Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
8. 1. 2016,
10.20

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0

Natisni članek

top 10 gostilna Prlekija

Petek, 8. 1. 2016, 10.20

6 let, 6 mesecev

Prleška gostilna med svetovno elito

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0
Znani kulinarični pisec je na seznam najboljših obrokov, ki jih je pojedel v preteklem letu, uvrstil tudi večerjo v gostilni Tramšek v bližini Ljutomera.

Tudi v Sloveniji (pre)malo znana gostilna Tramšek v Žerovincih, na cesti med Ljutomerom in Ormožem, se je znašla v prestižni družbi: znani kulinarični novinar in bloger Alexander Lobrano je namreč večerjo pri njih uvrstil na seznam desetih najboljših obrokov, ki jih je zaužil v letu 2015.

Popotovanje po severovzhodu Slovenije Lobrano je oktobra v reviji Saveur objavil članek o popotovanju po gostilnah severovzhodne Slovenije. Obiskal jih je kar nekaj, od Rožmarina in Maka v Mariboru do Šikerja pri Pernici, Rajha v Bakovcih in ne nazadnje Tramška v Žerovincih. Ugotovil je tisto, kar že dolgo trdimo tudi mi – severovzhod naše države ponuja kar nekaj izjemnih gostiln.

Za mnoge najboljša prleška gostilna Najbolj se je Američanu, ki že dolgo živi v Parizu in je tudi eden vodilnih strokovnjakov za francosko kulinariko oziroma tamkajšnje gostilne, v spomin vtisnila večerja v gostilni Tramšek. Gostilni, ki sloni na kuharici Jeleni Tramšek in natakarju Zvonku Šeli.

Prva je mojstrica prleške kuhinje, ki jo z lastnimi idejami predstavlja povsem po svoje – veliko je zelenjave in zelišč z domačega vrta, lokalnih mlečnih izdelkov, ajdove in prosene kaše ter vseh vrst mesa, od piceka do divjačine. Za animacijo gostov medtem skrbi natakar Zvonko, strokovnjak za vina in lokalpatriot, ki v sočnem prleškem narečju pojasni, da se lahko tamkajšnja vina kosajo s prav vsakim primorcem - še posebej navdušen je nad Koglom.

Ocvirki, ajda in buče Dinamični duo je osvojil tudi srce in želodec Alexandra Lobrana. Ob domačih krušnih bombicah, tudi takšnih z ocvirki, so mu postregli s solato iz dimljenega govejega jezika in leče, sledile so krpice z zeljem, pa govedina, dušena v čebuli in rdečem vinu, s proseno kašo. Najbolj ga je navdušila še ena preprosta, a ustvarjalna jed: pečene kroglice mletega piščančjega mesa na nastrganih bučkah in bučah, kuhanih v maslu in mleku, s svežo baziliko. "Ena najbolj nedolžnih in slastnih jedi, ki sem jih kadarkoli jedel," je zapisal Lobrano, ki je obed končal s svinjsko pečenko s pirejem kolerabe in slivovo pito.

Gostilna Tramšek se je v Lobranovem izboru najboljših obedov preteklega leta znašla v družbi več zvenečih imen. V Parizu so ga najbolj navdušili kuhar Jean-François Piège s svojo novo restavracijo Le Grand Restaurant, še en znan kuhar Daniel Rose s svojim novim bistrojem La Bourse et La Vie in bistro L’Amarante. Iz Francije sta se na seznam uvrstili še restavraciji Le Crouzil v bretanskem mestecu Plancoët in JY’s v Colmarju. V Londonu ga je najbolj prepričala restavracija Céleste, v Singapurju Candlenut Café, v Tokiu pa Beige, restavracija v lasti slovitega mojstra Alaina Ducassa. V New Yorku se je navdušil nad restavracijo Rebelle, na Dunaju pa nad tradicionalno gostilno Wolf.

Ne spreglejte