Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Neža Mrevlje

Sreda,
2. 7. 2014,
14.58

Osveženo pred

5 let, 9 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Sreda, 2. 7. 2014, 14.58

5 let, 9 mesecev

Ko Slovenijo z ribami zalagajo Štajerci

Neža Mrevlje

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

"Samo Štajerc ima lahko jajca, da prodaja ribo Primorcu," je o SushiSpottingu - sushiju na poti med Mariborom in Piranom, zapisala twitterašica Karmen Novak.

Ideja SushiSpottinga je bila spontana, pripoveduje Mariborčan Miha Jesenšek, ki se je z Grego Jagodnikom lotil projekta dostave sushi paketov v pisarno ali na dom med Mariborom in Piranom. "V povezavi z odlično nakupovalno spletno izkušnjo smo želeli narediti slasten sushi paket. Tega še ni." Kreativni aha efekt, ko se pojavi ideja, Jesenšek opiše z naslednjimi besedami: "Šlo je za enega tistih trenutkov, ko se ti nekaj utrne in se ti zdi dovolj 'neumno', da zadevo nadaljuješ."

In res, Miha Jesenšek in Grega Jagodnik sta zamisel preverila v praksi. Ob sredah Jagodnik, ki je pri "sushiju na poti" zadolžen za brušenje nožev, vstane, ko nekateri šele odhajajo v posteljo. Že navsezgodaj se loti svežih sestavin. Ribe in mehkužci iz Jadranskega in Severnega morja, Indijskega oceana in Maldivov so z ribje tržnice v Trstu. Določene sestavine tudi z Dunaja. Iz tega v nekaj urah nastanejo lični in slastni Ribafiš ali Vegič sushipaketi. Odvisno od želja tistih, ki so jih pred tem naročili prek spleta.

 | Foto:

Nato pride na vrsto Jesenšek, ki poleg kreativnega, informacijskega in logističnega dela posla skrbi za dostavo. Pred deveto zjutraj v Mariboru naloži pakete, z njimi pa se v sushimobilu odpravi na pot. Cilj je Piran, postojanke pa vsa večja mesta ob avtocesti A1. Od Maribora, Celja, Ljubljane, Postojne, Kopra do Izole, Portoroža in Pirana. Na avtocesti se ustavijo tudi na bencinski črpalki ali postajališču, če so takšne želje.

In zakaj odločitev za dostavo na tako širokem območju? "Večina dostav hrane se takoj omeji na 'profitna območja', torej središča velikih mest, periferija pa izostane. To se mi je zdelo preveč na prvo žogo, zato SushiSpotting pokriva večje območje." V Ljubljani imajo sicer največ strank, ljudje v Celju, Postojni in Kopru pa so še toliko bolj veseli, ko ugotovijo, da dostavljajo tudi k njim.

 | Foto:

Ko se sline cedijo po tipkovnici

"Ker se #sushisreda sliši lepše od #sushičetrtka, sredina tedna se zdi dobra ideja," zakaj je dan za sushimobil ravno sreda, odgovori Jesenšek. Dobra novica za sushiljubce je tudi ta, da je vozilo s paketi opremljeno z GPS-oddajnikom, ki svojo lokacijo večkrat na minuto prek Telekomovega mobilnega omrežja javlja na spletno stran podjetja. To omogoča neprekinjeno spremljanje poti vozila.

Sodobne tehnološke možnosti in komunikacijske kanale pa je SushiSpotting vključil tudi prek uporabe twitterja. "Združevanje kreative in IT rešitev me osebno zelo zanima. Hec ni v tem, da na novo odkriješ toplo vodo, temveč da tehnologijo, ki je na voljo, povežeš v smiselno celoto in nadgradiš tako, da je uporabna zate in za tvoje stranke," pravi ustvarjalna in tehnološka sila "sushija na poti".

 | Foto:

In kot kaže, so odziv doživeli tudi v digitalnem svetu. Tisti, ki paket dobijo prej, s fotografijami in lokacijskimi podatki dražijo druge. "Spomnim se, da je pred kratkim nekdo komentiral, da se mu cedijo sline po tipkovnici." Zapis na twitterju Karmen Novak o pogumnih Štajercih, ki sushije vozijo na Primorsko, pa jim je bil tako všeč, da je iz njega nastal plakat. In obesili so ga kje drugje kot na Primorskem.

Eksperiment, ki se odziva na potrebe trga

Japonska hrana in kultura Mihi Jesenšku in Gregi Jagodniku že dolgo ni več tuja. Jesenšek je potoval po Japonski, prej pa nekaj časa študiral v Pekingu, Jagodnik pa se s pripravo japonske hrane ukvarja že več let, zato mu rezanje surovih rib ni tuje. Oba imata tudi podjetniške izkušnje, SushiSpotting pa vidita kot eksperiment, ki se hitro odziva na potrebe nišnega trga.

Ne spreglejte