Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
29. 7. 2014,
11.10

Osveženo pred

4 leta, 4 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

recepti bučke

Torek, 29. 7. 2014, 11.10

4 leta, 4 mesece

Kam z obiljem bučk? Zanimivi recepti, ki jih morda še ne poznate.

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Na naših vrtovih v tem obdobju bogato uspevajo bučke. Ker se jih lahko hitro prenajemo ali pa nam zmanjka idej za sveže recepte, smo jih nekaj zbrali mi. Pa dober tek!

 | Foto: Bučkin kruh s sirom in zelišči

V skledi zmešajte suhe sestavine: 3 skodelice moke, 4 čajne žličke pecilnega praška, čajna žlička soli, pol čajne žličke sode in pol čajne žličke česnovega praha.

Dodajte jim: skodelico naribanih bučk, skodelico naribanega sira čedar, četrt skodelice nasekljane mlade čebulice, žlico svežih začimb (šetraj, peteršilj, origano, majaron …).

Posebej zmešajte mokre sestavine: 2 jajci, skodelico mleka, skodelico stopljenega masla.

Pečico segrejte na 200 stopinj Celzija in pripravite podolgovat pekač za kruh. Premažite ga z maslom ali oljem. Mokre sestavine zmešajte z moko, zelenjavo in sirom in testo prelijte v pekač. Pecite 50 minut, nato preverite, ali je testo pečeno (v sredino zapičite leseno paličico, če pride ven suha, potem je kruh pečen). Po potrebi pecite še pet minut.

Testo lahko spečete tudi v pekaču za mafine.

 | Foto: Čokoladni kolač z bučkami

skodelica moke, ščepec cimeta, ščepec soli, čajna žlička pecilnega praška, 3 jedilne žlice nesladkanega kakava, četrt skodelice kokosovega olja, pol skodelice belega sladkorja in četrt skodelice rjavega sladkorja, dve jajci, četrt skodelice kisle smetane, skodelica in pol drobno naribanih bučk, pol skodelice čokoladnih koščkov, naribana lupinica ene pomaranče

Pečico segrejte na 200 stopinj Celzija in pripravite globok pekač za kolače.

Skupaj zmešajte moko, cimet, pecilni prašek, sol in kakav.

S pomočjo ročnega mešalnika stepite sladkor, olje in jajci. Dodajte kislo smetano in po želji vaniljev ekstrakt. Z leseno žlico vmešajte že naribane bučke in pomarančno lupinico. Nato v mokre sestavine presejte suhe, premešajte in na koncu dodajte še čokoladne koščke.

Prelijte testo v pekač in pecite 50−60 minut.

Ko se kolač ohladi, ga lahko prelijete s stopljeno čokolado.

 | Foto: Bučkini špageti z avokadovo omako

dve čvrsti mladi bučki, zrel avokado, pol kumare, sok polovice limone, strok česna, dve žlici kokosovega ali mandljevega mleka, 8 lističev sveže bazilike, sol in poper

Če imate strojček za bučkine špagete, lahko bučke narežete z njim. Sicer jih lahko na tanke trakove narežete z lupilcem za krompir.

V blenderju zmešajte meso avokada in preostale sestavine, da dobite gladko in gosto omako. Zmešajte jo z bučkami in postrezite takoj.

 | Foto: Bučkin kompot

5 kilogramov bučk, 5 decilitrov rdečega vinskega kisa, 3 litre vode, 1,5 kilograma sladkorja, sok ene limone, zavitek vaniljevega sladkorja, rum in cimet

Bučke olupimo in jih narežemo na kocke. V veliki posodi zmešamo kis in dva decilitra vode. V kis za 12 ur namočimo bučke.

Kozarce za vlaganje pred polnjenjem operemo in steriliziramo v pečici. Bučke, namočene v kisu, odcedimo.

Pristavimo pet litrov vode, sladkor in vaniljev sladkor ter zavremo. Bučke stresemo v lonec in kuhamo 20 minut. Nato jih odstavimo, jim primešamo limonin sok, malce ruma in cimeta. Še vroče naložimo v kozarce, te nepredušno zapremo in zavite v debelo odejo ohladimo.

 | Foto: Bučkina lazanja

pol kilograma mlete govedine ali purana, očiščena in na koščke narezana zelena paprika, nasekljana velika čebula, nasekljan česen (3 stroki), velika bučka, narezana na tanke kolobarje ali trakove, pol kilograma nalistanih šampinjonov, paradižnikova omaka z baziliko, skodelica naribanega parmezana, pol skodelice naribane mocarele, sol in poper

Pečico segrejte na 200 stopinj Celzija. Na žlici olja prepražite meso, dodajte česen, čebulo in zeleno papriko ter pražite še pet minut. Vmešajte paradižnikovo omako in pustite, da zavre, nato nadev umaknite z ognja.

Pekač premažite s tankim slojem omake. Po njem razporedite bučke in gobice, nato posujte z mešanico sira. Ponavljajte s plastmi, dokler vam ne zmanjka sestavin, končajte s plastjo sira.

Pekač pokrijte z aluminijasto folijo in pecite 15 minut. Nato odstranite folijo, temperaturo zvišajte na 220 stopinj Celzija in pecite še 15 minut.

Ne spreglejte