Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
29. 2. 2016,
8.55

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0

Natisni članek

Ljubljanski grad Hiša Franko Ana Roš

Ponedeljek, 29. 2. 2016, 8.55

6 let, 6 mesecev

Nova kolekcija najbolj odtrgane slovenske kuharice

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0

Pretekli konec tedna so se na Ljubljanskem gradu zbrali privrženci ustvarjalne kuhinje iz Kobarida.

V Gostilni na gradu je namreč kuhala Ana Roš iz Hiše Franko. Čeprav vsaj v celoti ni šlo za ponudbo, ki jo bo mogoče naročiti spomladi, ko bodo po zimskem spancu spet odprli kuhinjo pri Franku, so bile predstavljene jedi vsekakor značilne za kuharico, ki je med prvimi pripravljala revno kuhinjo.

Degustacijo je bilo mogoče začeti na več načinov, recimo s peninami Bjana ali Istenič ali pa z zeliščnim žganjem s krotkim imenom Kraške rožice, za lažji začetek pa je velika servirna miza ponujala še bruskete s skuto in paradižnikom, ocvrt bakala, angleški rostbif in friko.

Solata z vsem, kar spada zraven – tudi polži Potem pa je šlo po svoje, malce drugače: solata, ki sta jo navdihnili prihajajoča pomlad in ljubljanska tržnica, je vsebovala radič, regrat, rdečo peso, topinambur in redkev. Spodaj je bilo počasi kuhano jajce, vmes pa še, kot se za ekološko solato spodobi, polži. Jed je pospremila malvazija Santomas 2014.

Postrv v štirih oblikah Lavrenčičeva Burja bela 2013 se je srečala z raviolom s krompirjem, ki je počival na morski tržnici oziroma klapavicah, inčunih in morskih špargljih, vse skupaj pa je povezovala juha črnega česna. Kramarjev tokaj iz leta 2012 je imel medtem nalogo pokriti postrv v štirih pojavnih oblikah – na krožniku so bili file, ikre, ocvrti možgani in omaka iz jeter.

Status glavne jedi si je izboril fazan. Meso simpatičnega ptiča je obogatil pire iz zelene in lešnikov, zimski tartuf, rdeče zelje in žele rdečega zelja z jabolki, da o modrem pinotu Movia iz leta 2009 niti ne govorimo.

Sladica: med in kamilice Za sladico so ob izjemnem (ledenem) chardonnayu Ducal 2008 postregli sladoled iz medu s cvetnim prahom, kefir in poganjke kamilic, priključili sta se še pokuhana hruška in pogača iz beljakov in orehov. Toliko je imela povedati Ana Roš, ki ji je na Ljubljanskem gradu pomagala domača ekipa Damjana Finka, svojo kuhinjo v Kobaridu pa bo spet zagnala konec marca.

Ne spreglejte