Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
25. 10. 2013,
10.11

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Petek, 25. 10. 2013, 10.11

8 let

Kako shraniti kostanj za zimske dni?

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Verjetno se strinjate, da je najboljši kostanj sveže pobran in takoj pripravljen. A včasih ga je toliko, da bi ga lahko pospravili za zimo. Ponujamo vam nekaj nasvetov, kako ga pametno shraniti.

Klet Sveže nabran kostanj lahko shranimo v kleti, kjer lahko počaka od enega do dva tedna. Če sta vlažnost in temperatura prava, bo počakal še dlje. Shranjen na 80 % relativne vlažnosti in pri temperaturi 0 °C bo zdržal dva do tri mesece.

Hladilnik Surov kostanj lahko hranite v hladilniku do 20 dni, kuhanega pa morate pojesti v treh do štirih dneh.

Zamrzovanje 1. Zdrave plodove operite, posušite in v lupino na trebuščku zarežite križ, da se bodo pozneje lepše spekli. Bodite pozorni, da ne zarežete notranje tanke lupinice ali da ne zarežete v jedro, saj bo takšen kostanj, ko bo pripravljen, drobljiv! Kostanj zložite v plastične posodice ali v vrečke za zamrzovanje in te dobro zaprite.

2. Plodove malce skuhajte, a ne do konca. Ohladite, posušite in ga dajte v skrinjo.

Kostanjeva moka Lahko ga tudi posušite in pripravite kostanjevo moko. Surove plodove olupite in razporedite na pekač, sušilno leso ali pladenj kuhinjskega aparata za sušenje sadja. Sušite na peči ali v pečici in suhega shranite v dobro zaprtih posodah.

Shranjevanje v kozarcih Kostanj najprej operite in posušite. Za shranjevanje potrebujete velike steklene kozarce in droben, suh pesek. Na dno vsakega kozarca daste pesek, nanj položite plast kostanjev, nato plast peska in tako nadaljujete, dokler na zapolnite kozarca do vrha. Na vrhu mora biti plast peska. Nato kozarec zaprete s papirjem (celofanom) in gumicami ter ga pospravite v shrambo. Takšen način shranjevanja naj ne bi spremenil okusa kostanja.

Sušenje na zraku Svež kostanj, ki ste ga pravkar pobrali, potopite v vodo za devet dni. Tiste, ki hitro priplavajo na površje, takoj odstranite. Drugi kostanj po devetih dneh posušite na soncu ali vetru, da se vlaga posuši, in ga shranite v kleti. Tako naj bi počakal do pomladi v enakem stanju, kot ste ga pobrali.

Kostanjeva marmelada Skuhajte kostanj, ga olupite in stisnite. Pretlačenemu pireju dodajte vodo, ki je naj bo za 20% mase kostanja, sladkorja pa za 90% mase. Vse zmešajte ter dodajte vanilijo. Ves čas kuhanja mešajte in sicer tako dolgo, dokler ne dobite želene gostote. Razporedimo v suhe, prekuhane kozarce. Poravnajte površino in ji prilijte za prst na debelo ruma. Zaprete in spravite na hladno mesto.

Ne spreglejte