Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
19. 12. 2012,
11.03

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Sreda, 19. 12. 2012, 11.03

6 let, 6 mesecev

JB med top 10 restavracijami v Evropi

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Kulinarična spletna stran The Daily Meal je objavila lestvico najboljših evropskih restavracij. Ljubljanska restavracija JB je za sabo pustila cel kup zvenečih imen evropske kulinarike.

Na lestvico so uvrstili 101 restavracijo iz 26 držav, med njimi tudi Slovenije. Ljubljanska restavracija JB pod taktirko Janeza Bratovža se je uvrstila na visoko 10. mesto, na mestih pod njo pa lahko najdemo številne evropske restavracije, ki jih kulinarični vodniki uvrščajo v sam svetovni vrh. Tako sta se restavraciji Hestona Blumenthala Dinner v Londonu in The Fat Duck v Brayu uvrstili na 14. in 20. mesto, prva in najbolj cenjena restavracija Gordona Ramsayja v Londonu je na 39. mestu, padovska restavracija Le Calandre bratov Alajmo na 29. mestu, dunajska kulinarična institucija Steirereck pa šele na 81. mestu.

Na prvem mestu med evropskimi restavracijami je po izboru žirije ena najbolj cenjenih italijanskih restavracij, Osteria Francescana v Modeni, na drugem mestu Arzak v španski pokrajini Baskiji, na tretjem pa razvpita Noma v danski prestolnici Köbenhavn.

Na lestvico sta se uvrstili tudi dve hrvaški restavraciji, na 90. mestu je Le Mandrać, na 99. pa Plavi podrum. Obe sta na opatijski rivieri v mestecu Volosko, ki je s svojo bogato kulinarično ponudbo že nekaj časa eno osrednjih kulinaričnih središč pri naših južnih sosedih.

Kako so se pri The Daily Mealu sploh lotili izbora? Nominacije najboljših so zbirali sedem mesecev, pri priporočilih so sodelovali njihovi pisci in uredniki, posvetovali pa so se tudi s strokovnjaki pri Michelinovem vodniku in drugih kulinaričnih avtoritetah. Sestavili so seznam z več kot 1.450 restavracijami, za katere je potem v dveh krogih glasovala žirija, sestavljena iz kulinaričnih kritikov, novinarjev in drugih strokovnjakov s tega področja. Ocena je bila sestavljena iz dveh kategorij: kuhinje oziroma hrane ter interjerja, vzdušja in postrežbe.

Izbrali so tudi najboljše restavracije po posameznih evropskih regijah. Slovenijo so ob Hrvaški, Grčiji in Malti uvrstili v vzhodno Sredozemlje, med deset najboljših tamkajšnjih restavracij pa se je ob restavraciji JB uvrstila še ena slovenska – kobariška Hiša Franko.

Ne spreglejte