Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
12. 8. 2015,
15.50

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0

Natisni članek

ocenili smo

Sreda, 12. 8. 2015, 15.50

6 let, 6 mesecev

Katrca: uvoženo meso in piva v Rožni dolini (zaprto)

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0

Na prostoru stare gostilne Pri Katrci v Rožni dolini smo bili vajeni različnih projektov, ki naj bi zadovoljili študentsko občinstvo. V sedanjosti ponujajo posebna piva, burgerje in italijansko hrano.

Če bi lahko rekli, da se v Sloveniji na splošno ne odpira veliko novih gostiln, je drugače v turističnih središčih, kamor je vsekakor treba šteti tudi Ljubljano. Kopica novih projektov, ki so običajno povezani s preprosto, a prestižno hrano, medtem ko je manj avtorske kuhinje, ki se očitno ne obrestuje.

Katrca v Rožni dolini sledi zgoraj omenjeni filozofiji. Dva veterana gostinske scene in humorist iz Šaleške doline so združili moči in gostilno, nad katero so tudi prenočišča, najeli ter se preizkusili z novim, modernejšim konceptom.

Katrca Hiša piva in kulinarike Rožna dolina, cesta I/26A, 1000 Ljubljana

Telefon: 01 422 88 40 E-pošta: gostilna@katrca.si

Sedli smo na legendarni študentski vrt, ki je nekoliko preurejen in pokrit z mnogimi senčniki. Ponudili so dve karti, karto hrane, v kateri je tudi vino, in karto piva, ki je napol učbenik za tiste, ki o pivu ne vedo dovolj, da bi si ga naročili zunaj znanega okvira Union – Laško.

Ponudniki mirnih vin so trije: Frelih, Pulec in Janko Štekar, pri penečih vinih pa imajo prosecco Trevisiol, Bjano in Moet. Soliden izbor, glede na to, da imajo prednost piva. Mimogrede, kakšnih 50 piv smo našteli, od ZDA do Češke, Belgije, Nemčije in Otoka. Škoda, da nimajo (več) naših mikropivovarjev.

 | Foto:

Za začetek pri Katrci ponujajo nekaj predjedi, tapasov, če hočete. Dobili smo ocvrto mocarelo s jalapeno papriko, ocvrte čebulne obročke z barbeque omako in konkretno porcijo tatarskega bifteka s feferoni, kumaricami in rdečo čebulo. Začetek smo pivsko podprli z našim Generalom Maistrom (IPA) in belgijskim Lupulusom (ale).

V Rožni dolini imajo strategijo, da v jedilnem listu pri jedeh radi zapišejo, kakšen stil piva naj gost naroči ob posamezni jedi, in pri hladnih smo se pri pivu držali navodil, ki so jih dali strokovnjaki. Naj v namen boljše obveščenosti dodamo, da je med hladnimi prigrizki mogoče dobiti še piščančje krokete, hobotnico, repke gamberov in množico brusket. Recimo kraljevsko s tartufato, grana padanom in prepeličjim jajčkom, na kar se pije pale ale, ali morsko sapo s škampi in inčuni, h kateri gre kakšen lager ali blanche.

 | Foto:

Težko pa je reči, kaj se prileže k juham. Naročili smo zanimivo česnovo s kruhovimi kockami, edino, ki je bila na voljo, saj juhe v tej vročini menda ne gredo. No ja, morda bi vsaj v vročih dneh ponudili gazpačo. A kot zapisano, česnova juha ni bila slaba.

Nadaljevati je mogoče na več načinov. Bolj študentsko s testeninami in rižotami ali pa nekoliko dražje z mesom, kamor se uvrščajo tako govedina angus kot iberska svinjina. In, jasno, burgerji. Pripravijo še perutničke, klobaso s karijem, svinjsko kračo, svinska rebrca, t-bone in taljato na vročem kamnu, pa še tuno in hobotnico za tiste, ki mesa ne marajo.

A mi smo se odločili za meso, čeprav smo natakarje presenetili z izborom piva. Naročili smo dva trapista: Rocherfort 10 z 11,3 odstotka alkohola in Westmalle Dubbel s sedmimi odstotki. Na eni strani ju je spremljal burger, klasičen, goveji, ki mu pametno primaknejo domač na roko narezan in ocvrt krompirček, na drugi strani pa malce spektakularno vročo ploščo, na kateri si je jedec počasi (in previdno) pekel šest konkretnih kosov govedine. Zraven so primaknili slanino za mazanje plošče, navadno sol in sol s tartufi, pa še radič za vitamine. Ploščo bodo v prihodnje bolj segreli ali pa jo ob polčasu zamenjali za svežo, a ni bilo slabo, lahko pa bi ob glavnih jedeh dodali še kakšno omako ali prilogo.

 | Foto:

V finalnem delu imajo skoraj preveč klasičen izbor sladic s tiramisujem, čokoladnim suflejem, creme bruleejem in orjaško porcijo dame blanche (vaniljev sladoled s topljeno belgijsko čokolado s 70-odstotki kakava), ki smo jo naročili ob koncu. Čeprav je najpomembnejša pijača v hiši pivo (posebej se trudijo, ko ga točijo, ko čakajo, da se pena pravilno usede, ko ga izbirajo k jedem in celo, ko perejo kozarce), imajo pri hiši vodi S. Pellegrino in Evian, na mizi sta ves čas italijansko klasično oljčno olje in takšno z dodatkom peperončina, ki pomaga pri jedeh, če si gost želi bolj ostrih okusov.

Mimogrede, v ozadju so vrteli Gotan Project in Pink Martini, omizje pa se je spraševalo, ali bo gostilna zdržala v tempu, ki si ga je zastavila, tudi v času, ko bodo turiste, ki bivajo v prestolnici, zamenjali študenti.

Povzetek

Še ena moderna gostilna v glavnem mestu, ki si je za osnoven koncept postavila kakovostno meso z žara in najboljša piva. V rezervi imajo tudi testenine, rižote in solate.

Vinska karta ponuja največ vin Pulca in Janka Štekarja, ob penečih vinih se zdi to dovolj, če vemo, da je na pivski karti kakih 50 piv, v glavnem iz tujine.

Ne spreglejte