Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
6. 8. 2012,
11.10

Osveženo pred

7 let, 12 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Ponedeljek, 6. 8. 2012, 11.10

7 let, 12 mesecev

Kdo se je domislil mešanja rdečega vina s kokakolo?

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Bambus, obvezna pijača na študentskih zabavah, ni slovenska posebnost. Pod različnimi imeni ga poznajo po vsem svetu.

Mešanici rdečega vina in kokakole v Argentini pravijo Jesus juice (Jezusov sok), v Južni Afriki katemba, v Čilu pa jo poznajo pod imenom jote (ujeda). Izvor pijače pripisujejo Baskom, ki so ji nadeli ime kalimotxo (izgovori se "kalimočo"), od tam pa se je kot calimocho hitro razširila po vsej Španiji.

Cuba Libre za reveže Mnogim se zdi mešanje vina s kokakolo pravi zločin, vendar je treba poznati idejo, ki je stala za izumom tega koktajla. V pravi kalimotxo se ne meša kakovostnega vina, temveč cenejše brozge, ki jim s kokakolo nekoliko omilijo okus oziroma jih naredijo bolj pitne. Španska mladina, ki se ji pripisuje avtorstvo calimocha, pač ni imela denarja za Vega Sicilio, ampak so za veseljačenje kupovali vino v plastenkah in tetrapakih, ekvivalente naših Dobrovoljčkov in Veselih Martinov. Od tod tudi vzdevek Cuba Libre del pobre – Cuba Libre za reveže.

Nastal je zaradi pokvarjenega vina Nepreverjena, a simpatična legenda pravi, da so bambus oziroma kalimotxo prvič namešali leta 1972 na veselici v baskovskem kraju Algorta. Na eni od stojnic s pijačo so ugotovili, da so nabavili že rahlo skisano vino. Da bi izboljšali okus, so ga zmešali s tistim, kar je bilo pri roki – kokakolo. In ime? Šlo naj bi za sestavljenko iz imen dveh delavcev, ki sta stregla na stojnici: eden je bil Kalimero, drugi pa Motxo. Pijača je takoj postala hit, se skupaj z imenom razširila po Španiji in naprej čez mejo. Med drugim tudi k nam.

Navodila za pripravo Za konec pa še (zelo zapleten) recept: rdeče vino in kokakolo (originalno ali katerega od ponaredkov) zmešajte v razmerju 1 : 1 in dodajte nekaj kock ledu. Delež vina lahko glede na želen učinek koktajla zvišate ali znižate. In ne uporabite vrhunskega vina, za mešanje s kokakolo ga je res škoda.

Ne spreglejte