Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
23. 4. 2008,
9.47

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Sreda, 23. 4. 2008, 9.47

8 let

Medeni užitki

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Med je najstarejše sladilo, ki so ga stoletja pridobivali v divjini. Prihaja z vsega sveta, bodisi v obliki mešanic ali pa najčistejšega medu ene same rastlinske vrste.

Vsaka vrsta medu ima svoj značilni okus, razlikujejo pa se tudi po uporabi. Nekatere vrste medu so zelo primerne za čaj, spet druge pa za pripravo sladkih ali slanih jedi. Med nastane iz nektarja, ki ga čebele nabirajo na cvetovih. Večina medu sestavljajo sladkorji, in sicer fruktoza ter glukoza. Okus medu je odvisen od njegove arome; nekatere vrste imajo tako oster vonj, da v mešanici drugih vrst prevlada nad vsemi ostalimi. Na svetu pridelajo na leto približno milijon ton medu, od tega v Sloveniji kar 1500 do 2000 ton medu. Ponašamo se lahko z zelo kakovostnimi vrstami medu, kot sta hojin in smrekov med, čebelarji pa pridelajo zelo veliko tudi cvetličnega, akacijevega, lipovega in kostanjevega medu. Pecivo, oslajeno z medom, se obdrži dlje in se suši počasneje. Kadar nadomestimo sladkor z medom, ne smemo pozabiti, da je med precej slajši, zato bomo npr. namesto 4 dag sladkorja, dali le 2 dag medu. Med vsebuje tudi skoraj 20 odstotkov vode, zato dodamo v tem primeru tudi ustrezno manj tekočine. Poleg tradicionalnih medenih piškotov in kolačev poskusite pripraviti tudi druge zanimive jedi, v katerih boste uporabili med kot zdrav in aromatičen dodatek.

Sladko kisle bučke

Sestavine: - 500 g bučk - 1 manjša sesekljana čebula - 2 žlici olja - 2 žlici limoninega soka - 1 žlica medu - sol in poper - prgišče sesekljanega peteršilja

Bučke narežemo na kolute. Čebulo popražimo na olju in na hitro opečemo bučke, nato zmanjšamo ogenj, posodo pokrijemo s pokrovko in na majhnem ognju dušimo 5 do 6 minut. Po tem času primešamo limonin sok in med ter vse skupaj solimo in popramo. Povečamo temperaturo in odkrijemo pokrov s posode, da se naredi gosta zmes, vendar moramo paziti, da bučke niso čisto zmehčane. Potresemo s peteršiljem in ponudimo. Kot priloga se bučkam izvrstno poda kuhan riž.

Skutna pita z medom

Sestavine: - 125 g moke - 1 žlica sladkorja v prahu - 50 g masla - 2 žlici vode - 250 g skute - 150 ml sladke smetane - 3 žlice medu - nastrgana lupina 1 limone - 1 žlička cimeta - 3 jajca

Moko presejemo in ji dodamo sladkor in stopljeno maslo ter vse skupaj pregnetemo v krhko testo. Dodamo toliko vode, da oblikujemo testo v kroglo, ga zavijemo v folijo in postavimo za pol ure v hladilnik. Medtem gladko razmešamo skuto in smetano, dodamo sladkor, med, limonino lupinico in cimet. Razžvrkljamo jajca in jih med mešanjem počasi dodajamo skuti. Testo razvaljamo v tortni model (s premerom 20 cm) in zlijemo nanj nadev. Pito pečemo v pečici na 180°C okoli 40 do 50 minut.

Zimska sadna solata

Sestavine: - 250 g posušenih marelic - 75 g rozin - 125 g mandljev - 50 g pistacij - 3 žlice medu - 2 banani - ščepec nastrganega muškatnega oreščka

Suho sadje, mandlje in (olupljene) pistacije damo v skledo, dodamo med in prelijemo s toliko vode, da je vse pokrito. Pustimo, da se namaka 24 ur. Naslednji dan narežemo banane na kolute in vmešamo v solato. Dodamo muškatni orešček in pustimo stati še 3 do 4 ure, preden ponudimo.

Hruške v medu

Sestavine: - 4 hruške - 4 žlice medu - 300 ml vode - 2 žlici limoninega soka - 1 vaniljin strok - 2 žlici sesekljanih pistacij - stepena smetana

Hruške olupimo, jih razrežemo na pol in jim izrežemo peščišča. Med, vodo, limonin sok in vaniljin strok zavremo in s tem prelijemo hruške, ki morajo biti v majhni kozici, nato pa vse skupaj kuhamo na majhnem ognju, dokler hruške ne postanejo mehke. Hruške nato preložimo v servirno posodo in jih ohladimo. Ponudimo jih hladne, posute s pistacijami in stepeno sladko smetano.

Vir: Med, Kmečki glas, Ljubljana, 1993.

Ne spreglejte