Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
25. 11. 2011,
7.41

Osveženo pred

8 let, 3 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

ocenili smo

Petek, 25. 11. 2011, 7.41

8 let, 3 mesece

Izbor: Protnerjev sivi pinot in Mastnakova modra frankinja

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Za spremljavo konca tedna, ki je pred nami, vam predstavljamo dve vini po izboru Katjuše Štekar, sommelierke iz gostilne in vinoteke Majda v Gorici.

Belo vino:

Sivi pinot, 2009 Proizvajalec: Hiša Joannes Protner Vinorodni okoliš: Štajerska

Čeprav Štajerska ni vinorodni okoliš, ki bi bil znan po sivem pinotu, me je vinogradništvo Joannes Protner spet presenetilo. Njihov sivi pinot je rožnate barve, kot je sama barva zrelega grozda, tako kot so bili nekoč vsi pinoti. V kozarcu je srednje intenzivne bronaste barve z rožnatimi odtenki.

Na nosu je zrel, iz pozno trganega zrelega grozdja, malo saden in aromatičen. V ustih ob prvem požirku ni popolnoma suh, nato pa se razkrije in postane bolj polnovreden, polnejšega okusa. Zrelo sadje in malo popra ter daljši pookus.

Svetujem ga ob večjem izboru sirov v različnih kombinacijah ali ob zimskem krožniku kuhanega mesa z moštardo (sladko-pekočo prilogo), ki je pri nas v Italiji značilna in priljubljena jed v tem času. Cena: okoli 8 evrov.

Ocena od 1 do 10: 7

Rdeče vino:

Modra frankinja, 2008 Proizvajalec: Vinska klet Mastnak Vinorodni okoliš: Bizeljsko-Sremič Vinsko klet Mastnak poznamo predvsem zaradi penin, a sem želela tokrat poudariti rdeča vina tega vinorodnega okoliša, ki se znajo dokazati kot precej zanimiva in pitna.

Modra frankinja tega letnika me spominja na briška mlada vina ali francoski beaujolais noveau. Vino je mlado, rahlo rdeče barve z granatnimi odtenki. Na nosu je iskrivo in živahno, diši po sveže nabranih gozdnih sadežih ali po domačih jagodah in češnjah.

V ustih je lahek z nežno kislino, okusi so rahlo pikantni in poprasti kot na nosu, lepo izdelani in dolgotrajni. Modro frankinjo Mastnak lahko pijemo kateri koli dan, tudi pred večerjo ali ob ognju za konec dolgega dneva. Spajanje je zelo obširno. Jaz sem ga poskusila ob piščancu, pečenem v pečici, z zimsko krompirjevo solato. Menda je odličen tudi ob frtalji z lisičkami ali ob polenti s sirovim prelivom in tartufi.

Cena: okoli 6 evrov.

Ocena od 1 do 10: 7

Ne spreglejte