Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
15. 11. 2016,
17.52

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,65

1

Natisni članek

razstava Šumi bomboni

Torek, 15. 11. 2016, 17.52

6 let, 6 mesecev

Legendarni Šumijevi bomboni imajo že 140 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,65

1

Razstava Šumi bombonov | Foto Tit Košir

Foto: Tit Košir

Pisalo se je daljno leto 1876, ko sta Franc in Josipina Šumi odprla slaščičarsko obrt na Kongresnem trgu v Ljubljani, iz katere se je sčasoma razvila sodobna industrijska izdelava bombonov.

Ob častitljivi 140-letnici, ki jo praznuje blagovna znamka Šumi, sta družbi Žito in Podravka v sodelovanju s Slovenskim etnografskim muzejem (SEM) odprli razstavo Šumi 140 let: Bonboni vseh generacij. Ta bo na ogled do 17. januarja prihodnje leto in predstavlja bogato zgodovino prve in do zdaj edine slovenske tovarne raznovrstnih bonbonov.

Povsem strojna proizvodnja šele leta 1964

Ena največjih Šumijevih uspešnic – jabolčni bomboni s kislo sredico | Foto: Tit Košir Ena največjih Šumijevih uspešnic – jabolčni bomboni s kislo sredico Foto: Tit Košir Rojstvo Šumija leta 1876 je zaznamovala prodaja raznolikih bombonov, čokolade, peciva, marmelade, malinovca in drugih slaščic. Začetke je pospremilo zahtevno ročno delo v proizvodnji, ki so ga stroji povsem nadomestili šele leta 1964. Ker pa je Šumi že od nekdaj zavezan tehnološkemu napredku in razvijanju novih izdelkov, so način proizvodnje vseskozi posodabljali.

"Šumi je na številnih področjih opravil pionirsko delo in lahko smo ponosni na dolgoletno skrb za blagovno znamko, ki predstavlja pomemben košček mozaika slovenske dediščine. V svoji 140-letni tradiciji je Šumi deloval na šestih različnih lokacijah, hit, gumi bombone, pa je izdeloval že od leta 1888 – torej še pred ustanovitvijo današnjih konkurenčnih gigantov," je ob odprtju razstave izpostavil Janez Bojc, generalni direktor družbe Žito.

Na razstavi vse od embalaže do legendarnih oglasov

Na razstavi v SEM je predstavljenih več originalnih predmetov, embalaže, dokumentarno gradivo in video z legendarnimi oglasi iz 70. let prejšnjega stoletja. To sta recimo animirani oglas Visoki C avtorja Mikija Mustra iz leta 1968 in Fru Fru oglas režiserja Jaka Judniča iz leta 1982.

Glavna zvezda razstave je lestenec iz 27 kilogramov bombonov. | Foto: Tit Košir Glavna zvezda razstave je lestenec iz 27 kilogramov bombonov. Foto: Tit Košir

Osrednji poudarek razstave je originalna inštalacija v obliki lestenca, izdelana iz 4.500 bombonov Šumi. Vsi bomboni na lestencu tehtajo 27 kilogramov, 11 ljudi pa jih je šivalo 45 ur. Za inštalacijo, katere idejo sta zasnovala oblikovalca Saša Kerkoš in Rok Marinšek, so porabili 228 metrov laksa. Ideja oblikovalcev je bila, da ššššum oziroma šumenje ovitka bonbona ujameta na malo drugačen, inovativen način. Pri tem sta uporabila tudi tipografijo iz Šumijevega logotipa.

Ne spreglejte