Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sobota,
25. 6. 2016,
19.00

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,30

Natisni članek

prigrizek Euro 2016 vikend kosilo recept

Sobota, 25. 6. 2016, 19.00

6 let, 7 mesecev

Vikend kosilo

Nogometni prigrizki za dame

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,30
TV prigrizki | Foto Thinkstock

Foto: Thinkstock

Kako spremljanje še tako dolgočasne nogometne tekme spremeniti v imeniten dogodek?

V zvezi z nogometom je veliko stereotipov. Recimo, da morajo biti nogometne žene zvezde Instagrama v bikinijih in z našobljenimi ustnicami. Veliko jih je res takih, vse pa ne. Gospa Ibrahimović, na primer, je spoštovanja vredna poslovna ženska, več kot desetletje starejša od svojega nogometnega asa, ki ji na kraj pameti ne pride, da bi se napol gola fotografirala v kopalnici.

Ženske nogometa ne gledajo zaradi moških

Ali drži stereotip, da večina žensk gleda nogomet le zato, da bi ustregle svojim moškim? V redu, to morda do neke mere drži, če se gospa z možem odpravi na tekmo slovenske lige, pri evropskem in svetovnem nogometnem prvenstvu pa je že kar nekaj časa v navadi, da so gospe prav tako emancipirane kot pri izbiri avtomobila.

TV prigrizki | Foto: Thinkstock Foto: Thinkstock

Res pa je, da so navijačice na žalost od navijačev pobrale tudi stereotipe o hrani. Ob nogometu se pije pivo in je pravo moško hitro hrano: postane arašide, z E-ji obogatene čipse in smokije z okusom po čebuli in kisli smetani, pico, ki jo dostavljalec pomečka med vožnjo in v najboljšem primeru pečene perutničke z omako za žar, neposredno iz zamrzovalnika diskontne trgovine.

Pozabite pivo!

Zakaj se torej ne bi navijačice ne le emancipirale, temveč tudi evolvirale in razvile svojih okusov navijaške hrane? Kdo je rekel, da moramo piti pivo – pa čeprav kakšno oh in sploh najbolj modno craft pivo –, če lahko pijemo martini, zlato pijačo osemdesetih, ki se ponovno vrača v kozarce. Zakaj si ne bi privoščile lepih in okusnih prigrizkov kot na kakšnem sprejemu po modni reviji?

Najhitrejša možnost so zvitki iz listnatega testa, ki se lahko napolnijo z marsičim, od kreme s suhimi paradižniki do listov špinače z zdrobljeno feto. Še bolj prefinjeni pa so kanapejčki, ki jih lahko združimo s suhim penečim vinom, proseccom, penečo glero ali špansko cavo. Z njimi je tudi najbolj dolgočasna nogometna tekma – in takih je letos veliko – doživetje in dogodek, o katerem se mora naslednji dan spregovoriti v službi.

Kanapejčki s polento in lososom

6 žlic bele polente TV prigrizki | Foto: Thinkstock Foto: Thinkstock

sol

mlet bel, črn in rdeč poper

ščep muškatnega oreščka

ščep suhega kopra

vejica svežega kopra

dve žlici kisle smetane

zavitek dimljenega lososa

kapre

V slani vodi po navodilih na vrečki skuhamo polento, ki smo jo začinili s popri, muškatnim oreščkom in suhim koprom. Kuhano polento razporedimo na pladenj približno centimeter in pol visoko in pustimo, da se ohladi. Nato jo narežemo na kocke, velike kot grižljaj. Vsako kocko premažemo s kislo smetano, ki smo jo malce posolili, nato pa potresemo z drobno sesekljanim svežim koprom. Na to položimo zvitek dimljenega lososa, na vrh pa še kapro. Kanapejčke zložimo na nizek servirni krožnik. Ponudimo s penečim vinom.

Ne spreglejte