Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
10. 4. 2012,
8.06

Osveženo pred

7 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

recept jajca pirhi velika noč

Torek, 10. 4. 2012, 8.06

7 let

Kako porabiti ostanke pirhov

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Po velikonočnih praznikih se v večini slovenskih domov še nekaj dni po mizah in hladilnikih prekladajo trdo kuhana jajca.

S svojo okrašeno lupino so sicer super okras, ki bi zdržal tudi tja do prvomajskih praznikov, a kaj ko v teh težkih časih ni primerno metati hrane stran in je nujno, da se porabijo vsi praznični ostanki. Potica se lahko zamrzne in uporabi takrat, ko nam zmanjka kruha. Hren se konzervira s kisom in počaka na nedeljsko kosilo s kuhano govedino. Šunka … da, s šunko je malo križ, a če ne drugače, jo lahko narežete na koščke in vmešate v testo za mafine, ki tako postanejo super večerja.

Jajca pa … letos nas je vreme opetnajstilo, saj je regrat že v cvetu, tako da jih ni mogoče porabiti za regratovo solato. Lahko jih sicer pomešate v solato s šparglji, a tudi ti zaradi suše letos niso prav okusni. Zato je dobra ideja pečenka iz mletega mesa.

Stephanie pečenka ali po naše štefani pečenka je dobra stara tradicija Avstro-Ogrske monarhije. Mesne štruce so sicer poznane v številnih kuhinjah sveta, taka s trdo kuhanimi jajci na sredi pa je najznačilnejša za monarhično avstro-ogrsko kuhinjo ter judovsko kulinariko. Zato jo v naših krajih imenujejo tudi judovska pečenka.

Pečenk iz mletega mesa je toliko, kot je nacionalnih kuhinj, saj so se vsi narodi slej ko prej soočili s krizo in so si morali izmisliti jedi iz ostankov. Mesna štruca je več kot primerna za to, saj se lahko porabijo ostanki mesa, kruha in jajc. Ker bodo pirhi v hladilniku zdržali ravno do nedelje, je to idealna priložnost za jed iz mletega mesa po originalnem monarhičnem receptu.

Stephanie pečenka

pol kilograma mletega mesa, mešane govedine in svinjine

2 suhi žemlji

2 skodelici mleka

srednje velika čebula

1 jajce

3 trdo kuhana jajca

poper

tri žličke majarona

3 žličke drobtin

manjši šopek peteršilja

Suhe žemlje (ali suh kruh druge vrste) narežemo na kocke in potopimo v mleko. Čebulo prepražimo in vmešamo v mleto meso. Dodamo jajce, majaron, poper, sesekljan peteršilj, posolimo. Kruh vzamemo iz mleka in s stiskanjem odcedimo. Dodamo ga mešanici mesa. Dobro pregnetemo z rokami. Če se nam zdi mešanica premokra, dodamo drobtine. Pekač naoljimo in na njem meso oblikujemo v štruco. Nato z dlanjo razmaknemo sredino štruce, da nastane nekakšen jarek, vanj potisnemo trdo kuhana jajca ter odprtino zapremo. Štruco dobro stisnemo in pogladimo z mokrimi rokami. Damo v pečico, ogreto na 200 stopinj, in pečemo od pol ure do 45 minut. Vmes pečenko zalijemo z lastnim sokom. Iz preostalega soka naredimo hitro omako. Pečenko postrežemo s pire krompirjem.

Ne spreglejte