Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
11. 10. 2016,
12.38

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,53

1

Natisni članek

Mark Zuckerberg Facebook Live žar meso nasveti

Torek, 11. 10. 2016, 12.38

6 let, 6 mesecev

Postanite mojster žara kot Mark Zuckerberg

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,53

1

Zuckerbergovi nasveti za žar | Foto Facebook

Foto: Facebook

Ustanovitelj Facebooka je, kje drugje kot na Facebooku, v videoprenosu razkril svoje trike pri peki mesa na žaru.

Mark Zuckerberg se je na nedeljsko soočenje predsedniških kandidatov pripravljal na domačem dvorišču, kjer je s svojimi prijatelji pekel na žaru. V prijetno nedeljsko popoldne je vključil tudi vse uporabnike Facebooka, saj je prek storitve Facebook Live v živo prenašal svoje nasvete za peko na žaru, ob tem pa odgovarjal tudi na druga vprašanja, ki so mu jih zastavljali ljudje z vsega sveta.

Facebook je predstavil velikansko novost. Za kaj gre?

Sedem razlogov, zakaj zapustiti Facebook in kako to storiti

Kaj vse (razen mesa) lahko spečete na žaru?


Pristaš dimljenja

Zuckerberg je v nedeljo pripravljal brisket, torej goveje prsi, in svinjska rebra. Kot kaže, je pristaš pokritih žarov, v katerih se meso dimi in peče na relativno nizki temperaturi. Kot pravi "piflar" je Zuckerberg navdušeno pojasnil princip priprave mesa z dimljenjem. "Meso v njem pripravljamo na temperaturi nekje med 90 in 110 stopinjami Celzija. Bistvo je, da se peče zelo dolgo. Tako se razgradi kolagen med mišičnimi vlakni in tudi precej žilav kos mesa, kot so goveje prsi, postane prijetno mehek in slasten."

Zuckerberg z ženo Priscillo Chan in hčerko Maximo, ki je ob tej priložnosti menda prvič jedla svinjska rebrca. | Foto: Facebook Zuckerberg z ženo Priscillo Chan in hčerko Maximo, ki je ob tej priložnosti menda prvič jedla svinjska rebrca. Foto: Facebook

Izbor opreme

Zuckerberg je v posnetku predstavil svoja dva žara. Desni se imenuje The General in je "odličen za dimljenje velikih kosov mesa ali za veliko različnih kosov", je pojasnil Zuckerberg.

Levi je medtem tudi Slovencem dobro znani Big Green Egg, veliko zeleno jajce, ki ga uporablja veliko slovenskih gostincev in tudi domačih navdušencev nad peko na žaru. "Ta je odličen, če se vam ne ljubi veliko ukvarjati s peko. Zelo dolgo zadrži temperaturo, zato lahko kos govedine, kot so prsi, dimite tudi po 12 ur," je svetoval šef Facebooka.

V zelenem jajcu je Zuckerberg tokrat pripravljal svinjska rebrca. | Foto: Facebook V zelenem jajcu je Zuckerberg tokrat pripravljal svinjska rebrca. Foto: Facebook

Najraje ima govedino in svinjino

Uporabniki Facebooka, ki so spremljali prenos, so mu predlagali, da lahko dimi tudi ribe, kot je losos, ali pa piščanca, s čimer se je Zuckerberg sicer strinjal, a kot je dejal, sta mu najljubši govedina in svinjina.

Izjavil je še, da sta najbolj zabavni stvari, ki ju človek lahko počne, "dirkanje z avtomobili in peka mesa". To je bil odziv na vprašanje, kateri avto vozi – golfa GTI z ročnim menjalnikom.

Uporabnike Facebooka je pozdravil tudi Zuckerbegov pes Beast (Zver), ki je pasme madžarski puli. | Foto: Facebook Uporabnike Facebooka je pozdravil tudi Zuckerbegov pes Beast (Zver), ki je pasme madžarski puli. Foto: Facebook

"Hrana je dvakrat bolj okusna, če sam uloviš žival"

Zuckerberg je v preteklosti že razburjal z izjavami, da bo jedel le še meso živali, ki jih ubije sam. In tega se vsaj delno še vedno drži. Tako je tudi v tokratnem posnetku dejal, da je "hrana bolj okusna, če jo pripraviš sam. Še dvakrat bolj okusna pa je, če jo sam uloviš, pa naj gre za lososa ali divjega prašiča." Na vprašanje, ali je lovec, je odgovoril pritrdilno. "Tako si bolj povezan z naravo. Če ješ meso, bi moral vedeti, od kod prihaja. Sam se z lovom ukvarjam že štiri ali pet let, sicer ne pogosto, ker imam veliko dela s Facebookom, a je precej zabavno."

Ne spreglejte