Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
30. 12. 2015,
11.08

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0

Natisni članek

James Suckling vino ocenili smo Marjan Simčič

Sreda, 30. 12. 2015, 11.08

6 let, 7 mesecev

Kako je Amerika odkrila slovenska vina

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0
Sloviti ameriški vinski kritik James Suckling se navdušuje nad slovenskimi vini.

Zdaj že vsi v Slovenji vedo, da je James Suckling ljubitelj naših vin. Ameriški vinski kritik (in eden vodilnih svetovnih ocenjevalcev cigar) je bil šef evropskega dopisništva revije Wine Spectator, zato ni čudno, da je odkril tudi Slovenijo. Pravzaprav jo je na svojem blogu opisal kot "čisto in moderno deželo z le dvema milijonoma prebivalcev, malo manjšo kot New Jersey, a z 20 tisoč hektarji vinogradov".

Ob prvem obisku Brd je klet zapustil ob pol petih zjutraj V svoji karieri vinskega ocenjevalca revije Wine Spectator je na leto testiral okoli štiri tisoč vin. Kot je večkrat poudaril v intervjujih, je vino kot glasba, ki se ga ne ocenjuje znanstveno, temveč s čustvi. Specializiral se je za italijanska vina, zato je nenavadno, da je potreboval toliko let, da je prestopil mejo v Brdih. Ko je bil leta 2009 prvič pri Bricih, je v Wine Specatorju zapisal, da je vinsko klet zapustil ob pol petih zjutraj.

James Suckling is internationally regarded as one of the world's most influential wine critics.He did a tasting Report...

Posted by Simcic wines - Marjan Simčič on Friday, October 3, 2014

Leta 2014 je o slovenskih vinih na svojem blogu zapisal: "Že nekaj časa sem ljubitelj vrhunskih slovenskih vin. Poznam nekaj najboljših vinogradnikov. Občudujem njihove prelepe vinograde in njihovo strast do vina." In potem je naštel tiste, za katere meni, da so v Slovenji najboljši: Marjan Simčič, Movia, Kabaj. Slovensko kapljico je zmešal tudi v belo vino projekta One Wine One World, kjer so s posebnimi polnitvami belih in rdečih zvrsti vin iz različnih držav simbolizirali zbliževanje narodov in religij. To vino so med drugim dvakrat postregli papežu Benediktu XVI.

Vina Marjana Simčiča v samem svetovnem vrhu Na dogodku Velika vina sveta v Hongkongu je Suckling med 47 vinskimi kletmi z vsega sveta predstavil tudi Movio. Jeseni 2014 je objavil še posebno poročilo o ocenjevanju slovenskih vin in sestavil lestvico tridesetih najboljših slovenskih vin. Najbolj navdušen je nad Simčičevim chardonnayjem Opoka letnik 2010, ki mu je prisodil 95 točk. Od stotih, seveda. Za chardonnay Opoka letnik 2012 pa je zapisal, da "kaže vso kompleksnost vrhunskih burgundskih vin".

Lansko jesen je Suckling Simčičevim vinom posvetil še poseben članek. Kar nekaj jih je ocenil zelo visoko, najvišje med njimi pa sta z oceno 95 sauvignon Opoka 2012 in chardonnay Selekcija 2012.

James Suckling rewards Sauvignon Blanc Opoka 2012 with 95 points! Thank you JAMESSUCKLING.COM #Opoka #Simcic

Posted by Simcic wines - Marjan Simčič on Monday, October 26, 2015

Seveda se zdaj poraja vprašanje: ali je znani vinski kritik odkril Slovenijo ali so slovenski vinarji tako prodorni, da so dosegli svetovno znane kritike? Naj bo to vprašanje o kuri in jajcu.

Marjan Simčič Sauvignon Opoka 2012

Marjan Simčič je za številne najpomembnejši slovenski vinar, ki vsako leto poskuša na našem in še bolj na tujem trgu ponuditi najvišjo kakovost z zmernimi cenami. Njihova klet je v Ceglem pri Medani, v osrčju Goriških brd, kjer pridelujejo vina izključno iz grozdja, ki je zraslo v njihovih vinogradih. Imajo tri linije vin – bela etiketa predstavlja sveža, lahka vina, druga, kompleksnejša linija se imenuje Selekcija, njihova najprestižnejša linija pa je poimenovana Opoka. Opoka je narečna beseda za lapornato prst, značilno za Brda, ki leži na vrhovih gričev, vina iz te linije pa so preprosto najboljše od najboljšega.

Pred nedavnim je eden izmed treh najbolj prepoznavnih vinskih kritikov na svetu James Suckling Marjanu Simčiču podelil kar nekaj zelo prestižnih nazivov. Najvišje število točk, 95, si je prislužil najnovejši letnik sauvignona Opoka, ki je izjemen.

Vino ima rumeno barvo z zlatimi odtenki in mineralnimi odsevi. Vonj je izjemno privlačen, spominja na belo breskev in hruško, razna zelenjava in zelišča, kot so paprika, listi paradižnika, bazilika, ne manjka pa niti najbolj prepoznavna aroma sauvignona – bezeg. Tako aroma kot okus sta izjemno elegantna, všečna, dolgotrajna in intenzivna. Preseneti nas izredno lepo vkomponirana mineralna nota, ki z bogatim, polnim in hkrati harmonično svežim obstojnim okusom kar raste. Je izjemno vino z velikim potencialom staranja.

Odlično se bo podal k morski hrani, kot so ostrige, škampi, raki in školjke, raznim rižotam s spomladanskimi zelišči, testeninam s šparglji, lahko pa si ga privoščimo tudi ob staranem kozjem ali mehkem kravjem siru.

Sorta: sauvignon Stopnja alkohola: 14,00 % Sladkorna stopnja: suho Cena: 36 evrov, evino.si

Ocena: 9,5

Ocenjuje: Nina Čarman, eVino.si

Ne spreglejte