Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
5. 2. 2013,
9.20

Osveženo pred

7 let, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

debeli četrtek pust krhki flancati recept

Torek, 5. 2. 2013, 9.20

7 let, 2 meseca

Krhki flancati za debeli četrtek

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Pust je dandanes rezerviran za otroke in trgovce, ki ponujajo najrazličnejše šeme. Včasih pa je bil to predvsem praznik hrane.

V času pusta se je bilo treba desetkrat do sitega najesti, sicer je bila letina tistega leta slaba. In prvi dan, ko se je začelo jesti pustne jedi, je bil debeli četrtek, zadnji četrtek pred pustno soboto.

Debeli četrtek je god debelih ljudi. Ponekod mu rečejo tudi mali pust. V sodobnem svetu je to popolnoma pozabljen praznik. Toda spomnim se, da se je naša babica vsako leto na debeli četrtek prikazala na vratih s krožnikom krhkih flancatov. Tako smo otroci vedeli, da prihaja pust.

"Danes je mali pust, ko se kuha čeljust"

Za debeli četrtek se jedo različne jedi, za vse pa je značilno, da so nasitne. Ocvrejo se prvi krofi, zavije se ocvirkovka, v ričet se vrže debela rebrca. Med značilne jedi debelega četrtka spada tudi kuhana prašičja glava. Če ne glava, pa vsaj čeljust, saj je veljal rek: "Danes je mali pust, ko se kuha čeljust." V vodo, v kateri se je kuhala glava, so zakuhali kašo.

Malo je verjetno, da bo današnja gospodinja v lonec vrgla svinjsko čeljust (konec koncev je ne prodajajo v vsakem supermarketu), zato je bolje, da ostanemo pri ričetu z rebrci in krhkih flancatih, saj so tudi ti v poplavi ameriških krofov že dovolj eksotični. Da bo tradiciji zadoščeno, vam ponujamo recept legendarne sestre Vendeline.

Krhki flancati sestre Vendeline

25 dag moke

5 rumenjakov

5 žlic vina

ščep soli

maščoba za cvrtje

sladkor za posipanje

Moko stresite na mizo in v jamico vlijte rumenjake, vino in sol. Zamesite testo, ki naj bo malo bolj mehko kot za rezance. Pokrijte ga in pustite počivati pol ure. Nato ga razvaljajte za pol mezinca debelo, ga razrežite na pravokotnike, ki jih znotraj še dva ali trikrat zarežete. Preden flancate vržete v vroče olje, trakove med seboj prepletite. Še tople flancate potresite s mletim sladkorjem.


Ne spreglejte