Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Nedelja,
12. 2. 2017,
22.22

Osveženo pred

2 meseca, 1 teden

Vsebino omogoča Celjski sejem

Natisni članek

kava kulinarika advertorial Celjski sejem festival kave Kulinart

Nedelja, 12. 2. 2017, 22.22

2 meseca, 1 teden

Ko se združijo dobra hrana, kakovostno vino in vrhunska kava

Vsebino omogoča Celjski sejem

Hrana in vino sta vedno odličen par, a šele v družbi z vrhunsko kavo zares zasijeta v pravi luči. Kako pravilno kombinirati jedi, da ustvarimo nepozabno kosilo?

hrana kulinarika vino kava par večerja | Foto: Thinkstock Foto: Thinkstock

Kako sestaviti popoln meni?

Popoln meni je kombinacija jedi nevtralnih, močnih, ostrih in sladkih okusov, ki imajo različno teksturo (hrustljave in gladke, kremaste jedi), temperaturo in barve. K rižu, testeninam in krompirju postrežemo krepko začinjene mesne in zelenjavne jedi, dodamo svežo solato s kislo prelivko in vse skupaj zaključimo s posladkom.

Pravila za pripravo popolnega obroka:

  1. Jedi oziroma okusov v enem obroku ne smemo ponavljati. Če sir postrežemo kot predjed, potem ga ne smemo dati še v glavno jed.
  2. Sladke jedi oslabijo naš apetit, zato sadja ne postrežemo kot predjedi. Razen mogoče grenivko, ki ima oster okus in tako spodbuja apetit.
  3. Če prvo jed v meniju postrežemo v testeni skodelici, potem sladica iz testa ne pride v poštev.
  4. Če je prva jed kremna juha, potem za prilogo glavni jedi ne postrežemo kremne zelenjave.
  5. Omako ponudimo samo k eni jedi.
  6. Vroče jedi spodbujajo apetit, zato naj bo na meniju vedno ena vroča jed. Razen v vročem vremenu, ko je bolj dobrodošel hladen meni.

hrana kulinarika vino kava par večerja | Foto: Thinkstock Foto: Thinkstock

Štirihodni meni:

Glavna jed je središče menija, vse druge jedi izberemo tako, da z njimi poudarjamo okus, temperaturo, teksturo in barve.

V meniju s štirimi hodi topli prvi jedi sledijo hladna druga jed, vroča glavna jed in hladen desert: apetit spodbudimo z lahko prvo jedjo, kot je na primer vroča juha ali lahka ribja jed. Sledi kombinacija kuhane hrane (meso, škrobna jed in zelenjava) in dekoracije. Kot tretjo jed ponudimo hrustljavo solato s polivko. Nazadnje omizje razveselimo s posladkom.

Sedemhodni meni:

Pri sedemhodnih menijih predjedi ne postrežemo z aperitivi, pri štirihodnem pa ob predjedeh lahko ponudimo kakšen koktajl.

Kot prvo jed postrežemo malo vroče juhe ali čisto majhno porcijo testenin. Druga jed v sedemhodnem meniju je nekakšen vmesen obrok, ki naj spodbudi apetit za tretjo jed. Tretja jed je največkrat lahka predjed, na menijih označena kot entrée.

Na formalnih kosilih je četrta jed glavna jed. Vmes, prej ali potem lahko postrežemo hladen sorbet. Za ponovno spodbujanje apetita se v peti jedi združujejo hladne in kuhane jedi, kot na primer solata ali šparglji s holandsko omako, paštete ali aspiki. Takoj po solati oziroma po sadju lahko postrežemo različne sire. Kot šesto jed ponudimo preprost in lahek posladek, ki zaokroži vse okuse. Nazadnje se še osvežimo s koščkom sadja.

Najboljša partnerja: dobra hrana in pravo vino

hrana kulinarika vino kava torta | Foto: Thinkstock Foto: Thinkstock

Pri kombiniranju hrane in vina ni do potankosti dorečenih pravil.

  • H govedini in jagnjetini postrežemo rdeče vino, kot so shiraz, cabernet sauvignon, merlot.
  • Piščanec se dobro ujame z belimi sortami, na primer s chardonnayjem.
  • Ribe in morska hrana obožujejo chardonnay, rizling, beli sauvignon.
  • Pikantne jedi postrežemo z rizlingom, dišečim tramincem, ki uravnoteži ostre začimbe.
  • Ob kislih jedeh serviramo barbero, rebulo ali renski rizling.
  • K raci se priležeta pinot noir ali shiraz.
  • S trdimi siri se ujemajo zrela vina, shiraz, mehki siri se dobro družijo s suhim rizlingom, siri s plesnijo pa se dobro razumejo s sladkimi vini.

K sladicam postrežemo sladka vina, kot sta sladki in rumeni muškat, vendar sladica ne sme biti tako sladka kot vino.

kulinart | Foto: Festival za ljubitelje dobre kulinarike in kave

Če ste navdušeni gurmani in radi pripravljate različne jedi ter vas zanimajo novosti na kulinaričnem področju, lahko 18. in 19. februarja brezplačno obiščete 2. Festival hrane in pijače Kulinart na celjskem sejmišču.

Na Kulinartu se bo predstavilo več kot 70 ponudnikov, večinoma iz Slovenije, poskusiti pa bo mogoče tudi kulinarične dobrote mednarodne kuhinje. Kuharski mojstri bodo kuhali tradicionalne jedi na sodoben način, v kuhanju se bodo lahko preizkusili tudi otroci. Udeležiti se bo mogoče še vodenih degustacij vina in piva.

Popoln začetek dneva: kava na tisoč in en način

ženska dekle kava kulinarika | Foto: Thinkstock Foto: Thinkstock

Uživanje v skodelici dobre kave je poseben vrhunec dneva, ki se mu nikakor nismo pripravljeni odreči. Kavo lahko uživamo na tisoč in en način in čisto vsak je pravi. Okus kave je odvisen od vrste kave, od tega, kako je prepražena in zmleta ter kakšno opremo uporabljamo pri pripravi.

Nekaj pravil, ki jih moramo upoštevati, če se želimo vsakokrat znova razveseliti res dobre kave:

  • kupimo sveže praženo kavo (pražena naj bo v zadnjih dveh tednih),
  • zrna zmeljemo tik pred pripravo,
  • uporabljajmo kakovostno, neklorirano vodo,
  • ne skoparimo s kavo (za deciliter in pol napitka potrebujemo dve zvrhani kavni žlički kave),
  • redno čistimo opremo za pripravo kave.

Vabljeni na osupljivo potovanje po svetu kave

Kava | Foto: Thinkstock Foto: Thinkstock Če se želite podati na osupljivo raziskovanje kavnih okusov, boste na 2. Festivalu kave Slovenija, ki bo hkrati s festivalom hrane in pijače Kulinart potekal 18. in 19. februarja na celjskem sejmišču, spoznali presenetljivo bogato ponudbo različnih blagovnih znamk kave ter vsega, kar potrebujemo za njeno odlično pripravo. Na festivalu bo prisotnih več kot 30 ponudnikov kave.

Obiskovalci bodo lahko izbirali med različnimi vrstami surove kave, ponudbo manjših pražarn in velikih blagovnih znamk kave ter se seznanili s posebnimi načini priprave kave. Posebni gosti na festivalu kave bodo tudi ponudniki čaja in pripomočkov za njegovo pripravo. Izbirati bo mogoče še med ponudbo kakava, vroče čokolade in keramičnih izdelkov za odlično postrežbo kave.

Na festivalu bodo predstavili osnove dobre priprave kave, spoznali pa boste lahko tržaško združenje proizvajalcev in trgovcev s kavo (Trieste Coffee Association), ki je partner festivala.

 

Ne spreglejte