Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
28. 11. 2016,
14.45

Osveženo pred

2 meseca

Vsebino omogoča Žito

Foto: Thinkstock

Natisni članek

Maestro okus po dobrem Žito recept advertorial kulinarika

Ponedeljek, 28. 11. 2016, 14.45

2 meseca

Jesensko kosilo, ki vas bo prevzelo že v prvi sekundi

Vsebino omogoča Žito

Foto: Thinkstock

Okus po dobrem | Foto Bor Slana

Foto: Bor Slana

Izkoristite dragocene jesenske plodove ter sestavite kosilo, ki vas bo navdihnilo in dodobra pogrelo. Preverite, kakšen meni je za vas pripravil Jani Jugovic.

Jani Jugovic ne mara običajnih receptov, kjer so kombinacije znane in kjer brbončice ne doživijo velikih presenečenj. Tudi v svojem predlogu za jesenski jedilnik je pričaral pravi miks okusov, ki bodo v vaši kuhinji povzročili pravi gurmanski vihar.

 

Zlato polje | Foto:

Janijeva skrivnost za dobre rižote: riž Arborio Zlato polje

Jani je velik ljubitelj rižot, prav zato v kuhinji zaupa samo najboljši. Svojo okusno jesensko rižoto je pripravil z rižem Arborio Zlato polje.

Arborio riž je najbolj priljubljen za pripravo rižot. Ker arborio vsebuje veliko škroba, ki se sprošča med kuhanjem, postane rižota bolj kremasta in gosta, prav takšna, kot si jo želijo največji kuharski šefi.

Sredica zrn arborio med kuhanjem ostane čvrsta in zrna se ne zlepijo. Odlično vpijejo vse arome, ki jih boste primešali v svojo rižoto, tako da boste nedvomno pričarali jedi, ki si bodo zaslužila naziv prvovrstna  gurmanska fantazija.


Okus po dobrem | Foto: Hladna predjed: losos tartar z avokadovo majonezo

"Da december ne bo vedno zaznamovan samo z govejim tatarskim biftekom, sem se odločil za lososovega, namesto masla pa sem dodal avokadovo majonezo. Lahko, sveže in zelo okusno."

Sestavine:

400 g fileja lososa

1 limeta

2 kisli kumarici

dva stroka česna

4 kapre

 

1 avokado

pol limone

200 g majoneze

1 ščep šetraja Maestro

1 ščep kopra Maestro

Postopek:

Lososov file nasekljamo na drobno. V mešalniku zmiksamo sok limete, kumarice, česen in kapre. Dobljeno maso zmešamo z lososom in postavimo v hladilnik. Avokado olupimo in pretlačimo čez cedilo. Pokapamo z limoninim sokom in vmešamo v majonezo. Začinimo in postavimo v hladilnik. Vse skupaj postrežemo s popečenim kruhom.


Rižota | Foto: Glavna jed: Zeliščna rižotka s kostanjevim pirejem in panceto

"Ker je kuhanje rižot moja strast, sem se odločil za zanimivo kombinacijo kostanja in dimljene pancete. Vse skupaj lepo zaokrožijo začimbe."

Sestavine:

400 g Arborio riža Zlato polje

1 l jušne osnove

1 čajna žlica žajblja

1 čajna žlica timijana Maestro

1 ščepec rožmarina Maestro

100 g kostanjevega pireja

300 g dimljene pancete

100 g sira pecorino

100 g masla

sol

poper Maestro

olivno olje

Jušno osnovo zavremo s timijanom, žajbljem in rožmarinom. Odstavimo, pokrijemo in pustimo stati 15 minut. Precedimo in shranimo. Na olivnem olju prepražimo na kocke narezano panceto, jo stresemo na krožnik in v isti ponvi prepražimo riž. Ko riž postekleni, ga zalijemo s tremi decilitri jušne osnove. Ko povre, ponovimo in tako delamo, dokler riž ni kuhan. Vmešamo panceto, kostanjev pire in premešamo. Odstavimo ter vmešamo še nariban pecorino in maslo. Premešamo in postrežemo.


Okus po dobrem | Foto: Sladica: sladko, kislo in pekoče

"Ker rad kombiniram različne okuse, sem se odločil za čokoladno sladico s svežo pikantno noto. Ker pa je sezona kakijev, sem dodal še kaki, ki izvrstno zaokroži vse okuse."

Sestavine:

200 g Gorenjka noissete

180 ml sladke smetane

2 kakija

100 g grškega jogurta

2 dcl sladke smetane

1 ščepec piment Maestro

1 ščepec cimeta Maestro

1 ščepec mletega mešenega popra Maestro

1 jušna žlica sladkorja

Postopek:

Smetano zavremo in prelijemo čez čokolado, ki smo jo nalomili na manjše koščke. Pustimo stati 1 minuto, premešamo in vlijemo v 4 kozarce. Postavimo v hladilnik za 1 uro. Kaki operemo in pretlačimo čez fino cedilo. Kakijev pire vlijemo čez čokolado. Postavimo v hladilnik. Vse preostale sestavine zmešamo z mikserjem in nadevamo v kozarčke ter postrežemo.

Ne spreglejte