaj malega gostote. Zanimivo je, da imajo v krajih, kjer morskih dobrot nikoli niso jedli v oblici, izredno veliko morskih specialitet. Nismo jih naročili.

Raje smo poskusili mehak, izredno natančno pripravljen biftek, ki ga pospremijo s pirejem in zelenjavo. Še naprej smo šli pri zajčku, ki ima na krožniku tri pojavne oblike: jetrca, file in s preostalim mesom polnjen kanelon, zraven pa gredo polenta, grah, koromač in korenjeva krema.

Odlično pečen biftek, ki so ga nekoliko preveč skrili v priloge. | Foto: Miha First Odlično pečen biftek, ki so ga nekoliko preveč skrili v priloge. Foto: Miha First

Zajec na tri načine: jetrca, file in zajčji kanelon | Foto: Miha First Zajec na tri načine: jetrca, file in zajčji kanelon Foto: Miha First

Ob več kot solidnih glavnih jedeh je treba omeniti, da vinske karte pri svetem Martinu nimajo. V deželi grozdja in najboljših vinarjev na svetu se lastniki hotela in restavracije svojih vin niso odločili zapisati na list. Zanimivo. V vsakem primeru smo začeli s povprečno rebulo, ki jo prideluje briška zadruga posebej za hotel, nadaljevali smo z izvrstnim chardonnayem Bagueri, potem pa so omenili, da imajo tudi nekaj vina Emerana Reye, a niso bili povsem prepričani.

Za sladki konec so ponudili lava cake oziroma čokoladni biskvit s tekočo sredico, naše omizje pa si je privoščilo predelano različico cheesecaka, ki ga še poboljšajo s hruškovim sladoledom in karameliziranimi oreščki. In kot rečeno že prej, pri San Martinu imajo v restavraciji veliko težav s spremljevalnim programom, kuharska ekipa pa zna kuhati, zato so jedi visoko nad preostalimi storitvami.

Cheesecake oziroma skutna tortica s hruškovim sladoledom | Foto: Miha First Cheesecake oziroma skutna tortica s hruškovim sladoledom Foto: Miha First

Povzetek

Briška restavracija v romantični vasici Šmartno je del hotela, del velikega in verjetno dragega projekta. Ponujajo moderne, deloma ustvarjalne in dobro pripravljene jedi, ki jim manjka le še ščepec lokalnega okusa, povprečen jedec pa bo za hrano odštel kakšnih 25 evrov.

Vinska ponudba je ozka, pa še to je težko reči, ker vinskega lista niti približno nimajo. Zagotovo imajo nekaj steklenic iz briške kleti, polnjenih posebej za hotel.

Ocena

Ocena gostilne: 3 | Foto:

 

 

Rubrika Ocenili smo ni plačana. Izbor restavracij je prepuščen uredništvu in ocenjevalcu Mihi Firstu, ki restavracije obiskuje nenapovedano.

Ne spreglejte