Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sobota,
11. 11. 2023,
7.32

Osveženo pred

5 mesecev, 2 tedna

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,86

Natisni članek

martinovanje martinovo

Sobota, 11. 11. 2023, 7.32

5 mesecev, 2 tedna

Prvi dan martinovanja v Mariboru ogromno ljudi, danes vrhunec slavja

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,86
martinovanje | Foto Mediaspeed

Foto: Mediaspeed

Vinogradniki in vinarji danes zaznamujejo martinovo, praznični čas, ki pomeni simboličen konec njihovega truda v vinogradu, mošt pa se spremeni v vino. Tudi letos po vsej Sloveniji prirejajo javna martinovanja, največje in dvodnevno pa se je že v petek začelo v Mariboru.

Ne le na vinorodnih območjih, temveč tudi drugod po Sloveniji različna društva in predvsem gostinci god svetega Martina zaznamujejo z organizacijo družabnih, etnoloških in športnih prireditev, ki se vrstijo ta konec tedna. Dogajanje tradicionalno spremlja krst mladega vina, prav tako ne manjka najznačilnejše kulinarične ponudbe.

Največ ljudi vsako leto privabi največje javno martinovanje v Mariboru, ki letos poteka dva dneva in na dveh lokacijah. V petek se je začelo s predstavitvami vinarjev na Koroški cesti, kamor je kljub slabšemu vremenu prišlo ogromno ljudi.

🍁Štartali smo 2-dnevno Martinovanje v Mariboru! Martinov Warm-up je danes kljub slabšemu vremenu privabil veliko...

Posted by Visit Maribor on Friday, November 10, 2023

Dogajanje na Koroški cesti se nadaljuje tudi danes, osrednji dogodek, ki se začne ob 11. uri in 11 minut, pa bo na Trgu Leona Štuklja.

 

Že v petek se je martinovanje začelo tudi v Kopru, kjer je slavje zaznamovano z dobrodelnostjo. Predstavili so namreč vino z imenom "15 odtenkov rdeče", v katerega so združeni refoški 15 istrskih vinarjev, izkupiček pa bo namenjen žrtvam poplav v Sloveniji. Na dogodku so izbrali tudi novo vinsko kraljico slovenske Istre – Nejo Mihelj.

Poostren policijski nadzor in brezplačni avtobusi

Večje ali manjše prireditve bodo konec tedna zaznamovale tudi druge dele Slovenije, ob tem pa tudi letos velja opozorilo policistov, da alkoholizirani ne smejo za volan. V času martinovih dogodkov bodo izvajali poostren nadzor nad psihofizičnim stanjem voznikov.

Za obisk praznovanj svetujejo uporabo sredstev javnega prevoza ali taksija. Z okoljskega ministrstva so sporočili, da bo danes uporaba medkrajevnega avtobusnega prevoza brezplačna, saj želijo s tem prispevati k večji prometni varnosti.

Več o martinovanjih po Sloveniji:

martinovanje
Trendi Martinovanje v Mariboru bo trajalo dva dni, na Krasu bo segalo čez mejo
Ne spreglejte