Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
16. 1. 2008,
10.56

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Sreda, 16. 1. 2008, 10.56

8 let

Ko star kruh postane dobrota

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Jedi iz kruha so vedno pomenile varčno ravnanje s hrano. V skoraj vsakem gospodinjstvu vedno ostane kakšen kos posušenega in starega kruha.

Ta pa seveda ni primeren za jed, zato ga lahko predelamo v kaj okusnejšega. Ena od idej je, da tiste kose starega kruha, ki vam ostanejo še narezani od obiskov, namočimo v mleku ali vroči osoljeni vodi, dodamo stepeno jajce in ga ocvremo na olju. Še nekaj pa jih je navedenih v nadaljevanju.

Žemljev močnik

Sestavine: - 5 žemelj - 7 dl mleka - 3 jajca - 15 dag masla - 10 dag sladkorja - sol

Suhe žemlje (ali star kruh) narežemo na kocke in jih prelijemo z mlekom. Počakamo, da kruh popije mleko, nato pa dodamo jajca, sladkor in sol ter premešamo, da dobimo gosto maso. Pekač dobro premažemo z maslom in vanj vlijemo testo. Spečemo v pečici in ponudimo kot posladek.

Kruhovi cmoki

Sestavine: - 10 suhih žemelj - 2 žlici moke - 0,5 l jušne osnove - 10 dag slanine - 1 čebula - 3 dag masla - 2 jajci - sol, poper - sesekljan peteršilj - ocvirki za zabelo

Žemlje narežemo na kocke, jih posujemo z moko in polijemo z juho. Čez čas dodamo jajci, na kocke narezano slanino, na maslu prepraženo sesekljano čebulo, malo soli, poper in sesekljan peteršilj. Premešamo in oblikujemo cmoke, ki jih še povaljamo v moki in kuhamo 15 minut v slanem kropu. Kuhane cmoke odcedimo in po želji zabelimo z ocvirki.

Kruhova potica Testo: - 30 dag bele moke - sol - voda po potrebi

Nadev: - 1 kg skute - 1 l kisle smetane - 5 jajc - 0,5 kg kruha - 3 dl mleka - žlička cimeta - žlička sladkorja - 5 dag masla za mazanje

Iz sestavin za testo naredimo vlečeno testo in ga pustimo počivati pol ure. Medtem kruh narežemo na manjše kocke in jih prelijemo z mlekom. Skuto vmešamo s polovico smetane. V posebni skledi stepemo jajca. Testo razvaljamo za nožev rob na debelo in položimo v pomaščen pekač tako, da na vseh straneh visi čez rob. Testo najprej premažemo z jajci, potresemo nanj v mleku namočene kruhove kocke, dodamo plast skute in čez prelijemo kislo smetano, potresemo s sladkorjem in cimetom. Ponovimo s plastjo kruhovih kock. Čez nadev potegnemo testo, ki visi čez rob pekača. Premažemo z jajcem in spečemo v vroči pečici.

Kuhani kruhovi štrukeljci

Sestavine: - 200 g moke - sol, voda po potrebi - 1 žlica olja

Nadev: - 20 dag starega kruha - cimet - 3 dl kisle smetane - pol žličke smetane

Naredimo vlečeno testo in ga razvlečemo. Po testu premažemo kislo smetano, potresemo s kockami kruha in cimetom. Tesno zvijemo in zvitek z roko še nekoliko sploščimo ter z nožem razrežemo štrukeljce, ki jih skuhamo v slanem kropu. Kuhane štrukeljce po želji lahko zabelimo z drobtinami.

Vir: Zdrava slovenska kuhinja, Ljubljana, 2001.

Ne spreglejte