Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
3. 4. 2015,
13.16

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

recept jajca velika noč pirhi

Petek, 3. 4. 2015, 13.16

6 let, 6 mesecev

Kaj storiti, da bodo gosti pojedli tudi trdo kuhana jajca?

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Velika noč je edina nedelja v letu, ko si skoraj vsi Slovenci privoščijo brunch, ta tako ameriški izum zajtrka in kosila obenem. Družine, ki zjutraj sedejo za mizo s šunko, jo namreč jedo tja do zgodnjega popoldneva. Potem pa, če vreme dopušča, na sprehod ter hitro domov na govejo juho in ostanke šunke.

Danes je sobota in skorajda je že prepozno za pravo načrtovanje velikonočnega obeda. Najboljše šunke so že prodane, najlepša jajca že pobarvana, najslajši orehi že zmleti v potice. Toda to ne pomeni, da ne morete skuhati odličnega dolgega zajtrka s kar nekaj jedmi, pri tem pa se niti ne boste pretirano namučili.

Kaj storiti s kupom pirhov?

 | Foto: Glavna težava velikonočnega zajtrka so jajca. So obvezen del pojedine, v resnici pa jih nihče ne jé prav rad in v večini slovenskih gospodinjstev se kuhana jajca nato še vsaj teden dni svaljkajo po hladilnikih, dokler jih večina ne konča v smeteh. Kaj torej storiti s tem kupom pirhov?

Ena rešitev je, da namesto kokošjih jajc uporabimo prepeličja jajca, ki so majhna, lažja in že okrašena. A v zadnjem hipu pač ne bomo dirkali po trgovinah in iskali prepeličjih jajc.

Se pa tudi kuhana kokošja jajca lahko zelo elegantno spremenijo v odlično jed – nadevajmo jih! Sicer bodo zdaj zagovorniki ultramodernega vreščali, da je to staromodno, neposredno iz kuharskih knjig sedemdesetih let prejšnjega stoletja. Še huje, da je to socialistična pojedina ter da manjkajo le še zvitki iz prešane šunke in francoska solata, pa bo tako kot na pogostitvi direktorjev tozdov.

Staromodna polnjena jajčka na način, ki bo zadovoljil novodobne nabiralce

Ampak ne – v socializmu kljub stabilizaciji jajc nismo polnili s koprivami, tako kot bi jih lahko za letošnjo veliko noč. Koprive rastejo na vsakem dvorišču, zdaj so ravno prav mlade, da so najbolj okusne. Namesto kopriv lahko uporabite tudi čemaž, če vam je bolj všeč močan okus, pa tudi regrat ali divjo rukolo, pač katerokoli užitno divje rastje, ki ga najdete v okolici svojega domovanja. Če pa ne najdete nič užitnega, namesto kopriv uporabite špinačo.

Tudi domača majoneza in šunka v testu sta lahko preprosti

In da bi ultramoderniste še bolj razjezili – ob nadevanih jajcih mora biti tudi francoska solata. Še posebej zato, ker bo junakinja mize šunka v testu. Ne, ne ustrašite se domače majoneze za francosko solato in krušnega testa za šunko. Vse je z nekaj triki v resnici bolj preprosto, kot se sliši.

Torej – trije kratki in sladki recepti za skoraj tradicionalno veliko noč v zadnjem hipu. Na potico pojdite pa k sosedom, gotovo so je spekli dovolj za vso tovarno.

Nadevana jajca s koprivami

 | Foto: šest jajc

četrt kilograma kopriv

sol in poper

pol lončka kisle smetane

Koprive operite in osmukajte liste. Na hitro jih blanširajte v vreli slani vodi, ne več kot pet minut. Nato jih prelijte z mrzlo vodo in pustite, da se dobro odcedijo. Nasekljajte jih na drobno. Jajca trdo skuhajte, jih prelijte s hladno vodo in ohladite – če seveda ne boste uporabili že skuhanih. Nato jih olupite in prepolovite. Rumenjake izdolbite iz beljaka, jih zdrobite in vmešajte med koprive. Dodajte še kislo smetano, ni nujno, da vso, toliko, da dobite kompaktno mešanico, posolite in popoprajte. Z žlico ali z vrečko za brizganje beljake previdno napolnite z mešanico. Pred serviranjem jajca vsaj eno uro pustite v hladilniku.

Francoska solata na hitro

 | Foto: vrečka zmrznjene zelenjave za francosko solato (če imate res veliko časa, lahko skuhate in narežete svežo zelenjavo)

tri kisle kumarice

Za majonezo:

dve jajci

deciliter belega vina

žlica kisa (najbolje jabolčnega)

sok polovice limone

sedem decilitrov sončničnega olja

dve žlici blage gorčice

sol, poper

Zmrznjeno zelenjavo skuhajte in dobro odcedite. Ko se ohladi, v mešanico narežite še tri kisle kumarice. Medtem se lahko lotite majoneze. Eno celo jajce in rumenjak drugega jajca skupaj z vsemi preostalimi sestavinami dajte v visoko posodo, najbolje v posodo paličnega mešalnika. Posoda mora biti dovolj visoka, saj bo nastal liter majoneze. Palični mešalnik postavite v posodo, ga vključite in počasi dvigujte proti vrhu posode, da se vse sestavine spojijo v emulzijo. Tako dobite majonezo. Bolj je podobna kupljeni kot domači, izdelani po klasični metodi.

V mešanico kuhane zelenjave vmešajte majonezo. Ne vso, po okusu. Če želite lažjo francosko solato, dodajte manj majoneze in jo nadomestite s kislo smetano. Francosko solato še dosolite in popoprajte ter pred serviranjem vsaj za dve uri spravite v hladilnik. Preostanek majoneze zlijte v kozarec. V hladilniku jo lahko hranite približno en teden.

Šunka v krušnem testu

 | Foto: približno kilogram prekajene šunke

pol kilograma bele gladke moke

pol kocke kvasa

deciliter mlačne vode

žlička sladkorja

1,5 decilitra vode

dve žlici olja

sol

jajce

Če je treba, prekajeno šunko skuhajte in ohladite. V mlačno vodo vmešajte sladkor in kvas ter pustite, da se kvas raztopi. V posodo stresite moko in jo posolite. Pri soljenju upoštevajte, da bo, če imate domačo šunko, ta spustila precej soli, medtem ko so tiste, kupljene v supermarketih, kar zadeva sol, bolj anemične. V sredino stresite kvas, dodajte še olje in vmesite. Ko testo postane kompaktno, ga stresite na pomokan pult in mesite, dokler ni popolnoma gladko in voljno. Testo vrnite v posodo in pustite, da vzhaja vsaj 45 minut, lahko tudi dlje.

Vzhajano testo razvaljajte na pomokani površini, da bo približno pol centimetra debelo. V testo zavijte šunko. Iz ostankov testa naredite okraske, na primer pletenico, ali izrežite rože. Okraske na testo prilepite tako, da testo premažete z vodo. Nekje na vrhu pustite v testu majhno odprtino in vanjo vstavite rolico aluminijaste folije kot dimnik. Tu bo izparevala odvečna voda iz šunke, da testo ob šunki ne bo preveč mokro. Celo zavito šunko premažite z rumenjakom in pecite v pečici, ogreti na 180 stopinj Celzija, približno eno uro. Načeloma velja, da za vsak kilogram šunke potrebujete uro pečenja. Pečeno šunko ohladite in jo na mizo postavite kar celo. Poleg postrezite nariban hren in seveda francosko solato.

Ne spreglejte