Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
2. 2. 2017,
18.10

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,20

Natisni članek

restavracija Kimbal Musk Elon Musk zdrava prehrana dobro počutje

Četrtek, 2. 2. 2017, 18.10

6 let, 6 mesecev

Kimbal Musk: milijarderjev brat, ki želi, da bi Američani jedli bolj zdravo

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,20
Kimbal Musk | Foto Davis Tilly Photography

Foto: Davis Tilly Photography

Svojo pot k uspehu je začel z bratom Elonom Muskom, danes prvim možem Tesle in podjetja SpaceX, a je Silicijevo dolino zapustil in se odločil kariero gostinca. Kimbal ima tako kot njegov brat ambiciozne cilje - spremeniti način prehranjevanja Američanov.

Danes 44-letni Kimbal Musk je z leto starejšim bratom Elonom Muskom v 90. letih ustanovil podjetje Zip2, ki se je ukvarjalo s spletnimi mestnimi vodniki. Brata Musk sta to podjetje leta 1999 prodala Compaqu za takratnih 307 milijonov dolarjev, Elon je ostal v Kaliforniji, Kimbal pa se je preselil v New York, kjer se je vpisal v kuharsko šolo The French Culinary Institute in tako začel svojo kulinarično kariero.

"Ne bomo se zaustavili, dokler 'prava hrana' ne postane standard." | Foto: Davis Tilly Photography "Ne bomo se zaustavili, dokler 'prava hrana' ne postane standard." Foto: Davis Tilly Photography "Že od nekdaj sem kuhal," je povedal v intervjuju za revijo Forbes, "kot najstnik sem kuhal za svojo družino, na fakulteti za svoje kolege in prijatelje." Nanj je vsekakor vplivala tudi mama Maye, priznana nutricistka, prelomni trenutki za Kimbala pa so prišli po 11. septembru 2001. Musk je živel v neposredni bližini WTC-ja in je kuhal za gasilce, ki so pomagali v ruševinah. "Šest tednov sem kuhal zanje. Prihajali so iz najbolj travmatičnih okoliščin, ki si jih lahko zamislite, pri nas pa so se posedli za mizo, jedli in se vrnili v resnični svet. To je bila resnično globoka izkušnja in zaradi tega sem se odločil, da bom odprl restavracijo," je Musk pojasnil svojo karierno pot.

Svojo prvo restavracijo, The Kitchen, je leta 2004 s kolegom Hugom Mathesonom, pa tudi s pomočjo bratove investicije, odprl v Boulderju v zvezni državi Kolorado. Šlo je za bistro, ki je sledil danes najpopularnejši kulinarični filozofiji - z njive oziroma vrta na mizo, torej kuhinja s svežimi, lokalnimi in trajnostno pridelanimi sestavinami okoliških pridelovalcev.

Do leta 2020 želijo po ZDA odpreti še 50 novih restavracij in s tem "vsem omogočiti dostop do prave hrane". | Foto: Davis Tilly Photography Do leta 2020 želijo po ZDA odpreti še 50 novih restavracij in s tem "vsem omogočiti dostop do prave hrane". Foto: Davis Tilly Photography

The Kitchen je doživel bliskovit uspeh, sledil mu je lokal Next Door, ki je podobno hrano ponujal po še dostopnejših cenah, oba koncepta lokalov pa sta do zdaj zaživela že v več mestih po ZDA. Kulinarični imperij Muska in Mathesona do danes obsega že cel spekter dejavnosti, ki v prvi plan postavljajo skupnost. Tako z ameriškimi šolami sodelujejo pri postavitvi in zasajevanju vrtov, v katerih se otroci učijo pridelave živil, zdrave prehrane in ekologije, restavracije pa so odprli že v več mestih po ZDA.

A to je šele začetek, napoveduje Kimbal Musk. V torek je namreč objavil spletni zapis, v katerem je napovedal, da bodo do leta 2020 v ZDA odprli 50 novih restavracij. "Že zdaj zaposlujemo več kot 600 ljudi in od ameriških pridelovalcev kupujemo za milijone dolarjev živil ter s tem pomagamo pri krepitvi lokalne pridelave hrane," je zapisal. "Ne bomo se zaustavili, dokler 'prava hrana' ne postane standard."

Oba koncepta restavracij, The Kitchen in Next Door, poudarjata sveže, lokalne sestavine, le da so v prvem cene nekoliko višje kot v drugem. | Foto: Davis Tilly Photography Oba koncepta restavracij, The Kitchen in Next Door, poudarjata sveže, lokalne sestavine, le da so v prvem cene nekoliko višje kot v drugem. Foto: Davis Tilly Photography

"Prava hrana" - real food - trenutno izjemno priljubljen izraz v gastronomiji oziroma med prehranskimi strokovnjaki, ko govorijo o hrani, pripravljeni iz svežih, praviloma lokalno in trajnostno pridelanih sestavin. Brez vnaprej pripravljenih obrokov in predelane hrane, torej. To je standard, ki se morda komu zdi samoumeven, a je na Zahodu prav tistim z nižjimi dohodki vse težje dosegljiv.

Večina jedi v ponudbi restavracij Next Door je cenejših od 10 dolarjev (dobrih devet evrov), uporabljajo pa vse trenutno najbolj trendovske sestavine od ohrovta in kvinoje do zorjene govedine. Ob tem poudarjajo, da skoraj polovico živil nabavijo pri pridelovalcih v neposredni bližini restavracij.

Kimbal Musk: The Kitchen | Foto: Davis Tilly Photography Foto: Davis Tilly Photography

"Izriniti hočemo franšize, kot sta T.G.I. Friday's in Applebee's, to pa nameravamo storiti s cenami, ki so še nižje od njihovih," je Musk povedal za spletni portal Eater. "Tudi mi strežemo burgerje, solate in podobno, vendar pa so naše jedi iz lokalnih sestavin, zdrave in poceni."

Ne spreglejte