Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
14. 2. 2019,
4.02

Osveženo pred

5 let, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,39

Natisni članek

Gradec avstrijska Štajerska ocenili smo ocena gostilne

Četrtek, 14. 2. 2019, 4.02

5 let, 2 meseca

Kornati: hrvaška konoba v avstrijskem Gradcu

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,39
Ocena gostilne: Kornati | Foto Miha First

Foto: Miha First

Ribja restavracija v Gradcu si je s hrano, ki diši po Jadranu, in vini z območja nekdanje Jugoslavije utrla pot med bolj zanimive gostilne na avstrijskem Štajerskem.

Čeprav je Gradec drugo največje mesto v Avstriji, se lahko pohvali z manj zanimivimi restavracijami kot na primer vinska cesta, ki se kakšnih 40 kilometrov bolj južno vije po gričevnati meji od Šentilja proti Juriju. Zato smo toliko bolj upali, da bomo prijetno presenečeni v graški restavraciji Kornati, kjer že nekaj časa razvijajo ne samo hrvaško, ampak malo tudi jugoslovansko kulturo hranjenja.


Kornati

Franckstraße 44, 8010 Graz (Gradec), Avstrija

Telefon: +43 660 3108104


Šefi so predelali in v konobo preoblekli staro hišo med nizkimi bloki v nekoliko bolj mirnem delu mesta, na krožnik postavili Istro in Dalmacijo, v kozarce pa ob hrvaških tudi slovenske, bosanske in srbske vinarje. O sestavinah in cenah bi lahko še govorili, a ta hrvaška postojanka je ena bolj prijaznih (in razprodanih) v tistih koncih. Kako lepo bi bilo, če bi tudi na hrvaški obali vedno našli kakšno tako prijetno.

Ocena gostilne: Kornati | Foto: Miha First Foto: Miha First

Na vinski karti so torej pretežno hrvaška vina, največ jih je iz Istre, iz Slavonije je na voljo kdo drug kot Krauthaker, rdeča vina so večinoma z južnih dalmatinskih otokov. Od srbskih vin smo videli Temetovo rdečo zvrst Tri Morave, ki so jo točili na kozarec, prav tako na kozarec je bil v ponudbi Lipanovićev mladi plavac z Visa. Omenili smo, da se najdejo tudi slovenska vina - opazili smo Kristančiča iz Medane, Atimo in Burjo. Še najslabše se odrežejo pri penečih vinih, imajo samo prosecco in Tomčeve napitke.

Ocena gostilne: Kornati | Foto: Miha First Foto: Miha First

Nam se je zazdelo, da je najbolje spiti konkretno belo vino, saj v lokalu razen dveh ali treh nujnih mesnih jedi (tatarski biftek in goveji file) prevladuje morska hrana. Ponudila se je Matoševićeva bela Grimalda, zvrst iz Istre, ki na prvo mesto postavlja chardonnay, zraven sta v četrtini še malvazija in sauvignon.

Ocena gostilne: Batelina
Trendi Batelina: morska konoba hrvaškega TV-zvezdnika

Še prej smo zvrnili enega od aperitivov, ki jih ponujajo na posebni karti. Gre za samosvoje avtorske koktajle, kot so Kornati gin, pa Črno morje oziroma Black Sea, ki ga namešajo s proseccom, pelinkovcem, pehtranom, aktivnim ogljem in morsko soljo, ter Travarica Orange, balkanska različica "džusvodke", pri kateri travarico zmešajo s pomarančnim sokom in začinijo z rdečim poprom.

Travarica Orange: travarica s pomarančnim sokom in rdečim poprom | Foto: Miha First Travarica Orange: travarica s pomarančnim sokom in rdečim poprom Foto: Miha First

Ob aperitivu je prispel tudi pozdrav iz kuhinje, okisana zelenjava, kremni sir s tartufi in gorčični kaviar z rdečo peso. Potem pa smo začeli zares. Matoševićeva kapljica je naletela na tunov poke, trenutno zelo trendovsko havajsko jed. Gre za solato s kockami surove tune, nasekljanimi šalotko in več vrstami zelenjave, ki so ji v Kornatih dodali avokadovo kremo, mangovo omako in hišni aioli, česnovo pomako, ki so jo obarvali s sipinim črnilom.

Tunov poke | Foto: Miha First Tunov poke Foto: Miha First

Poke je bil verjetno najboljša jed večera, solata hobotnice je bila veliko bolj preprosta. Hobotnico, narezano na večje kose, kot smo vajeni na jadranski obali, so zložili na motovilec, dodali korenje, krompir, češnjev paradižnik in čebulo.

Hobotnica v solati | Foto: Miha First Hobotnica v solati Foto: Miha First

Pri toplih predjedeh so ponujali istrske fuže s črnimi tartufi, presenetljivo lahko jed, očitno brez smetane, vzeli smo tudi škampe v tempuri, ki jim priložijo motovilec.

Škampi v tempuri | Foto: Miha First Škampi v tempuri Foto: Miha First

Verjetno smo še največjo napako večera naredili pri glavnih jedeh, kjer nismo izbrali dnevnega ulova, ki so ga predstavili pri mizi, ampak smo naročili kalamare na žaru v upanju, da bodo jadranski. Pa niso bili. Štirje kalamarčki iz kdo ve katerega oceana so bili opremljeni z veliko krompirja z blitvo in nekaj mešane zelenjave. Atraktivnejši tunov steak so posadili na krompirjev pire s tartufi, kar je zelo, celo preveč nasitno.

Kalamari z žara ... | Foto: Miha First Kalamari z žara ... Foto: Miha First

... in tunov steak | Foto: Miha First ... in tunov steak Foto: Miha First

Tudi pri sladicah se trudijo biti vsaj malo jadranski, ob sorbetih, limonovi in čokoladni tortici ponujajo rožato, sladko, pudingu podobno sladico s karamelnim prelivom, ki jo v Gradcu obogatijo s sivko.

Rožata, tradicionalna dalmatinska sladica | Foto: Miha First Rožata, tradicionalna dalmatinska sladica Foto: Miha First

Prijazna natakarska ekipa v Kornatih govori več jezikov, in kar je za nas iz notranjosti pomembno, govorijo tako angleško kot (srbo)hrvaško, še posebej kadar hočejo poudariti, da imajo vsak mesec kakšno degustacijo ter da v goste najraje vabijo istrske in slovenske vinarje. Res, na vinski karti je bilo še najmanj avstrijskih vin, celo pivo, razen Gösserja, je hrvaško. Istrsko olivno olje je Ipševo, žganice in likerji pa so iz Buzeta, iz destilarne Aura.

Monte, Rovinj
Trendi Najboljše gostilne na Hrvaškem blizu slovenske meje

In še podatek, ki se zdi pri nas včasih nepomemben: predvajajo ne preglasno jazz in latino glasbo, ne dihajočih priredb in tudi ne patetičnih dalmatinskih klap.

Ocena gostilne: Kornati | Foto: Miha First Foto: Miha First

Povzetek

Dalmatinsko-istrska restavracija v prestolnici avstrijske Štajerske, ki razen v redkih primerih ponuja morsko hrano klasičnih receptur, z le malo avtorskimi posegi. Predjedi so bile boljše od glavnih jedi, morda tudi zato, ker so ribe v Avstriji zelo drage (70 evrov za kilogram). Večerja s štirimi jedmi vas bo stala okoli 50 evrov na osebo brez pijače.

Vinska karta je zelo podobna tistim v Istri: Kabola, Kozlović, Matošević, Roxanich in Prelac ter nekaj imen z drugih koncev Hrvaške. Nekaj je slovenskih vin, nekaj srbskih in bosanskih, cene pa so nekoliko višje kot na naši strani meje.

Ocena

Ocena gostilne: 4 | Foto:

 

 

Rubrika Ocenili smo ni plačana. Izbor restavracij je prepuščen uredništvu in ocenjevalcu Mihi Firstu, ki restavracije obiskuje nenapovedano.

Ne spreglejte