Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
8. 5. 2015,
13.58

Osveženo pred

7 let, 12 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

recept vikend kosilo malica

Petek, 8. 5. 2015, 13.58

7 let, 12 mesecev

Kakšno malico vzeti s seboj na pohod ob žici?

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Telo potrebuje primerno gorivo, sploh če se boste podali na pohod okoli Ljubljane.

Spominjam se neke sobote okoli 9. maja pred več kot tridesetimi leti. Bilo je mrzlo in rahlo je rosilo. Kljub temu so nas šolarje nagnali na pohod okoli Ljubljane. Takrat je bilo to obvezno in vsako leto smo le iskali način, kako se izmuzniti učiteljicam – takrat tovarišicam – in z avtobusom švigniti v mesto po ciljno značko.

Pingo sok in žemlja Kakorkoli: vsako leto smo za malico dobili pingo sok in žemljo, ki so nam ju razdelili pred začetkom poti. Tudi malica je bilo lepo doživetje. A tisto leto moj mali moder pohodni nahrbtnik ni več zdržal dežja. Za malico sem imela razmočeno žemljo in cedeči se pingo. Dan ni mogel biti hujši.

Mesni narezki in polovica štruce "od osemdeset" Sicer se je govorilo, da so si pohodniki s seboj vzeli čebulo in slanino, čeprav so bili v resnici mesni narezki in polovica štruce "od osemdeset". V starih časih je bila to tudi najbolj priljubljena malica za planinarjenje. Poleg kuhanih jajc in žganja.

Zdaj so seveda drugi časi. Tudi malica za pohode mora biti zdrava. Jabolka, banane in superživilsko jagodičevje na primer. Pa seveda izotonični napitki, ker niti čaj s sladkorjem, ki so ga delili nekoč, ni več v modi.

Naš predlog: suha govedina, zelena s humusom in figove ploščice Pa naj bo letos tako, da si boste doma naredili malico za na pot. Predlagam domače žitne ploščice, no, ne žitne, bolj figove, ki bodo poskrbele za energijo. Te bodo namesto žganja. Pa suho govedino, lahko bosansko pastermo, ki jo lahko kupite tudi v naših trgovinah, še bolje pa je, da govedino posušite kar sami. To zahteva sicer precej časa, a je okusna. To je namesto slanine. Namesto čebule pa stebelno zeleno s humusom v enem lončku.

Vse je dovolj lahko, da vam ne bo obremenjevalo nahrbtnika, tudi če boste po nasvetu mojega nekdanjega prekaljenega novinarskega kolega s seboj vzeli še en par čevljev. Da boste po kakšnih 15 kilometrih, da ne bi dobili žuljev in otiščancev, lahko zamenjali čevlje. Asfalt ubija podplate, je dejal. In res je tako.

Suha govedina s poprom

pol kilograma govejega stegna dve skodelici temnega piva tri žlice sojine omake žlica mletega črnega popra sol

Meso narežite na res tanke rezine, kot za karpačo. V posodi zmešajte pivo, sojino omako, mleti poper, posolite in v tem čez noč marinirajte meso. Pečico segrejte na 200 stopinj Celzija. Na dno pečice dajte aluminijasto folijo. Meso vzemite iz marinade, ga obrišite s papirnato brisačo in ga polagajte na rešetke v pečici. Po pol ure temperaturo zmanjšajte na 150 stopinj Celzija in tako sušite meso približno štiri ure. Meso mora biti skoraj popolnoma suho, a tako, da ga je še vedno mogoče žvečiti. Tako sušeno meso shladite in shranite v plastični posodi. Je odličen prigrizek ne le za pohode, temveč tudi ob pivu.

Zelena s humusom v kozarcu

šop stebelne zelene pol pločevinke kuhane čičerike žlica tahina, sezamove paste sok pol limone dve žlici oljčnega olja sol

Zeleno operite in stebla narežite na tako dolge kose, kot je visok kozarec za vlaganje. Namesto steklenega kozarca lahko zaradi teže uporabite tudi višjo plastično posodo s pokrovom. S paličnim mešalnikom zmešajte čičeriko. Dodajte nekaj žlic slanice, v kateri je bila čičerika v pločevinki, a humus naj ostane čvrst in gost. Dodajte tahini (če ga nimate, ga lahko tudi izpustite), limonin sok in oljčno olje, posolite in vse skupaj dobro premešajte. Če želite, lahko dodate tudi malo čilija v prahu. V kozarec najprej dajte nekaj žlic humusa, nato vanj zapičite stebla zelene. Zaprite, in če se le da, v nahrbtniku nosite pokonci.

Figove ploščice

dve skodelici mandljev skodelica suhih fig dve skodelici datljev tri žlice masla žlica pomarančne sredice pol žličke mletega cimeta pol žličke vaniljevega ekstrakta skodelica drobno mletih ovsenih kosmičev dva oblata za napolitanke

Mandeljne popražite, ohladite in drobno sesekljajte. Lahko jih sesekljate tudi v mešalniku. Fige nasekljajte v mešalniku, da dobite kompaktno zmes, a so še vedno vidni kosi fig. Stresite jih v posodo, nato v mešalniku sesekljajte še izkoščičene dateljne. Dodajte maslo, pomarančno sredico, začimbe in še približno minuto sekljajte. Ta zmes mora biti res kot pasta. Zmes zmešajte s figami, dodajte še ovsene kosmiče in vse z rokami dobro zgnetite, da dobite kompaktno zmes. Zmes razporedite na pekač, na katerega sta dali papir za peko in oblat za napolitanke. Zmes dobro potlačite. Na vrh položite še en oblat in papir za peko ter vse skupaj obtežite, lahko z loncem, leseno desko ali čim podobnim. Čez noč pustite v hladilniku, nato narežite na ploščice in spravite v posodo.

Ne spreglejte