Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
8. 10. 2018,
9.18

Osveženo pred

2 meseca, 3 tedne

Vsebino omogoča Natureta

Natisni članek

advertorial Natureta ozimnica jota

Ponedeljek, 8. 10. 2018, 9.18

2 meseca, 3 tedne

Prihaja obdobje jedi na žlico: tako se pripravlja prava jota!

Vsebino omogoča Natureta
enolončnica, hrana | Foto Thinkstock

Foto: Thinkstock

Spreminjajoči se letni časi se običajno vrstijo tudi na naših mizah, ko se kulinarične mojstrovine prilagodijo sezonskim pridelkom in ne nazadnje vedno tudi kakovostno izbrani ozimnici. Pa še nekaj je res: v hladnejših dneh svojim želodcem zelo radi postrežemo drugačne jedi, takšne, ki nas prijetno pogrejejo in nas hkrati napolnijo s poživljajočo vitalnostjo.

Iz domačih loncev že diši po okusnih enolončnicah, pečenkah, slastnih kislo-sladkih prilogah in sladkih zavitkih.

Čas je za nove gurmanske mojstrovine, s katerimi boste pocrkljali svoje najdražje. Da bo res tako, pa je za pripravo ključna izbira kakovostnih sestavin. Poleg preverjenega recepta morate tako dobro vedeti, od kod prihajajo vaše sestavine.

Želite biti na tekočem z domačimi kulinaričnimi novostmi? Naročite se na brezplačno revijo Naravno & Okusno.

Kako do kakovostnih sestavin sredi zime?

Ko se na vrtovih poslovijo še zadnji paradižniki, ko se izgubijo barve privlačne domače zelenjave in so jutra vse bolj hladna, se vprašamo, kako bomo nadomestili vitamine in minerale, ki smo jih čez poletje zaužili z domačim sadjem in zelenjavo.

Odgovor je preprost – ko zmanjka domačih lokalnih pridelkov, je čas za dobro ozimnico. In ker nam današnji hitri življenjski tempo preprečuje, da bi se je lotili sami, so pri Natureti pravzaprav pomislili na vse. Tudi letos so namreč pripravili ozimnico po vašem okusu – brez konzervansov, umetnih barvil, torej tako, kot bi jo pripravljali sami.

Skrivnost njihove odlične ozimnice se skriva tudi v izbranih sestavinah in v posebni tehnologiji priprave, ki ohranja dragocene vitamine in minerale. Sveže in zrele pridelke vložijo kmalu po tem, ko so pobrani, tako da ohranijo večino prehransko pomembnih snovi. Na naših mizah lahko tako postrežemo okusno in aromatično ozimnico, obogateno z vitamini, ki jih v zimskem času še kako potrebujemo, da ohranimo vitalnost in dobro počutje.

zelenjava, hrana | Foto: Thinkstock Foto: Thinkstock

Študije so namreč pokazale, da vložena zelenjava, ki temelji na kisu, zaradi vsebnosti ocetne kisline pomaga pri absorpciji železa iz hrane. Vložena zelenjava je lahko dober vir antioksidantov. Ti branijo telo pred prostimi radikali, ki reagirajo s celicami in poškodujejo naš DNK.

Odrasli človek naj bi na dan zaužil pet enot sadja in zelenjave. Ker je pozimi težje dobiti raznovrstne sveže izdelke, sta nedvomno prava alternativa Naturetino vloženo sadje in zelenjava. Ker ju imamo lahko vedno pri roki, nam s svojo kakovostjo prav gotovo lahko pomagata olajšati in izboljšati prehranske navade in z njimi povezano dobro počutje in zdravje.

Natureta | Foto:

Se navdušujete nad domačo kulinariko?

O kulinariki imamo vedno nešteto vprašanj, na katera pa ne najdemo vedno pravega odgovora. Da bi bila vaša radovednost vedno potešena s pravimi odgovori, bo poskrbela brezplačna e-revija Naravno & Okusno.

V najnovejšem izvodu boste lahko na primer prebrali o večni dilemi – zamrznjeno ali vloženo, o neverjetnih učinkih kislega zelja, odkrivali boste skrivnosti priljubljenih kumaric ter spoznali dva klasična recepta, ki ju zelo radi pripravimo v hladnejših dnevih: sočni mafini z marmelado in tradicionalna jota.

jota | Foto: Thinkstock Foto: Thinkstock Iz najnovejše revije Naravno & Okusno: domača jota po receptu Katje Skok (gostilna Skok v Štorjah)

"Mi jo pripravljamo zelo enostavno. Posebej skuhamo olupljen krompir, posebej kislo zelje in posebej fižol. Potrebujemo torej tri lonce. Krompir, ki ga samo solimo, kuhamo tako dolgo, da skoraj razpade. Nato ga nekoliko pretlačimo kar v loncu skupaj z vodo, v kateri se je kuhal. Dodamo kuhano zelje in kuhan fižol skupaj z vodo. Nato naredimo temno prežganje s česnom, tako da dobro pregrejemo mast, primešamo moko, jo prepražimo, čisto na koncu dodamo še narezan česen. To dobro primešamo joti in to je vsa skrivnost. Pri nas meso postrežemo posebej, nekateri pa ga kuhajo že skupaj z joto. "

Namig za bolj okusno joto: Katja Skok poudarja, da je za dobro joto pomembna kakovost krompirja, ki mora biti okusen in malo bolj škrobast. Njenemu namigu pa še dodajamo nasvet: jota bo vedno uspela z vloženim kislim zeljem ali repo Natureta.

Želite na redno kulinarično potovanje? Prelistajte najnovejši izvod revije Naravno & Okusno.

Ali ste vedeli?

V sezoni sveže zelenjave Eta Kamnik vloži več kot 1200 ton rdeče pese, do 600 ton kumaric in 1000 ton sveže rdeče, rumene in zelene paprike. Letos so v akcijo Ozimnica vključeni tudi džemi in paradižnikova pasata, ki je skuhana iz slovenskih svežih paradižnikov Lušt. Ljudem omogočajo ustvarjalnost pri kuhanju naravnih in zdravih jedi, obenem pa jim pomagajo skrajšati čas priprave.

Potrebujete novo ozimnico?

Preverite raznoliko ponudbe ozimnice Natureta, pripravite knjigo z recepti in si začarajte kulinarično zimo, polno domačih okusov.

Top 5 Naturetinih hitov:

Kislo zelje

Kisla repa

Kumarice

Rdeča pesa

Mini korenček

Preverite celotno Naturetino ozimnico TUKAJ.  

Ne spreglejte