Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
7. 10. 2015,
16.26

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

ocenili smo

Sreda, 7. 10. 2015, 16.26

6 let, 6 mesecev

Hotel Pahor: moderna kraška hiša z moderno kraško kuhinjo

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

V italijanskem zamejstvu so nekatere najboljše slovenske gostilne, med katere se želi s posodobljeno kraško kulinariko uvrstiti tudi hotel Pahor v Jamljah.

Kakšnih pet kilometrov iz Sesljana proti Gorici so Jamlje. Vasica ima nekaj gostinskih obratov, najprestižnejši med njimi je hotel Pahor, natančno prenovljena kraška zgradba, kjer je bila bojda nekoč pred več desetletji gostilna Soban. Hotel ima vse, kar v teh krajih šteje, vse, kar privablja goste. Velike urejene sobe s slovensko opremo, zanimivo zunanjost, za katero so poskrbeli italijanski arhitekti, ter vinsko klet s kraškimi in briških vini, polepšano z modernim kiparskim dosežkom, darilom Igorja Akrapovića. Ja, mojster izpuhov naj bi nekoč sodeloval z domačini, ki pravzaprav niso gostinci, ampak poslovneži, ki so se lotili tudi hotelirstva in gostinstva.

Hotel in restavracija Pahor

Prvomajska ulica (Via 1° Maggio) 14, 34070 Jamlje (Jamiano), Italija

Telefon: +39 0481 410121

Omenili smo klet, v kateri so sosedje Kante, Lupinc, Fruške Pernarčič, Čotar, Rebula in Zidarich, Brda pa predstavljajo Fiegl, Villa Russiz, Ščurek in Dušan Kristančič, pri penečih pa se je ob Kanteju in Ferrarijevi franciacorti znašla še Zlata radgonska. Za naše omizje je bila medtem vsaj na začetku najbolj priročna hišna malvazija Maria Pahorja, za zanemarljivo ceno, seveda.

Vino se je družilo s pozdravom iz kuhinje, s panceto s sirom in paradižnikom s skuto ter olivnim oljem. Potem pa smo šli naprej s Kantejevo vitovsko selekcijo 2006, ki je za nekaj več kot 30 evrov ena najdražjih steklenic v vinski karti. Izredno, bogato vino, kakršne Edi Kante polni le ob najboljših letinah, se je skozi večerjo srečevalo s kraškimi jedi, ki smo jim dali prednost pred morskim izborom – tega se je lotila večina gostov okoli nas.

 | Foto:

Začeli smo z narezkom, v katerem smo dobili mešane sire in ročno rezan pršut skupaj z lardom in divjačinsko salamo ter rezinami prekajenega črnega angusa. Škoda, da so dodali rukolo, ki s takšnim krožnikom nima posebne zveze, a vitamini morajo biti, a ne? Naročili smo še tatarski biftek, ki naj bi ga naredili pri mizi, ali pa smo narobe razumeli, v vsakem primeru je prišel že pripravljen v skorajda prevelikem in nekoliko premalo začinjenem kupčku.

Za tiste, ki kot kraško kuhinjo razumejo tudi tisto, kar so ribiči ulovili v Tržaškem zalivu, pripravijo tudi kapesante, klapavice ali vongole, hobotnico v solati in izbor hladnih morskih predjedi. Tople predjedi je na naši mizi zaznamovala razmeroma težko zastavljena porcija domačih njokov z Zidaričevim Jamarjem – no, že ob naročilu je bilo jasno, da ne bo šlo za lahko jed. Veliko bolj umirjene so bile palačinke s sezonsko zelenjavo, po kateri so polili ne pregosto sirovo omako. Če bi hoteli kaj drugega, pa imajo tudi testenine z vse popularnejšim divjim pujsom, špagete z vongolami, testenine s sardoni, rižoto z morskimi sadeži, nadevane raviole s kapesantami, ragu rakcev…

 | Foto:

Pred glavnimi jedmi smo se še enkrat sprehodili po vinskem listu in si, kot zmerni oboževalci Kantejevih vin, naročili še njegov sauvignon, ki nas je pozneje zadržal na simpatičnem in toplem hotelskem vrtu še kakšno urico po tem, ko smo se že krepko najedli. Glavne mesne jedi temeljijo na uležanem mesu, na katerega je gospodar še posebej ponosen, recimo goveji file z zelenim poprom ali njegov bližnji sorodnik na žaru, nas pa so prepričali v nasitno različico z imenom Pahor: goveji file s teranovo omako, ovit v domačo slanino. Naj ponovimo obe izstopajoči značilnosti: dobro uležan in zelo nasiten.

No, ja, lahko bi vzeli rostbif na žaru ali taljato, pa smo hoteli nekaj bolj domačega. Še informacija za tiste, ki prisegajo na ribe – prinesejo vse od dalmatinskih lignjev do istrske škarpene.

 | Foto:

Po vsem tem obilju nismo imeli moči za resne sladice, kot so jabolčni zavitek, čokoladna panakota in v matici že malce pozabljeni vroči gozdni sadeži s sladoledom, ampak smo si iz pisane ponudbe različnih sorbetov izbrali cedro z limono in pomarančo s camparijem za zanimiv konec večera.

Cene pri Pahorju so sprejemljive. Za 30 evrov, morda še nekaj manj se lahko dobro in obilno najeste. Vina razen dveh ali treh prestižnejših buteljk so po okoli 20 evrov. Če je vsega preveč, pa lahko jedci prespijo v modernem hotelu za kakšnih 40 ali 50 evrov na osebo.

Povzetek

Posodobljena kraška hrana s poudarjenimi lokalnimi mesninami (pršut, panceta, slanina, govedina, svinjina). Imajo tudi morsko hrano, konec koncev je do Devina zgolj kakšnih pet kilometrov.

Vinska karta je bolj žepne narave in ne bi bilo slabo, če bi s Kraševci in Brici izraziteje napolnili sicer simpatično vinsko klet.

Ocena

Ocena gostilne: 3,5 | Foto:

Ne spreglejte