Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
26. 9. 2017,
8.39

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,85

3

Natisni članek

kako pripraviti gobe recept gobe

Torek, 26. 9. 2017, 8.39

6 let, 7 mesecev

Kako pripraviti gobe? Preberite ta dva preprosta recepta.

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,85

3

jurček, goba | Foto Pixabay

Foto: Pixabay

Če ste navdušen gobar ali pa imate kakšnega v družini, bo v prihodnjih dneh iz kuhinje zagotovo dišalo po gobah. Preberite, kako se naredijo gobji mafini in klasična gobova juha.

Najprej vam ponujamo recept za nekoliko manj klasično jed iz gob, v katerem lahko uporabite praktično katerekoli gobe:

Mafini z gobami in mocarelo

2 jedilni žlici masla ali oljčnega olja, pol čebule, 1 strok česna, 250 gramov gob, 175 gramov skute, 100 gramov mocarele, 2 jajci, 2 jedilni žlici pšeničnega zdroba, 25 gramov pinjol, sol in poper, krušne drobtine

Pečico segrejte na 200 stopinj Celzija.

Pekač za mafine (s šestimi vdolbinami) namastite in potresite s krušnimi drobtinami.

Gobe očistite in grobo nasekljajte.

Segrejte maslo oziroma olje in na njem na hitro prepražite nasekljano čebulo in česen, potem pa zvišajte temperaturo, dodajte gobe in pražite nekaj minut. Ogenj zmanjšajte, posolite in popoprajte ter pražite, dokler ne izhlapi vsa tekočina.

Zmešajte skuto, na koščke narezano mocarelo, jajca, pšenični zdrob in pinjole, da dobite enotno zmes. Rahlo posolite in popoprajte ter dodajte prepražene gobe, ki jih prej odcedite, če je treba.

Z mešanico napolnite vdolbine v pekaču in pecite okoli 20 minut oziroma dokler niso mafini zlatorjavi. Ko jih vzamete iz pečice, jih za pet minut še pustite v pekaču, potem pa jih odstranite iz njega.

Mafine lahko postrežete tako tople kot ohlajene. Okrasite jih s svežo baziliko in pinjolami.


Preberite še: Neverjetno, našel je 6-kilogramskega jurčka


Vaše brbončice se bodo zagotovo razveselile tudi klasične gobove juhe. Skuhate jo lahko iz praktično katerihkoli gob, le prepričajte se, da je vaš izbor zagotovo užiten. Sicer pa s klasiko – jurčki in lisičkami – težko zgrešite.

Gobova juha

pol kilograma gob, žlica masla, 1 čebula, 2 stroka česna, 1 večji krompir, 2 korenčka, 1 deciliter belega vina, 1 liter vode, timijan, sol, poper, svež peteršilj, kisla smetana

Na maslu popražite nasekljano čebulo, ko postekleni, dodajte strt česen in še malo pražite, da zadiši. Primešajte narezane gobe in pražite, dokler tekočina ne izpari. Dodajte na kocke narezan krompir in korenje, zalijte z vinom, dodajte nasekljan timijan, posolite in popoprajte ter nekaj minut dušite. Zalijte z vodo in na zmernem ognju kuhajte dobre pol ure oziroma dokler se krompir ne zmehča.

Juho nalijte v krožnike, na vsakega dajte žličko kisle smetane in potresite z nasekljanim svežim peteršiljem. Postrezite s popečenim kruhom.


Še več zanimivih receptov najdete na najdi.si, kjer je na enem mestu zbranih več kot 20.000 receptov in namigov za pripravo jedi ter pijač.


Ne spreglejte