Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sobota,
5. 11. 2016,
13.09

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,38

Natisni članek

vino martinovo top 10 top gostilne

Sobota, 5. 11. 2016, 13.09

6 let, 6 mesecev

Najboljše slovenske gostilne za martinovo pojedino

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,38
Martinova gos | Foto Stockfood

Foto: Stockfood

Eden najpomembnejših slovenskih praznikov je pred vrati, s posebno ponudbo pa ga bo pospremilo tudi mnogo gostiln po državi. Za lažjo orientacijo smo izbrali tiste, ki se martinovega lotijo najresneje.

Ko martinovo pade na delovnik, gostinci z veseljem izkoristijo priložnost in priredijo dva martinova konca tedna. Tudi letos ne bo nič drugače. Čeprav je martinovo šele v petek, bo že ta konec tedna po slovenskih gostilnah vrsta martinovanj.

V Mariboru največje, na Krasu pa najpestrejše martinovanje

Prav tako se začenjajo martinova zborovanja po vseh večjih mestih in vinskih središčih Slovenije. V Mariboru v petek, na martinovo, pripravljajo tradicionalno martinovanje, ki velja za največje v Sloveniji, na njem se zbere tudi do 20 tisoč obiskovalcev iz Slovenije in tujine.

Tako je bilo mariborsko martinovanje videti lani:

Bodo pa Mariborčani letos imeli močno konkurenco na Krasu. Kraševci namreč za prihodnjo soboto napovedujejo pravi martinov spektakel, na katerem se bo od jutra do večera zvrstilo vse od otroških delavnic do degustacij in seveda vina, v martinovanje pa so vključili rekreativni desetkilometrski tek. Jasno, del martinovanja bo tudi dan odprtih kleti, 22 jih bo sprejemalo obiskovalce, ki se bodo med njimi lahko prevažali z organiziranim avtobusnim prevozom.

Od Ormoža prek Ljubljane do Brd

Med pomembnejšimi martinovanji je še tisto v Ormožu, ki bo prihodnji konec tedna in na katerem bodo med drugim izbirali najboljše mlado vino ter najboljši špricar, prav tako pa bo prihodnji konec tedna martinovo obarvan v Brdih, kjer bodo martinovali v Šmartnem, Čelu in zadružni kleti v Dobrovem, seveda pa tudi v številnih okoliških gostilnah in turističnih kmetijah.

Prihodnjo soboto bo tudi martinova Ljubljanska pot, ki bi jo moralo sicer središče Ljubljane gostiti že ta konec tedna, a so se jo organizatorji zaradi obilnega deževja odločili prestaviti.

Za tiste, ki bi raje kot na velikih zborovanjih martinovo praznovali za obloženo mizo v gostilni, pa je tukaj deset najbolj zanimivih možnosti:


Kirn, Podpeč

Gostilna Kirn | Foto: Matej Leskovšek Foto: Matej Leskovšek

Pri "spodnjem" Kirnu je martinovo velik projekt. Poglavar gostilne vsako leto pozorno pregleda slovensko ponudbo mladih vin in se odloči, katero je najboljše v aktualnem letu – letos bo točil mlada vina iz kleti Turčan, Kristančič in Kupljen. Tudi hrana prav nič ne zaostaja za vinom, mojstrica v kuhinji blesti v tradicionalnih specialitetah, zato se lahko nadejate vseh obveznih sestavin martinove pojedine od bučne juhe do gosi in rac, mlincev, rdečega zelja in kostanjeve torte.


Taverna, Svetinje

Taverna, Svetinje | Foto: Ana Kovač Foto: Ana Kovač

Kam drugam kot med vinske griče? V Taverni, na eni najlepših vinskih točk v Sloveniji, so najboljši v kuhanju domačih jedi, in mednje zagotovo spada martinova pojedina. Po njej bo dišalo prihodnji konec tedna, ko prirejajo tradicionalno martinovanje z živo glasbo, ob tem pa ni strahu, da bi se kozarci osušili – vendarle gre za gostilno, ki je nerazdružljivo povezana z najbolj znano jeruzalemsko vinsko kletjo Kupljen.


Danilo, Reteče

Danilo, Reteče | Foto: Facebook Foto: Facebook

Po krajšem premoru in resni prenovi je svoja vrata spet odprl Danilo v Retečah. Tamkajšnja ekipa s kuharsko mojstrico Vesno Čarman na čelu je sestavila poseben martinov jedilnik s karpačom pečene buče, porovo juho s tartufi, gosko z mlinčevim štrukljem in rdečim zeljem ter, seveda, kostanjevo sladico, hišni vinski poznavalec Gašper Čarman pa je za mlado vinsko spremljavo izbral Steyerjevega Pubeca in Ščurkovo mlado vino.


Gredič, Ceglo

Gredič, Ceglo | Foto: Miha First Foto: Miha First

V najbolj televizijsko pokritem dvorcu v Sloveniji so martinovati začeli že v petek in bodo to počeli vse do prihodnje nedelje. Njihov novi kuhar se je martinove pojedine lotil kreativno, med drugim strežejo bučni gazpačo z ingverjem, ješprenj z gosko, kutino in hrenovo peno, ob mariniranih račjih prsih in rdečem zelju pa postrežejo kostanjev brioš s pomarančo.


Tramšek, Žerovinci

Ocena gostilne: Tramšek | Foto: Miha First Foto: Miha First

Gostilno pri Ljutomeru smo že večkrat omenili kot lokacijo za iskalce pristnih domačih okusov in za martinovo ne bo nič drugače – nadejate se lahko vseh tradicionalnih martinovih jedi, ki jih zna tamkajšnja kuharica na krožnik zložiti tako, da ne boste popolnoma obnemogli. Če k temu dodate še najobsežnejši pregled prleških vin v zbirki glavnega natakarja in vinskega svetovalca, si težko želite kaj več.


Turistična kmetija Arkade - Cigoj, Črniče

Turistična kmetija Arkade - Cigoj | Foto: Miha First Foto: Miha First

Za primorske oziroma kraške konce velja, da za martinovo bolj kot perutnino cenijo konkretnejše mesnine. Pri Cigoju, eni najboljših turističnih kmetij v Sloveniji, kjer blestijo tudi s hišnim vinom, so se odločili zadostiti vsem okusom. Namesto gosi bodo pekli kopune, za ortodoksne mesojedce pa klobase – ne nazadnje slovijo po svojih kodrastih prašičih, vedno bolj priljubljenih mangalicah.


Majerija, Slap pri Vipavi

Ocena gostilne: Majerija | Foto: Miha First Foto: Miha First

Matej Tomažič iz Majerije je izjemen kuhar, vsako leto pa priredi tudi izjemno martinovanje, na katerem se drži primorske tradicije in na jedilniku poudarja meso – letos bo na primer stregel odojkovo kračo in jelenovo stegno, prvo s pečenim krompirjem in mladim zeljem, drugega z matevžem iz belega fižola in sladkimi repicami, vinska spremljava pa bodo mlada vipavska vina.


Manna, Ljubljana

Manna, Ljubljana | Foto: Matej Leskovšek Foto: Matej Leskovšek

Ob pestrem vinskem dogajanju v prestolnici je presenetljivo malo ljubljanskih gostiln, ki napovedujejo martinove pojedine. Med tistimi, ki so se martinovega lotili, kot se spodobi, je Manna v Trnovem, ki se po obdobju zatišja spet razvija v zelo zanimivo restavracijo, ki ima tudi – in to je ob martinovem pomembno – zelo spodobno vinsko ponudbo.


Čubr, Križ

Čubr, Križ | Foto: Ana Kovač Foto: Ana Kovač

Priznamo, gostilno Čubr smo na ta seznam uvrstili predvsem zaradi dogodka, ki ga prirejajo slab teden po martinovem, a je še vedno povsem v duhu tega praznika. Pri Čubru namreč že leta prirejajo pokušino vina beaujolais nouveau, najbolj znanega mladega vina v Franciji ali pa kar na svetu. Ta se iz kleti do kozarcev, tudi pri Čubru, privali tretji četrtek v novembru.


Križman, Repen

Križman, Repen | Foto: Miha First Foto: Miha First

Eno najzanimivejših martinovanj, za katera smo letos slišali, pa bo že nocoj pri zamejcih, v gostilni Križman v Repnu na tržaškem Krasu. Tam namesto perutnine za martinovo tradicionalno strežejo klobase, njihovo mlado vino je peneče, za glasbeno podlago pa imajo Alpski kvintet z Otom Pestnerjem. Da ni dvoma, da jeste pri Slovencih.

Ne spreglejte