Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
12. 12. 2007,
8.28

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Sreda, 12. 12. 2007, 8.28

8 let

Rahle dobrote

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
V prazničnih dneh smo dandanes soočeni z veliko mero umetelnih slaščic, mnogih oblik in okusov, ki pa so daleč od pristne božične kuhinje.

Da bi okusili slednjo, je seveda potrebno zavihati rokave in umazati roke, kajti kot pravi slovenski pregovor: "brez muje se še čevelj ne obuje". Med take dobrote spada tudi narastek, ki kljub lahkotnosti prinaša poln in greha vreden okus.

Skutni narastek

Sestavine: - 1/2 kg pretlačene skute - 10 dag stopljenega masla - 2 dl sladke smetane - ščepec soli - 2 jajci - 2 žlici sladkorja - 8 dag na koščke narezanega belega kruha - 1 žlička moke

Skuto damo v skledo, primešamo maslo in smetano, malo osolimo, nato zamešamo stepeni jajci, sladkor, kruh in moko. Testo naj počiva 30 minut, da se kruh navlaži. Testo damo v namazan narastkov pekač in pečemo okoli 35 minut pri 200°C.

Kruhov narastek s češnjami

Sestavine: - 80 dag češenj - malo sladkorja - 15 dag na tanke rezine narezanega kruha - 2 dl mleka - 3 jajca - 5 dag sladkorja - sol - limonina lupinica - maslo za mazanje pekača

Češnje kuhamo 5 minut v majhni količini oslajene vode. Odcedimo. V večjo skledo damo kruh. V drugi skledici pa stepemo mleko, rumenjake, sladkor, sol in limonino lupinico. Vlijemo na kruh in pustimo, da se prepoji. Prepojenemu kruhu dodamo prevrete izkoščičene češnje in narahlo zamešamo sneg. Testo damo v namazan pekač in pečemo 35-40 minut pri 180°C.

Jabolčni narastek

Sestavine: - 8 srednje velikih jabolk - 1 žlica limoninega soka

Rahlo omletno testo: - 2,5 dl mleka - 3 jajca - 3 žlice sladkorja - 2,5 dl kisle smetane - 15 dag moke

Jabolka olupimo, narežemo na krhlje in v vrstah položimo na z vodo oplaknjen pekač. Pokapljamo jih z limoninim sokom in prelijemo z omletnim testom, ki ga naredimo tako, da v mleko damo rumenjake, sladkor, moko in sol. Vse stepemo in med stepanjem prilivamo smetano. Nazadnje narahlo zamešamo trd beljakov sneg. Vse skupaj damo v pečico in pečemo 40 minut pri 180°C.

Rižev narastek z jabolki

Sestavine: - 2,5 dl riža - 1/2 l mleka - sol - 4 dag masla - 4-5 jajc - 1 žlica sladkorja - pest opranih in v rumu namočenih rozin - 1 vaniljin sladkor in limonina lupinica (po želji)

Jabolčni nadev: - 1/2 kg jabolk - 1 žlica sladkorja - 2 žlici goste sladke smetane

V vrelo osoljeno mleko zakuhamo riž in ga počasi kuhamo 10 minut. Dodamo maslo, odstavimo in pustimo, da se ohladi. Medtem stepemo trd beljakov sneg, dodamo žlico ali več sladkorja in rumenjake. Stepamo toliko časa, da dobimo penasto maso in v to zamešamo ohlajen riž in rozine. Po okusu lahko dodamo še malo sladkorja, vaniljin sladkor in limonino lupinico. Polovico riža damo v pekač za narastek in po vrhu potresemo z jabolčnim nadevom, ki ga pripravimo tako, da jabolka olupimo, naribamo in zmešamo z žlico sladkorja ter smetano. Prekrijemo z drugo polovico riža. Narastek damo v pečico, razgreto na 180°C in ga pečemo 45-50 minut.

Sladki proseni narastek

Sestavine: - 15 dag prosene kaše - 6 dl mleka - sol - 1 vaniljin sladkor - limonina lupinica - 6 dag masla - 4 jajca - 10 dag piškotnih drobtin - 8 dag sladkorja za sneg - sladkor za model

Oprano kašo damo v kozico, prilijemo mleko, osolimo in dodamo vanilin sladkor in limonino lupinico. Kuhamo 25 minut. Malo ohladimo in zamešamo maslo, 4 rumenjake in piškotne drobtine. Ko se masa popolnoma ohladi, zamešamo še trd beljakov sneg, v katerega smo vtepli sladkor. Model pekača namažemo z maslom, potresemo s sladkorjem in vanj vlijemo kašnato zmes in v pečici, razgreti na 180°C, pečemo 30 minut, da se narastek lepo rumeno zapeče.

Ne spreglejte