Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
15. 12. 2011,
13.05

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Četrtek, 15. 12. 2011, 13.05

6 let, 6 mesecev

Pokuševalec vina ni enako kot sommelier

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
V Sloveniji že skoraj dve leti deluje Klub pokuševalcev vina, ki skuša dvigniti raven pitja vina v Sloveniji, hkrati pa potrošnike ozaveščati in jim pomagati izbrati primerno vino.

"Klub smo februarja lani po končanem tečaju degustatorja na biotehnični fakulteti v Ljubljani ustanovili usposobljeni pokuševalci, pridelovalci in vinski entuziasti. Z njim smo želeli povezati vse generacije, ki so opravile omenjeni tečaj in ki se želijo vseskozi seznanjati z novostmi v vinskem svetu, ne nazadnje pa smo želeli tudi prek kluba ustvarjati nove trende in organizirati nadaljnja izobraževanja tako za naše člane kot tudi za vse tiste, ki si to želijo postati," nam je pojasnil Tomislav Kalan iz Kluba pokuševalcev vin. Na tečaju se pokuševalci naučijo širokega spektra lastnosti, ki jih je treba upoštevati pri ocenjevanju vina, kot so senzorične lastnosti – videz, okus in vonj –, pa tudi prepoznavanje načina pridelave in zorenje vina ter njegovih najpogostejših napak. "Z vsem pridobljenim znanjem in izkušnjami skušamo v klubu dvigniti raven kulture pitja vina, pa tudi zavestno raven potrošnikov, da bodo na podlagi svojih okusov in preferenc znali izbrati ustrezno vino in da se bodo o njem znali tudi ustrezno izobraziti," je o ciljih in namenu kluba povedal Kalan.

Pokuševalci se ne ukvarjajo z gostinstvom Med pokuševalci vina in sommelierji obstajajo pomembne razlike. "Medtem ko pokuševalce vina odlikujejo poglobljeno, strokovno verificirano ocenjevanje vseh karakteristik vina, med katere štejemo ključne parametre vina, kot so kakovost, bistrost in harmoničnost, sommelierje odlikuje umetelnost strežbe ter skladnosti hrane in vina. Pokuševalci se na drugi strani s samo strežbo in gostinsko obrtjo ne ukvarjamo. S svojimi analizami in odkritji lajšamo predvsem nakupne odločitve potrošnikov, na drugi strani pa zagotavljamo primerljivo sliko vsakega vzorca za vse strokovne javnosti ter za vsakega vinarja," je razliko razložil Kalan.

Tako kultura pitja kot kakovost vin v Sloveniji rasteta Ocenil je, da se je kultura pokušanja in pitja vina v Sloveniji v zadnjih dveh desetletjih opazno izboljšala: "Od masovne pridelave so se vinarji obrnili h kakovosti, tradiciji in načinom, da v steklenice ujamejo največ naravnih lastnosti posameznih leg." Prav tako so se v tem času tudi izjemno razmahnili načini osveščanja o lastnostih vina in vinski kulturi, kot so združenja, društva in klubi, ki s svojim delovanjem in izobraževanjem še dodatno spodbujajo vinsko kulturo med posamezniki: "V zadnjem času lahko sledimo tudi različnim vinskim dogodkom in festivalom, kjer se lahko posamezniki na enem mestu seznanjajo z vini in jih spoznavajo tudi preko samih vinarjev in prav ti pomembni dogodki so stičišče vinske kulture. Kljub temu pa je Slovenija izgubila eno od svetovno najbolj uveljavljenih vinskih ocenjevanj Vino Ljubljana, kar zagotovo predstavlja manko v slovenskem vinskem prostoru."

"Vselej je treba slediti svojim občutkom in brbončicam" Kaj pa bi v klubu svetovali nekomu, ki vin ne pozna dobro, a želi kupiti dobro, kakovostno in ne predrago vino? Kalan meni, da se kupci danes lahko zanesejo na nasvete prodajalcev v večini trgovin in vinotek, priporoča pa, da se pred nakupom dobro seznanimo z etiketo vina, ker bomo tako najbolje vedeli, kdo je pridelovalec in kaj lahko od vina pričakujemo: "Danes vinarji v večini na etiketo napišejo dovolj informacij, da si lahko predstavljamo, kaj je ujeto v steklenico." Priznava pa, da univerzalnega recepta za izbiro primernega vina ni: "Zagotovo je najboljše priporočilo to, da kupec zavestno spremlja dogajanje na vinskem trgu, primerja cenovni razred vin in si morda zapisuje, kaj mu je na vinu všeč: ali je to vonj, okus, struktura, sortnost ali kakšna posebnost, ki preseneti. Vselej je treba slediti svojim občutkom in brbončicam."

Tudi če niste usposobljen pokuševalec, lahko postanete simpatizer kluba Glavni recept, ki ga priporočajo, pa je seveda včlanitev v Klub pokuševalcev vina Slovenije, kjer na različnih dogodkih vseskozi spoznavajo različna vina v družbi priznanih strokovnjakov. Člani lahko postanejo vsi usposobljeni pokuševalci, ki so na ljubljanski Biotehniški fakulteti opravili izobraževanje za pokuševalca vina, mošta in drugih izdelkov iz grozdja in vina. Kot simpatizerji pa se lahko klubu pridružijo tudi tisti, ki tečaja niso opravili. Tako člani kot simpatizerji kluba so deležni popustov na številnih vinskih dogodkih, pa tudi pri nakupih izdelkov in literature, povezane z vinom. Klub pripravlja tudi strokovne in izobraževalne dogodke, na katerih so prisotni vinski strokovnjaki in vinarji. "Na ta način skrbimo, da naši člani vseskozi obnavljajo svoje znanje in se seznanjajo z vinskimi novostmi in trendi v Sloveniji," je pojasnil Kalan. Za več informacij in dodatna vprašanja pa vabijo na svojo spletno stran.

Ne spreglejte